Chmelár: “V právnom štáte sa zločin nedokazuje mediálnym lynčom. Prezidentka sa zamotala do toľkých protirečení, že až žasnem, čo stačí médiám na jej velebenie”

Chmelár: “V právnom štáte sa zločin nedokazuje mediálnym lynčom. Prezidentka sa zamotala do toľkých protirečení, že až žasnem, čo stačí médiám na jej velebenie”

Bratislava 27. augusta 2019 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Podľa politického analytika, nedávneho kandidáta na prezidenta a v súčasnosti šéfa vznikajúcej politickej strany Socialisti.sk Eduarda Chmelára médiá, ktoré teraz pompézne zverejňujú vybrané správy z komunikácie Mariana Kočnera “šliapu po všetkých princípoch právneho štátu, ktoré im inak vraj tak veľmi chýbajú”. Uviedol to aj v súvislosti s pondelkovým prejavom prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa podľa jeho názoru pridala na stranu mediálneho lynču, nie na stranu spravodlivosti

Na snímke Eduard Chmelár a Zuzana Čaputová

Eduard Chmelár zopakoval, že väčšina ľudí v tejto spoločnosti už dávno vie aj bez zverejnených esemesiek, že Marián Kočner je gauner.

Reklama

“Rovnako je nám jasné, že dnešná vládna koalícia funguje ako pololegálne spoločenstvo špinavých rúk, v ktorom je miera vydierateľnosti dôležitejšia ako vládny program. Ale nie je a nemôže byť jedno, akým spôsobom budú vinníci usvedčení a potrestaní za svoje zločiny. Pretože spravodlivosť nemôže nahradiť masový hnev rovnako ako súdy nemôže zastúpiť mediálny lynč,” upozornil.

Málo sa podľa neho zdôrazňuje aj to, že Marián Kočner sa nenarodil s treťou Ficovou vládou.

Reklama

Chmelár dodáva, že Kočner ako mafián figuroval v mnohých podvodoch už od vzniku nezávislej Slovenskej republiky, vrátane kauzy Technopol, z ktorej ho omilostil prezident Michal Kováč. “Mnohí sa však dnes tvária akoby bol Marián Kočner počas vlád Mikuláša Dzurindu či Ivety Radičovej ctihodný občan žijúci na lazoch bez mobilu. A práve tak sa dnes časť opozície a médií úpenlivo snaží, aby jediné, čo si pamätá verejnosť z kauzy Gorila, bolo Ficovo pitie coca-coly.”

“Len hlupák dnes nevidí politickú účelovosť (mimochodom stále protizákonného) zverejňovania Kočnerových esemesiek. Vyzerá to tak, akoby si každý deň na rannej porade denníka N povedali: „Tak čo dnes zverejníme?“ Čo sa nám hodí, prirodzene. Keby išlo o spravodlivosť, ako ňou šermujú redaktori opozičných médií, tak by vyhodili na internet celých 600 strán, ktoré majú k dispozícii. Ale tu nikdy nešlo o spravodlivosť, ale o politickú manipuláciu, ktorá nemá so žurnalistikou nič spoločné,” tvrdí Chmelár.

 

Zverejnené sms, ktoré zahrali “na Dzurindu”

Ďalšou v súčasnosti médiami zabúdanou skutočnosťou je, že keď keď Kočner pred tromi rokmi zverejnil esemesky desiatok slovenských novinárov s politikmi Danielom Lipšicom (dnes advokátom Andreja Kisku) a Gáborom Grendelom (dnes OĽaNO), novinári sa k tomu postavili nesmierne zbabelo a jačali, že hádam nebudeme veriť gaunerovi.

Reklama

“Po týždni mlčania to šéfredaktor denníka N Matúš Kostolný zahral „na Dzurindu“, keď sa vyhováral, že to ani nečítal, lebo považuje za „zvrhlé rýpať sa v súkromnej komunikácii“.

Podobne arogantne reagoval aj komentátor Arpád Soltész, podľa ktorého je zverejňovanie súkromných esmesiek zákerné, bezcharakterné, podlé, nechutné a určite neprenikne do práce novinárov. Naozaj? A v čom je potom rozdiel?”

“Novinári bagatelizovali aj fakt, že redaktorka TV JOJ Jana Krescanko Dibáková mala milenecký vzťah s Gáborom Grendelom a v roku 2010 robila vyše 50 reportáží, v ktorých ho citovala, hoci horší osobný konflikt záujmov žurnalistiky a politiky si len ťažko predstaviť. Rovnako reagovala Monika Tódová usvedčená z otvorenej podpory opozičných politikov vyjadrením, že nič z toho vraj nedokazuje korupciu novinárov. Akoby všetky politické kauzy od Bašternáka až po Jankovskú boli priamymi dôkazmi korupcie, a nie indíciami o prepojeniach a konfliktoch záujmov.”

 

Aktivistická hlava štátu

Reklama

Chmelár vo svojom komentári zároveň upozornil, že po troch rokoch sa novinári tvária, že zverejňovanie Kočnerových esemesiek je aktom spravodlivosti.

“Šliapu tak po všetkých princípoch právneho štátu, ktoré im inak vraj tak veľmi chýbajú. Čo je však oveľa horšie a obludnejšie je dnešná oficiálna reakcia prezidentky republiky Zuzany Čaputovej. Hlava štátu svojím vyhlásením vytvorila dojem, že zverejnené časti Kočnerovej komunikácie sú objektívnym obrazom dnešnej doby. Vychádzala z nich ako z faktov, hoci už dnes vieme, že viaceré Kočnerove chvastúnstva v konfrontácii s realitou jednoducho nesedia,”dodáva.

“Nepriamo podporila postup médií, no ani slovom sa nezmienila o tom, že takýto postup je nezákonný. Burcovala, že tentoraz musíme trestné činy vyšetriť, no nespomenula, že únik informácií vyšetrovaniu ešte nikdy nepomohol. Povinnosťou prezidenta republiky podľa ústavy je zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov a byť strážcom dodržiavania základného zákona štátu. Aký je však v tomto prípade záujem Zuzany Čaputovej?”

“Hoci je podstatou politiky udržať a vykonávať moc, je zásadný rozdiel medzi bežným oslabovaním protivníka a spochybňovaním samotných pravidiel hry. Náš tradičný zlozvyk ohýbať a prepisovať zákony či ústavu podľa aktuálnej potreby, toto temné dedičstvo neúcty k právu, si stále nesieme a prenášame z minulých režimov. A tak žijeme v spoločnosti, ktorá chce zverejňovať úplne všetko, no stále viac stráca schopnosť definovať práve to, čo by malo byť verejným záujmom. Akokoľvek vás to preto láka, akokoľvek vyzerajú bojovne naladení spojenci Andrej Kiska a Igor Matovič pred ministerstvom spravodlivosti revolučne a odhodlane, triezvo uvažujúci človek by mal odolať týmto praktikám, lebo z nich nič dobré nevyjde. Nielen na sociálnych sieťach, ale aj v reálnom živote sa vytvárajú akési spriaznené tlupy, ktoré proti sebe vystupujú s rovnakou vášňou a nenávisťou ako ľudoopi hroziaci navzájom ohlodanými kosťami vo Vesmírnej odysei Stanleyho Kubricka.”

Dodáva, že dnes je práve bleskurýchlosť prijímania a vysielania informácií, okamžitosť vynášania súdov niečím, čo z nás vytvára takýchto “prehistorických barbarov”.

“Ak chýba odstup od seba samých bežným politikom, môžete to považovať za súčasť folklóru. Ak však takýto odstup chýba prezidentke republiky, je to dôvod na znepokojenie. Pretože opäť tu máme aktivistickú hlavu štátu, ktorá nespája, ale rozdeľuje, ktorá sa odmieta vyjadriť k spoločensky škodlivej propagácii drog Michala Trubana či ku kriminálnym kauzám Andreja Kisku, no činnosť vládnych úradníkov hodnotí podľa sporných esemesiek, hoci odovzdanie mobilu neznamená (zatiaľ) nič iné ako to, že vyšetrovatelia idú po stope, ktorá sa ešte stále nemusí ukázať ako významná. A kým to preukázané nie je, akýkoľvek zásah je neprípustné politické ovplyvňovanie vyšetrovania.”

 

Mediálny lynč

Chmelár ozrejmil, že sám je zástancom politickej kultúry, v ktorej sa odstupuje pre podozrenie, nie pre dokázanie zločinu.

“Ale v právnom štáte sa zločin nedokazuje mediálnym lynčom. Prezidentka sa vo svojich vyjadreniach zamotala do toľkých protirečení, že až žasnem, čo dnes stačí médiám na jej velebenie. Pokrytecky hlásať, že by nás nemali rozdeľovať konflikty a zároveň jeden vyvolať,” upozornil a dodal:

Reklama

“Vyjadriť podporu vyšetrovateľom, sudcom a prokurátorom a zároveň ich nepriamo nabádať, aby nerešpektovali prezumpciu neviny. Vyzvať, aby sme nestrácali dôveru v spravodlivosť a zároveň prejudikovať výsledky vyšetrovania. To všetko naznačuje, že Zuzana Čaputová sa nedokázala odpútať od svojej materskej strany, že namiesto toho, aby posilňovala občiansku dôveru v štát, pretláča stranícku agendu Progresívneho Slovenska, že hoci nás vyzýva, aby nás spájal záujem povedať pravdu, neuvedomuje si, že pravda sa zvestuje po vyšetrení, nie pred ním.”

Súčasnej politickej scéne podľa slov Eduarda Chmelára dominuje vyslovene pornografická atmosféra, v ktorej sa namiesto kritickej rozpravy o koncepčných veciach verejnosť v hysterických kŕčoch dohaduje o tom, kto čo na koho vie a kto s kým v niečom ide.

“Isté je len jedno: toto nie je cesta ani k spravodlivosti, ani k demokracii, ale k prasprostej uzurpácii moci. A tí, ktorí sa už trasú, aby nahradili finančnú oligarchiu digitálnou, to veľmi dobre vedia. Ja som však nebojoval desať rokov proti oligarchii preto, aby som jedných nahradil inými, neviedol som protestné pochody pred sídla Penty a J&T preto, aby ich vystriedala len ďalšia mocibažná generácia, ktorá šliape po zákonoch a kašle na pravidlá,” upozornil v závere politický analytik.

 

Reklama

 

Čaputová: Obraz doby nás stále viac šokuje

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok vo vyhlásení ku kauze štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej, ktorá si podľa TV Markíza mala s Marianom Kočnerom vymeniť “približne tisíc esemesiek” povedala, že ide o “veľmi znepokojivé” informácie.

“Obraz doby, ktorú sme žili, a ktorú stále žijeme, nás v posledných dňoch stále viac šokuje… Hovorí o tom, že spravodlivosť na Slovensku bola tovarom a že istí ľudia si ju dokázali pre seba kúpiť.”

Čaputová uviedla, že v čase keď si mocní dohadovali mobilom svoje kšefty, v tom istom čase na svoju spravodlivosť čakali bežní ľudia. “Máte právo dostať kvalitnú službu, aj v podobe zabezpečenia spravodlivosti.”

Reklama

“Chcem poprosiť všetkých ľudí na Slovensku, všetkých ktorí na tom pracujú – vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov, novinárov, aj nás politikov a predstaviteľov štátu – aby nás spájal záujem pravdu povedať, pravdu poznať, lebo len pravda znamená spravodlivosť,” vyzvala prezidentka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali