Moskva 3. augusta 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Jelena Čigijová, lekárka a odborníčka na výživu, porovnala prednosti mäsa a rýb. Podľa jej slov ľudský organizmus potrebuje oboje, ale každá z týchto potravín má svoje zvláštnosti
“Najviac omega-3 sa vyskytuje v tučných rybách, ako je losos, makrela, sleď a sardinky. Ryby môžeme jesť niekoľkokrát týždenne. Najdôležitejšie je nepreháňať to s tukom, pretože rybí olej, bezohľadu na všetky jeho prínosy, nie je o nič menej kalorický než akýkoľvek iný – 9 kcal na 1 gram tuku,” povedala lekárka.
Zdôraznila, že ľudia s nadváhou by si mali radšej vyberať menej tučné druhy rýb: z morských tresku, elegina, štukozubca a z riečnych šťuku, kapra, karasa, pleskáča a ostrieža.
Pripomenula tiež, že jeden z najzdravších potravinových systémov je stredomorský, ktorého súčasťou sú ryby a morské plody. Čigijová potvrdila, že ryby majú priaznivý účinok na srdce, zlepšujú celkovú pohodu, znižujú hladinu cholesterolu v krvi, posilňujú imunitu a sú vynikajúcim antioxidantom pri prevencii rakoviny.
Čo sa týka mäsa zvierat, odborníčka na výživu vysvetlila, že obsahuje tiež hodnotný tuk omega–3, ale záleží to na krmive: väčšina mastných kyselín sa vyskytuje v mäse hospodárskych zvierat, ktoré ľudia chovajú na voľnej pastve. Spresnila však, že aj v tomto prípade bude pre ne ťažké vyrovnať sa rybám. Ohľadom bielkovín uviedla, že ryby aj mäso sú cenným zdrojom bielkovín.
“Mäso mladých a starých zvierat sa líši. V mäse mladých zvierat je menej cholesterolu, teda ak má človek jeho zvýšenú hladinu, je lepšie jesť mäso býčkov alebo mladých ošípaných. Ale opäť je tu jedno ,ale‘. V mäse mladých zvierat je veľa purínov,” povedala Čigijová.
Vysvetlila, že puríny sú látky, z ktorých sa vytvára kyselina močová: “Keď sa hromadí v tele, zhoršuje sa ich vylučovanie, v dôsledku čoho sa zhoršuje pohoda človeka. Môžu sa ukladať v kĺboch a potom môže vznikať dna.“
Podľa nej by sme sa nemali mäsa vzdávať, ale mali by sme ho jesť maximálne 1-2krát týždenne. Čigijová tiež povedala, že je ideálne striedať mäso a ryby. Zaisťuje to príjem všetkých užitočných živín.