Chatári vo Vysokých Tatrách kritizujú Turistický semafor, odrádza ľudí od návštevnosti. “Akoby sme toho nemali dosť. Vyškrtnime semafor z našich cieľov a riaďme sa zdravým rozumom!””

Chatári vo Vysokých Tatrách kritizujú Turistický semafor, odrádza ľudí od návštevnosti. “Akoby sme toho nemali dosť. Vyškrtnime semafor z našich cieľov a riaďme sa zdravým rozumom!””

Poprad 22. júla 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR – Milan Kapusta, Radovan Stoklasa, Erika Ďurčová)

 

Letnej turistickej sezóne vo Vysokých Tatrách aplikácia Turistický semafor veľmi nepomohla. Zhodujú sa na tom miestni chatári, ktorí hovoria v tejto súvislosti o chaose a slabej návštevnosti. Poukazujú tiež na absenciu zahraničných turistov z dôvodu pôvodných opatrení, ktoré platili na hraniciach od začiatku júla. Pre niektorých z nich je táto sezóna bojom o prežitie. Spoločne o tom v stredu 21. júla hovorili na stretnutí s novinármi v Poprade

Miki Knižka, Zbojnícka chata
Na snímke Miki Knižka, chatár zo Zbojníckej chaty

„Bojujeme o prežitie, pretože turistov je málo počas celého roka a ešte, aby sme toho nemali dosť, vznikajú takéto semafory, ktoré ľudí v princípe odrádzajú od toho, aby sa niekam vybrali,“ povedal chatár zo Zbojníckej chaty Miki Knižka. Z jeho pohľadu ide o nešťastné riešenie a zbytočnú investíciu. Poukázal aj na to, že už v začiatku fungovania zaznamenal systém chybu. Veľká Studená dolina bola v turistickom semafore vyznačená červenou farbou, na turistickom chodníku však žiadni ľudia neboli. Ministerstvo životného prostredia to vysvetlilo technickou poruchou. Podľa Petra Petrasa z Rainerovej chaty by sa semafor mal zrušiť.

Reklama

„Ukázalo sa, že tie údaje nie sú relevantné. Vyškrtnime semafor z našich cieľov a riaďme sa zdravým rozumom,“ povedal.

„Chápal by som, ak by boli v každej doline počítadlá, ktoré by rátali ľudí a bol by na to vymyslený systém, že ak je v doline viac ako dvetisíc ľudí alebo nejaké číslo, tak sa to začne meniť, ale na základe relevantných dát, nie na základe toho, že jeden človek sa postaví na Hrebienok a počíta ľudí, a za Hrebienkom sa to rozptýli do šiestich až siedmich smerov, to je absurdné,“ doplnil Knižka.

Reklama

 

Viktor Beránek: Táto sezóna je už pasé, opatrenia nás položili na lopatky

Viktor Beránek, chatár na Chate pod Rysmi, hovorí o rane cestovnému ruchu zo strany vlády.

„Dostávam hromadu sms zo zahraničia o tom, že nezmyselné rozhodnutie slovenskej vlády im zabránilo prísť na Slovensko,“ uviedol. Po chaose na hraniciach prišiel podľa jeho slov semafor.

„Táto sezóna je už pasé. Mohli sme sa aspoň nadýchnuť, mohli sme dva mesiace ako tak prežiť. Toto nás položilo na lopatky,“ poznamenal.

turisti_Chata pod Rysmi
Na snímke turisti na Chate pod Rysmi (2250 m)

Na chate mali v minulých rokoch návštevnosť počas lepších dní denne aj dvetisíc ľudí, teraz priemerne do stovky.

Reklama

„V utorok ich prišlo napríklad 50. Od začiatku sezóny nám návštevnosť poklesla v priemere o dve tretiny,“ povedal. Chate tiež v porovnaní s rokom 2019 vlani poklesli tržby o dvadsať percent, v minulom roku o približne 30 percent.

„Sme na polovici a slovenská klientela to vykryť nestačí,“ dodal.

 

Ján Ševčík: semafor sa aktualizuje neskoro

Podľa Jána Ševčíka z Téryho chaty myšlienka semaforu nie je úplne zlá, no prišla v nevhodnej situácii.

„Vládne strašná neistota, hranice sú zatvorené, ľudia nevedia, čo majú robiť, zahraničná klientela viazne. Možno turistický semafor nemá na to až taký vplyv, a je to len taký vrchol ľadovca,“ poznamenal.

Reklama
Téryho chata
Na snímke Téryho chata vo Vysokých Tatrách

Zároveň dodal, že zmysel semaforu vidí skôr v najnavštevovanejšej rokline Suchá Belá v Slovenskom raji či pri ferratách. Kritizoval tiež aktualizáciu údajov v semafore, ktorá sa realizuje o 10:00. To je podľa viacerých chatárov pre človeka, ktorý sa chce vybrať do hôr, dosť neskoro. Ševčík v závere naznačil, že aktuálnu sezónu v Tatrách by mohol napriek všetkému zachrániť ešte august, vyhliadky však podľa jeho slov zatiaľ nie sú dobré.

Ministerstvo životného prostredia spustilo webovú aplikáciu Turistický semafor 10. júla. Cieľom je zaznamenať preťažené turistické destinácie, odľahčiť ich a ponúknuť turistom inú alternatívu zaujímavej lokality. Užívatelia, ktorí sa chystajú na návštevu prírody, tak môžu vidieť, aká je aktuálna návštevnosť v jednotlivých lokalitách. Informácie im tak umožnia napríklad zmeniť svoje rozhodnutie a vybrať sa na menej vyťaženú lokalitu.

Semafor triedi lokality na červené, oranžové a zelené, pričom v posledných uvedených sa nachádza iba malý počet turistov. Semafor má len odporúčací charakter. Aplikáciu vyvinula Štátna ochrana prírody SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia. Obsadenosť jednotlivých lokalít aktuálne určujú na niektorých miestach merače návštevnosti, inde farbu určujú strážcovia prírody.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali