Člena 5. pluku špeciálneho určenia ocenil veľvyslanec USA za chrabrosť

Člena 5. pluku špeciálneho určenia ocenil veľvyslanec USA za chrabrosť

Polomka 1. júna 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

Medailu uznania Spojených ozbrojených zložiek USA za chrabrosť si dnes v horehronskej obci Polomka prevzal z rúk amerického veľvyslanca v SR Adama Sterlinga člen 5. pluku špeciálneho určenia. V roku 2015, v noci zo 7. na 8. augusta, jeho pohotová reakcia na komplexný útok na Kemp Integrity v Afganistane mala priamy vplyv na zabezpečenie ochrany a bezpečnosti stoviek príslušníkov ozbrojených síl z viacerých krajín dislokovaných v Kempe.

Na snímke vojenské vyznamenanie Medaila spoločnej služby, ktorú udeľuje minister obrany Spojených štátov odovzdal veľvyslanec Spojených štátov na Slovensku Adam Sterling príslušníkovi 5. pluku špeciálneho určenia počas slávnostného ceremoniálu kladenia vencov a odhalenia pamätnej tabule venovanej obetiam – Američanom a Britom zo špeciálnych jednotiek, ktorí v čase SNP pôsobili na území Slovenska v Polomke

Tento mimoriadny čin chrabrosti ocenil americký veľvyslanec v rámci dnešného slávnostného ceremoniálu v Polomke, kde spoločne s britským veľvyslancom Andrewom Garthom odhalil pamätnú tabuľu s menami Američanov a Britov zo špeciálnych jednotiek, ktorí počas SNP pôsobili na okupovanom území.

Reklama

Hlavnou úlohou americko-britskej misie bola záchrana amerických a britských pilotov, ktorých počas druhej svetovej vojny zostrelili a skrývali sa. Jednotka OSS s takmer 40 členmi spolupracovala s partizánmi i s velením Povstania. Po potlačení SNP sa jej členovia skrývali v horách nad obcou, kde ich Nemci našli a zajali. Sedemnásti z nich našli smrť v koncentračných táboroch.

Podľa amerického veľvyslanca načasovanie udelenia ocenenia vojakovi z 5. pluku špeciálneho určenia v rámci dnešnej udalosti len podčiarkuje spojenectvo USA a SR, ktoré siaha až do minulosti.

Reklama

“Účelom operácie Resolute Support je výcvik afganských ozbrojených zložiek, aby si mohli sami spravovať krajinu a chrániť ju. V tomto prípade bola hrdinstvom obrana životov v jednom konkrétnom vojenskom tábore,” priblížil Sterling.

“Bol to pokojný piatkový večer, keď sa zrazu ozval veľký výbuch. Na bráne sa odpálil samovražedný atentátnik, vyhodil vozidlo do vzduchu. Do Kempu veliteľstva pre špeciálne operácie sa dostalo päť-šesť povstalcov s cieľom napáchať čo najväčšie škody.

Boli sme vonku, schytili sme zbrane, vesty a prilby a hneď riešili situáciu. Boli sme len pár metrov odtiaľ. V tej chvíli sme nevedeli, koľko protivníkov, v akej sile, sa okolo nás nachádza. Vo vnútri Kempu prebiehala prestrelka. Celé to trvalo od večera od desiatej hodiny do rána do šiestej, kým sa nám celý Kemp podarilo vyčistiť a prehlásiť ho za bezpečný,” opísal udalosť ocenený príslušník 5. pluku špeciálneho určenia. Bola to jeho v poradí už tretia misia v Afganistane.

Ocenenie je pre neho veľkou cťou. V kempe boli vojaci z väčšiny krajín NATO, on tam bol vtedy ako jediný Slovák. Zahynul tam jeho americký kolega. Američania boli vedúcou národnosťou tejto operácie a ocenenie vníma aj v tejto súvislosti.

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali