Čo je nebezpečnejšie: Obrnené tanky alebo think tanky?

Čo je nebezpečnejšie: Obrnené tanky alebo think tanky?

Kyjev 30. januára 2023 (HSP/sonar21/Foto:TASR/AP-Christian Murdock)

 

Najnovší príbeh o vojenskom konflikte na Ukrajine: spojenci NATO sa pôvodne zaviazali poslať na Ukrajinu 59 bojových tankov. Americký Abrams a nemecký Leopard sú najnovšie generácie bojových tankov. Rovinaté pláne východnej Ukrajiny považujú stratégovia za ideálne pre tankovú vojnu.  Odhadované náklady presahujú 600 miliónov dolárov bez nákladov na výcvik, náhradné diely a palivo

Spojené štáty schválili dodávku tankov Abrams pre Ukrajinu
Na snímke vojak prechádza okolo tankov typu M1 Abrams

Je takmer isté, že think tanky prinútili Bidenovu administratívu vyslať na Ukrajinu tanky, čo konflikt vystupňuje, ale vojnu nevyhrá. Nahliadnime teda za oponu a pozrime sa na dva veľké provojenské think tanky, ktoré formulujú vojnové stratégie Bidenovej administratívy, píše Larry Johnson.

Reklama

 

Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS)

Bidenov prechodný tím pozostával z ôsmich provojenských think tankov. Najvplyvnejším a dominantným think tankom je CSIS, ktorý do tímu umiestnil štyroch členov vrátane SVP CSIS Kathleen Hicksovej, ktorá teraz pôsobí ako námestníčka ministra obrany.

Reklama

CSIS je jastrabí neziskový globalistický think tank, ktorého poslaním je poskytovať strategické poznatky a politické riešenia s cieľom ovplyvňovať politických a byrokratických činiteľov. Pennsylvánska univerzita ho zaradila na štvrté miesto v rebríčku najlepších svetových think tankov.

CSIS často organizuje programové podujatia vo Washingtone s diskusnými panelmi, ktoré presadzujú jingoistickú propagandistickú agendu. Mnohí rečníci sú aktérmi hlbokého štátu, ako napríklad John Brennen, bývalý riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby, a James Clapper, bývalý riaditeľ Národnej spravodajskej služby.

Významnú časť svojich príjmov získava z vládnych grantov a zmlúv. Podľa jej posledného daňového priznania mala príjmy 45,5 milióna USD a čistý majetok 157,9 milióna USD. Henry Kissinger pôsobí ako správca a poradca. Ďalšími významnými správcami sú napríklad bývalý predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan a riaditeľ CIA Leon Panetta.  Ide o syndikát deep state financovaný z amerických daní, ktorý podporuje vojensko-priemyselný komplex a formuluje vládnu politiku.

Financovanie CSIS sa opiera aj o granty súkromných nadácií a firemné dary. Medzi vysokopostavených prispievateľov patria Fordova nadácia, Nadácia Billa a Melissy Gatesovcov, Nadácia Hewlett, Nadácia otvorenej spoločnosti Georgea Sorosa a Nadácia Spoločenstva Silicon Valley. Okrem toho by bolo nevyhnutné spomenúť financovanie od vojnových dodávateľov, ako sú General Dynamics, Northrop Grumman a Raytheon.

 

Reklama

Centrum pre novú americkú bezpečnosť (CNAS)

CNAS je menšie, ale napriek tomu impozantné. Jeho správnu radu tvoria bývalí prisluhovači demokratickej administratívy. Jeh Johnson, bývalý minister vnútornej bezpečnosti USA, a Michèle Flournoyová, spoluzakladateľka a riadiaca partnerka spoločnosti WestExec Advisors, sú významnými riaditeľmi.

Pre tých, ktorí spoločnosť WestExec Advisors nepoznajú, Politico ju nazýva “vládou budúcej administratívy”. Zohrala významnú úlohu v Bidenovom prechodnom tíme a na post ministra zahraničných vecí dosadila Anthonyho Blinkena. V dôsledku toho niektorí považujú spoločnosť WestExec za bábkoherca Bidenovej administratívy.

Podľa najnovšieho daňového priznania mala príjmy 11,4 milióna USD a čistý majetok 12,5 milióna USD. Podobne ako CSIS je teda financovaná z rovnakého koryta.

 

Jasné a aktuálne nebezpečenstvo

CSIS a CNAS budú naďalej presadzovať stratégie na rozšírenie konfliktu namiesto presadzovania diplomacie. Napríklad CSIS teraz presadzuje možnosti vybavenia, ktoré by zahŕňalo viac delostrelectva. Budú ďalšie na rade stíhačky NATO F-16?

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali