Čína de facto uznala Krym ako súčasť Ruska, tvrdí odborník

Čína de facto uznala Krym ako súčasť Ruska, tvrdí odborník

Rusko 6. mája (HSP/RiaNovosti/Foto:TASR)

 

Plán Číny podieľať sa na výstavbe nového dopravného koridoru Krymu odráža jej geopolitické ciele v regióne

Čína de facto uznáva Krym ako súčasť Ruska, uviedol riaditeľ Ústavu politických štúdii Čiernomorko-Kaspického regiónu Vladimir Zacharov. Stanovisko zverejnila Ria Novosti.

Reklama
Ruská zástava vedľa budovy parlamentu s krymským znakom

„Čína chápe realitu, ktorá sa odohrala na Kryme. V prípade, že by Čína mala podozrenie, že Rusko má expanzívne ambície, neinvestovala by v regióne miliardy dolárov,“ komentoval riaditeľ nový rusko-čínsky projekt na Kryme.

„Čína tak de facto uznáva, že Krym sa stal súčasťou Ruska dobrovoľne, nie násilne, na čom trvajú Spojené štáty a Západ. To je veľmi dôležitý geopolitický faktor,“ dodal.

Reklama

Expert tiež uviedol, že plán Číny podieľať sa na výstavbe nového dopravného koridoru Krymu odráža jej geopolitické ciele v regióne. Podľa neho Čína chápe strategický význam tejto oblasti. Peking si uvedomuje, že mu to prinesie stonásobnú návratnosť jeho investícií. Keďže Čína vykonáva dôkladné analýzy investičných projektov, neutrácala by peniaze na rizikové projekty. Podľa odborníka si krajina cez Krym razí cestu na nový trh do oblasti Čierneho mora a Stredomoria.

Podľa denníka Kommersant sa cena čínsko-ruského projektu na Kryme odhaduje na tri miliardy dolárov. Z čínskych inštitúcii by sa ho mala zúčastniť štátna spoločnosť China Railway Construction Corporation (CRCC) a súkromný investičný fond China International Fund (CIF).

Aktuálne je ruské ministerstvo pripravené podpísať memorandum o výstavbe. Mohlo by sa tak stať počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne v druhej polovici mája.

Technická realizácia projektu nateraz nebola schválená – nie je ešte určené či pôjde o cestu, železničný most alebo most a podvodný tunel.

Krym bol ešte na začiatku marca autonómnou republikou Ukrajiny. Po februárových protestov moc prevzala prozápadná vláda, ktorá vznikla samozvane, bez demokratických volieb. Obyvatelia Krymu ju odmietli uznať. V referende, ktoré sa uskutočnilo 16. marca, Krymčania rozhodli o pripojení polostrova k Rusku. K samotnému pridruženiu došlo 18. marca, keď Putin a vedenie Krymu podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o pripojení.

Reklama

ru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali