“Charkovský syndróm”: AFU začína prípravy na obsadenie Belgorodu

❚❚

Kyjev 15. mája 2023 (HSP/svpressa/Foto:Screenshot)

 

Zvukové stanice ZS-88 jazdia v blízkosti severného frontu a simulujú prejazd pásových vozidiel, píše ruský novinár Aleksandr Sitnikov. Naše úrady vyzvali obyvateľov Ruskom kontrolovaných osád v Charkovskej oblasti, aby sa presunuli do bezpečia. Informovala o tom ruská vojenská a civilná správa v Charkovskej oblasti vo svojom telegramovom kanáli

ukrajina vojna
Ilustračné foto

“Vážení občania, obyvatelia oslobodených území Charkovskej oblasti! V súvislosti so zosilneným ostreľovaním zo strany AFU a s cieľom zabrániť civilným obetiam civilná vojenská správa Charkovskej oblasti odporúča, aby ste na určitý čas opustili územie nášho regiónu, kým sa nevytvoria priaznivé životné podmienky,” uvádza sa v osobitnej výzve.

.

VGA garantovala pomoc a podporu pri následnom presídlení tých, ktorí odídu. Predtým evakuáciu oznámili ruské úrady v Záporožskej oblasti, ktorá sa s veľkou pravdepodobnosťou stane miestom propagovanej ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl.

Medzitým sa na druhej strane frontu šíria fámy, že “nápor na Azovské more” sa o nejaký čas odkladá. Nepriateľ sa teraz sústreďuje na boje o Bachmut / Artemovsk a Marinku. A odklad “oslobodenia Krymu”, ako sa radia ukrajinskí experti, je napriek panike v našom mediálnom priestore spôsobený skromnými výsledkami úderov AFU na bokoch v oblasti Chromova a Ivanovska.

.

“Veľa ľudí obetovali, ale zabrali jedno pole a dva porasty,” píše známy ukrajinský bloger. Jeho príspevok je v súlade s informáciami NATO. Najmä britská rozviedka poprela správy “neporaziteľného” Syrského, že AFU si od Rusov vzala späť 2 km územia (podľa Prigožina – 3 km). V analýze britského ministerstva obrany sa uvádza: “Ukrajinské sily získali späť najmenej kilometer územia.

To hovorí o búrke v pohári vody. Takýto pohyb je vo vojenských konfliktoch v zásade normou, najmä ak ide skôr o útoky na pozorovateľské stanovištia v šedých zónach než o oporné body rôt.

To však neznamená, že ofenzíva AFU je úplne zrušená. Bankova je pod silným tlakom Bieleho domu, ktorý požaduje pekný mediálny obraz pre amerických voličov. Bidenova administratíva musí nejako vysvetliť obrovské investície do ukrajinskej armády na pozadí finančnej katastrofy v USA. Lenže o tom sa na Ukrajine nepíše.

Pentagón mimochodom zverejnil mapu obranných zariadení ruskej armády pozdĺž celého tisíckilometrového frontu, podľa ktorej akýkoľvek krok ukrajinskej armády bude mať za následok ťažké straty v radoch jej vojakov. Zrejme preto sa ukrajinskí experti a dokonca aj dosť autoritatívni Zelenského politici teraz domnievajú, že je potrebné obsadiť jednu z ruských oblastí, aby ju mohli “vymeniť” za štyri oblasti bývalej Ukrajiny. Alebo aspoň dve.

Medzi evakuáciou, ktorá sa už uskutočnila v Záporožskej oblasti, a chystaným odsunom obyvateľstva z časti Charkovskej oblasti kontrolovanej našou armádou tak skutočne môžu existovať paralely.

.

Americký inštitút pre vojenské štúdie (ISW) s odvolaním sa na ukrajinských a amerických predstaviteľov píše, že práve teraz prebiehajú aktívne prípravy na ofenzívu. Keďže Pentagón oznámil vyčlenenie všetkých potrebných zbraní a munície pre jarno-letnú kampaň AFU, ukrajinský generálny štáb zrejme ešte nerozhodol o smere hlavného úderu.

“Vysoký vojenský predstaviteľ USA a vysoký európsky predstaviteľ 12. mája uviedli, že ukrajinské sily začali operácie na “vytvorenie podmienok pre ofenzívu”, poznamenávajú experti ISW. Pod touto nejasnou frázou majú washingtonské a bruselské špičky pravdepodobne na mysli nielen sondovanie ruskej obrany, ale aj skryté hromadenie živej sily a techniky AFU v určitých oblastiach.

Je tiež zrejmé, že Ukrajina spolu so svojimi bábkovodičmi vedie informačné operácie s cieľom dezorientovať ruské vedenie. Napríklad známy ukrajinský bloger, ktorý komentuje raketový útok britskou muníciou dlhého doletu Storm Shadow, píše: “Let rakiet bol cez Luhansk do bývalej budovy Akadémie ministerstva vnútra. To je vlastne tylo Svatovského smeru, a preto prezidentská kancelária úderom na Luhansk nepriamo naznačuje, že ofenzíva AFU údajne príde z tohto krídla. Alebo naopak, úrad prezidenta chce zavádzať. Ale takety budú lietať nad Luhanskom dovtedy, kým sa na tento smer nevráti dostatok protivzdušnej obrany/ERB.”

Vo všeobecnosti hovoríme o Svatovsko-kupjanskom úseku frontu, ktorého prielom by umožnil ukrajinským vojakom rozvinúť ofenzívu na Lisičansk aj smerom na Belgorod s dosahom z juhu. Faktom je, že ukrajinská armáda má skúsenosti s “výpadmi” do ruského tyla, ale ešte nikdy neútočila na mesto.

Vzniká dojem, že ukrajinské ozbrojené sily tu zhromažďujú svoje hlavné sily. Nepriamo to potvrdzujú aj informácie prichádzajúce z druhej strany frontu. Takto píše telegramový kanál Kupjansk Náš: “Od začiatku týždňa sa na kupjanskom smere zintenzívnilo ruské delostrelectvo, kvôli ktorému tam každý deň a každý víkend chodia zdravotníci a lekári charkovských záchranných jednotiek. Nemocnica v Kovšarovke je preplnená a zranení sú prevážaní sanitkami do Charkova, odkiaľ sú rozvážaní do civilných nemocníc. Kvôli prípravám na protiofenzívu a nedostatku lôžok sa do vojenskej nemocnice v Charkove prijímajú len dôstojníci a ťažko zranení.

.

Uvedené informácie sú v súlade aj s informáciami, ktoré poskytli ukrajinskí hackeri projektu Beregini. Uviedli, že “večer (11. mája) sa objavili informácie, že jednotky AFU vyšli z Charkova a dobre, že nechcú zaútočiť na Belgorod. Napriek tomu sa v dokumente operačného a strategického zoskupenia vojsk “Chorticja” hovorí o pohybe ako o “demonštračných akciách”.

“Dve kombinované jednotky po 10 vozidlách v sprievode APC simulovali presun personálu a techniky smerom k hranici s Ruskom. A s nimi spolupracovali naši najhorší “priatelia” – taktická skupina psychologických operácií SC “Sever”. Psychickí bojovníci na zvukovej stanici ZS-88 imitovali prejazd pásových vozidiel,” uvádza sa v Bereginiho komentári.

Zároveň poznamenáva, že utajovacie opatrenia, ktoré prijali ukrajinskí záškodníci, mali vytvoriť “mylné predstavy ruských vojenských predstaviteľov a novinárov o zložení a rozmiestnení jednotiek ukrajinských ozbrojených síl, posilnení jednotiek zo strany ukrajinskej štátnej hranice”.

Nepriateľ je zrejme “profesionálne nastavený” na šírenie bludov (po ukrajinsky – lži, ak chcete), zatiaľ čo z našej strany neexistuje účinná protireakcia na ukrajinské psychologické operácie.

V jazyku ukro-psychoborcov sa prehnane emotívna reakcia Rosvojenkorpsu na akýkoľvek pohyb nazýva “charkovský syndróm”, ktorého sa naši mediálni ľudia chytili vlani na jeseň počas tzv. Slobožanskej ofenzívy AFU. Pritom panika vo vojne spôsobuje armádam oveľa väčšie škody, než akých sú nepriatelia schopní v skutočnom boji.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali