Čaputová zvyšuje stávky! Mieni podať trestné oznámenie na Fica

Čaputová zvyšuje stávky! Mieni podať trestné oznámenie na Fica

Bratislava 18. augusta 2023 (HSP/Foto: Screenshot)

Aktualizované 18. augusta 2023 12:30

Na krátkej tlačovej besede po ukončení zasadania bezpečnostnej rady vystúpili Ľudovít Ódor poverený funkciou premiéra vlády a prezidentka Zuzana Čaputová. Justícia sa stala bežným nástrojom politického boja, Čaputová pri tom nesmie chýbať

Ľudovít Ódor a Zuzana Čaputová po zasdnutí BR
Ľudovít Ódor a Zuzana Čaputová po zasdnutí BR

Ako sme očakávali, ani jeden z nich svoj postoj nezmenil. Podľa Ódora Fico (aj keď ho nemenoval) vyvoláva strach a zbiera lacné politické body. V oveľa kratšom, ale aj dôležitejšom príhovore sa prezidentka pridala k využívaniu OČTK v politickom boji.

Reklama

Povedala totiž, že obvinenia Fica, že akcia NAKA prebehla s jej vedomím, pripíše do trestného oznámenia, ktoré ide na neho podať. V podstate upevňuje zvyklosť posledného obdobia, že OČTK sa stávajú organickou súčasťou politického boja. Veľmi nebezpečné! Vedúci predstavitelia štátu od verejnosti chcú, aby ľudia uverili, že sa rôznorodé mocenské zložky štátu sprisahali proti skupine vyšetrovateľov, ktorých obvinili, že manipulujú trestné stíhania. Keby sa tak choval jednotlivec, každý psychiater by diagnostikoval ťažkú paranoju. Žiaden človek s kritickým myslením toto sústo tak ľahko neprehltne.

Je tu jeden fakt, ktorý nespomenie nik, kto sa akcie NAKA zastáva. Akoby to nikto z nich nevnímal. Jeden z obvinených vyšetrovateľov sa predsa už priznal. A tento kamienok bude vždy vytŕčať z mozaiky, nech sa ju podporovatelia čurillovcov snažia vyskladať akokoľvek. A každý, kto len trochu pozná fakty, sa o tento kamienok potkne. A je tu aj iný fakt, o ktorom hovorí takmer každý, no takmer nikto nahlas. Čurillovci majú teraz prístup ku všetkým dôkazom, ktoré sa proti nim nazhromaždili.

Reklama

 

Prezidentka: Policajný prevrat neprebieha, chod inštitúcií je zabezpečený

Žiaden policajný prevrat v štáte sa nekoná. Chod inštitúcií, ktorých príslušníci boli obvinení po zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), je zabezpečený a sú funkčné. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová po piatkovom rokovaní bezpečnostnej rady. Podčiarkla tiež, že priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti voči polícii by sa vytvoril po tom, ak by prokuratúra a súdy konštatovali nedôvodnosť trestných stíhaní.

“Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha, prebieha vyšetrovanie trestných činov, o ktorých rozsahu sa v médiách veľa popísalo,” uviedla prezidentka s tým, že viaceré podozrivé osoby sa už priznali, viacerí sú obvinení a niektorí aj právoplatne odsúdení. Hlava štátu rozumie, že občania sú zmätení a nevedia, čomu veriť. “Akýkoľvek policajný zásah vo vedení bezpečnostných zložiek je z hľadiska fungovania demokracie veľmi citlivý. Nehovoriac o tom, že tieto kroky sú pozorne vnímané nielen doma, ale aj v zahraničí,” povedala. Ubezpečila preto verejnosť, že všetky dotknuté inštitúcie vedú ich námestníci a vykonávajú potrebné kroky k partnerom v zahraničí i doma.

Poznamenala, že súčasná situácia politikov neoprávňuje robiť predčasné závery. Relevantnú odpoveď o zákonnosti a dôvodnosti konané v právnom štáte môže dať podľa jej slov iba dozorujúca prokuratúra a príslušné súdy. Skonštatovala, že v blízkej dobe sa dozvieme, či bude podaný návrh na väzobné stíhanie, aj postoj prokurátorov a súdov. “Ak by súdy po takomto postupe polície konštatovali napríklad nedôvodnosť trestného stíhania, potom by bol priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti smerom k polícii. Dnes v takejto situácii však nie sme,” deklarovala prezidentka.

Reklama

Prezidentka zároveň odmietla, že by o zákroku polície vedela dopredu. “Akékoľvek informovanie akéhokoľvek politika o pripravovaných krokoch polície by bolo nezákonné,” podotkla. Proti falošným obvineniam sa mieni brániť a podobné klamstvá budú podľa jej slov súčasťou podania na súd voči lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

17:58

Marine Le Penová v stredu vyzvala svojich voličov, aby vo voľbách do Európskeho parlamentu spôsobili strane prezidenta Emmanuela Macrona čo najzdrvujúcejšiu porážku. Podľa správy agentúry AFP to Le Penová uviedla v prejave na sneme svojej strany Národné združenie (RN), ktorý sa konal v juhofrancúzskom meste Perpignan a bol venovaný príprave stratégie strany pred eurovoľbami vypísanými vo Francúzsku na 9. júna.

17:56

V Pásme Gazy sa nachádza viac vojnového odpadu a trosiek než na Ukrajine, uviedol v stredu predstaviteľ Služby OSN pre boj proti mínam (UNMAS) Charles Birch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali