Čo podľa odborníkov sťažuje ekonomický rast EÚ?

Čo podľa odborníkov sťažuje ekonomický rast EÚ?

Brusel 4. mája 2024 (HSP/Brussels Signal/Foto:Pixabay)

 

Európska centrálna banka si podľa americkej finančnej analytickej spoločnosti S&P Global príliš skoro gratuluje k “mäkkému pristátiu”, ktoré predviedla po inflačnej kríze v eurozóne. Brussels Signal varuje: európska produktivita klesá zatiaľ čo populácia starne

eurozóna
Ilustračné foto

„Európska produktivita naďalej klesá a zároveň má európska ekonomika čoraz viac starnúcu populáciu, pracujúcu väčšinou v službách (než v priemysle),“ uviedol 2. mája Nathan Hunt z agentúry S&P Global.

Reklama

„Po poklese produkcie, ktorý nastal počas pandémie Covid-19, nielenže nie je európska produktivita na ceste k oživeniu a rastu, ale zdá sa, že ďalej klesá,“ povedal Hunt.

Podľa neho je však ešte znepokojujúcejšie, že pokles produktivity je najvýraznejší práve v tých najväčších ekonomikách Európy: v Holandsku, Francúzsku, Nemecku a Taliansku.

Reklama

Rovnako bol pokles badateľný aj v mnohých najdôležitejších odvetviach: stavebníctve, doprave, maloobchodných a veľkoobchodných službách, finančných službách ale aj verejných službách.

„Pesimistický pohľad je taký, že európske ekonomiky prešli štrukturálnou zmenou,“ dodal Hunt.

Najnovšie údaje o produktivite zverejnené v marci ukázali, že produktivita eurozóny v posledných troch mesiacoch roku 2023 klesla o 1,2 %. Pre porovnanie, v USA v rovnakom období vzrástla o 2,6 %.

Jeden zo štandardných ukazovateľov produktivity práce je produktivita na odpracovanú hodinu. Tento ukazovateľ produktivity od roku 2019 v USA zaznamenal rast o 6 %, avšak v eurozóne len o 1 %.

„Zdá sa, že v USA funguje niečo naozaj dobre, zatiaľ čo v Európe naozaj zle,“ povedal ekonóm z Berkeley Barry Eichengreen.

Reklama

 

Kde je problém?

Podľa iných je súčasťou problému slabého rastu produktivity aj narastajúca regulačná záťaž EÚ.

Taliansky ekonóm Michele Boldrin, ktorý sa špecializuje na hospodársky rast a hospodárske cykly, povedal: „Zatiaľ čo EÚ neustále hovorí o produktivite a potrebe jej zvyšovania, jej regulačná činnosť sa uberá úplne opačným smerom.“

Zatiaľ čo EÚ vytvorila viac regulácií, USA namiesto toho rozdávali finančné príspevky vo forme dotácií. Čo pomohlo produktivite USA odraziť sa od dna ? Ekonómovia hovoria, že je to dôsledok fiškálnych stimulov vlády USA, ktoré boli zamerané na “zelený” priemysel spolu s frenetickým prijímaním zamestnancov a zakladaním nových podnikov po pandémii Covid-19.

Na druhej strane, eurozóna zaznamenala po ruskej invázii na Ukrajinu nárast cien energií. Fragmentovanejšie finančné trhy a fiškálna politika ju zároveň vystavili väčšiemu riziku vonkajších šokov.

Reklama

Podľa ekonómov je pozoruhodné, že práve v sektore služieb, ktorý má nižšiu všeobecnú produktivitu, bol dopyt po pracovnej sile v Európe najsilnejší.

Podľa Eichengreena práve mimoriadne napäté trhy práce v USA, ktoré mohli viesť americké podniky k väčším investíciám do technológií, vytvorili v USA výhodu. „Tie americké spoločnosti, ktoré nie sú schopné nájsť adekvátnu ponuku pracovníkov za akúkoľvek cenu, sú nútené nahrádzať prácu kapitálom,“ povedal.

 

“Šedivenie” obyvateľstva

Na pozadí týchto tlakov sa prejavuje jeden trpký príznak “šedivenia obyvateľstva EÚ”. Podnikatelia v bloku, ktorí sú motorom hospodárskej produktivity, starnú.

Podľa hlavného ekonóma spoločnosti S&P Global, Sylvaina Broyera, priemerný vek podnikateľa v malej a strednej firme bol v roku 2002 45 rokov. O dvadsať rokov neskôr, v roku 2022 to už bolo 53 rokov.

„Konkurencia čínskeho dovozu, ktorý sa postupom času stal sofistikovanejším, približne od roku 2010 čoraz viac zasahuje do rastu produktivity firiem v EÚ,“ povedal Klaus Friesenbichler z Rakúskeho inštitútu pre hospodársky výskum.

Hunt sa pre S&P snažil zodpovedať otázku : „ Prečo sa v podstate “zdravá európska ekonomika” vyvíja tak nepriaznivo?“

„Predpokladá sa, že rast európskeho HDP bude v najbližších rokoch anemický,“ odhadol. Ekonómovia ECB mu v podstate dávajú za pravdu, očakávajú rast na úrovni 0,1 % v roku 2024 a 1,2 % v roku 2025.

„Vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do Európskeho parlamentu, nedávne obdobie vysokej inflácie sa podpísalo pod národné voľby v európskych krajinách,“ povedal ekonóm spoločnosti Allianz Trade, Ludovic Subran.

„Kvôli zvýšenej inflácii prešli krajiny ako Taliansko, Slovensko, Fínsko a Bulharsko k vládam, ktoré sú vnímané ako populistickejšie,“ myslí si Subran.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali