Desiatky protestujúcich zablokovali hraničný priechod Čunovo – Rajka. Protestovalo sa aj na ďalších hraničných priechodoch

Desiatky protestujúcich zablokovali hraničný priechod Čunovo – Rajka. Protestovalo sa aj na ďalších hraničných priechodoch

Bratislava 21. júla 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Desiatky ľudí zablokovali v stredu podvečer hraničný priechod Čunovo – Rajka smerom zo Slovenska na Maďarsko. Vyjadriť tým chcú nespokojnosť s novými podmienkami vstupu do SR, ktoré platia pre pandémiu nového koronavírusu. Pre blokáciu priechodu sa na diaľnici D2 smerom do Rajky vytvorila rozsiahla kolóna

Protest pendlerov na hraničnom priechode v Bratislave
Na snímke pendleri blokujú diaľničný hraničný priechod Čunovo-Rajka smerom do Maďrska v Bratislave

Protestujúci vytvorili živú reťaz a skandovali heslá ako “hanba” či “testovať sa nedáme”. Vyjadriť tým chceli nespokojnosť s podmienkami vstupu na Slovensko, a to najmä pre takzvaných pendlerov.

Reklama

“Výrazne znevýhodňujú ľudí z prihraničných regiónov, a to napriek tomu, že bývajú na území, v ktorom nie je horšia epidemiologická situácia ako na Slovensku,” tvrdia.

Podporu nespokojným pendlerom vyjadrili aj viaceré opozičné strany. Niektorí opoziční politici sa na proteste aj priamo zúčastnili. Okrem protestujúcich je na mieste aj polícia, spoločne s jej antikonfliktným tímom.

Reklama

Hraničný priechod Čunovo – Rajka blokovali protestujúci aj začiatkom júla.

Protesty a blokácia sú aj na hraničných priechodoch Bratislava (Petržalka) – Berg i Svrčinovec – Mosty u Jablunkova. V okolí hraníc sa preto tvoria kolóny.

 

Protestujúci zablokovali hraničný priechod v Komárne, Milhosti i v Šahách

Proti novým podmienkam vstupu do SR, ktoré platia pre pandémiu nového koronavírusu, sa protestovalo na viacerých hraničných priechodoch. Okrem priechodu Čunovo – Rajka polícia evidovala aj blokáciu v Komárne, Milhosti, Šahách či v Brodskom. Zablokovaný bol aj priechod v Štúrove, ten je však už prejazdný.

Protest pendlerov na hraničnom priechode v Bratislave
Na snímke pendleri blokujú diaľničný hraničný priechod

“V Komárne je prejazd blokovaný, polícia odkláňa cestujúcich na nový most. Protestujúci zablokovali aj hraničný priechod Milhosť. V Šahách je prejazd taktiež blokovaný, doprava je odkláňaná na hraničný priechod Šiatorská Bukovinka. Na diaľnici D2 Brodské je prejazd blokovaný,” uviedla pre TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Reklama

Na väčšine hraničných priechodov je podľa jej slov situácia pokojná a bez väčších kolón aj na tých miestach, kde sa zdržiavajú protestujúce osoby.

“Treba však počítať so zdržaním, prípadne s presmerovaním dopravy,” podotkla.

Polícia situáciu na hraniciach naďalej monitoruje.

Zelená vlna RTVS informovala o protestoch aj na hraničných priechodoch Suchá Hora – Chocholów, Svrčinovec – Mosty u Jablunkova či Bratislava (Petržalka) – Berg. Pre blokáciu diaľničného hraničného priechodu Čunovo – Rajka vznikajú v Bratislave na diaľnici D2 smerom do Maďarska rozsiahle kolóny.

Protestujúci chcú blokovaním hraníc vyjadriť nespokojnosť s podmienkami vstupu na Slovensko, a to najmä pre takzvaných pendlerov.

Reklama

“Výrazne znevýhodňujú ľudí z prihraničných regiónov, a to napriek tomu, že bývajú na území, v ktorom nie je horšia epidemiologická situácia ako na Slovensku,” tvrdia.

Podporu nespokojným pendlerom vyjadrili v stredu viaceré opozičné strany. Niektorí opoziční politici sa na proteste aj priamo zúčastnili.

 

Republika podporila dnešné protesty na hraniciach

Členovia Republiky sa dnes pridali k občanom protestujúcim na hraniciach. “V Rajke, Bergu, Milhosti a na ďalších prechodoch protestujeme proti nezmyselným a nátlakovým opatreniam, ktoré nemajú obdobu v civilizovanom svete,” informoval Ondrej Ďurica, hovorca hnutia Republika. “Vláda by nemala ľudí rozdeľovať a bojovať proti vlastným občanom. Vláda má ľuďom slúžiť,” dodalo hnutie na záver.

 

Na diaľnici D2 v Bratislave sa pre blokáciu hraníc tvoria rozsiahle kolóny

Na diaľnici D2 v Bratislave sa pre blokáciu hraničného priechodu Čunovo – Rajka smerom do Maďarska tvoria rozsiahle kolóny. Upozorňuje na to polícia, ktorá vodičov vyzýva, aby sa tomuto úseku úplne vyhli a na prejazd smerom do Maďarska použili hraničný priechod Medveďov

Protest pendlerov na hraničnom priechode v Bratislave
Na snímke pendleri blokujú diaľničný hraničný priechod Čunovo-Rajka smerom do Maďarska v Bratislave

Desiatky ľudí zablokovali v stredu podvečer hraničný priechod Čunovo – Rajka smerom zo Slovenska na Maďarsko. Vyjadriť tým chcú nespokojnosť s novými podmienkami vstupu do SR, ktoré platia pre pandémiu nového koronavírusu.

Nespokojní ľudia protestujú aj na iných hraničných priechodoch, napríklad v Komárne, Milhosti, Šahách, Brodskom, Suchej Hore, Svrčinovci či na hraničnom priechode Bratislava (Petržalka) – Berg.

 

Hraničný priechod Čunovo-Rajka je po proteste a blokácii opäť priechodný

Hraničný priechod Čunovo – Rajka smerom do Maďarska je po proteste a blokácii opäť otvorený a priechodný. Na sociálnej sieti o tom informovali bratislavskí krajskí policajti. Na diaľnici D2 v Bratislave sú však naďalej kolóny, ktoré sa vytvorili pre blokáciu hraničného priechodu.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:19

Ukrajina oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014.

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali