Búrka nad Slovenskom. Stačí len iskra a otcovská roľa zhorí. A my s ňou

Búrka nad Slovenskom. Stačí len iskra a otcovská roľa zhorí. A my s ňou

Bratislava 4. februára 2020 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Ožijú ešte Slováci? Čo bude s krajinou medzi Tatrami a Dunajom? Je ešte aktuálne slovenské ľudové príslovie „Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko, keď ja budem Jano, neohneš ma mamo“? 

Ilustračné foto

Je to aktuálne aj dnes. Ale Slovensko už nie je krajinou našich dedov a mám. Cudzie vetry tu vejú stále viac. Náš veľký básnik Ivan Krasko napísal v roku 1909: „Zmráka sa, stmieva sa, k noci sa chýli. Od hory, od lesa tak plače, kvíli…!“. Tri roky neskoršie napísal “Otcovu roľu“. Započúvajme sa trochu: „Pokojný večer na vŕšky padal, na sivé polia. V poslednom lúči starootcovská horela roľa… Z cudziny tulák pod hruškou stál som zotletou spola. Poddaných krvou napitá pôda domov ma volá… A v srdci stony robotných otcov zreli mi v semä… Vyklíčia ešte zubále dračie z poddaných zeme?“  Písal to v čase poroby a neslobody. Pred prvou svetovou vojnou, dôsledkom ktorej bolo, že napriek strašnému krviplelievaniu, sme získali vytúženú slobodu. Dnes už máme aj naše samostatné Slovensko. Už nestojíme ako tuláci pod svojou hruškou zotletou spola.

Reklama

Naozaj? Vážime si to? Skoro vôbec nie. Kam sme dospeli po skoro tridsiatich rokoch? Vzájomná nenávisť lomcuje Slovenskom. Rozdeľuje dediny, mestá a tiež rodiny. To už nie je tradičná slovenská hašterivosť. To už nie sú krčmové bitky. To už horí otcovská roľa. A mamky nás už neohýbajú ako kedysi. Tradičná úcta a výchova sa vytráca. Dnes na školách sme dovolili, aby politické mimovládky financované zo zahraničia rozvracali tradičnú morálku, rodinu a prirodzenú lásku k rodnej zemi. Deti sa učia že majú len práva, ale nie povinnosti. Ale súčasne sa máme vzdať našej tradičnej morálky, viery a rodiny. A aj zdravého rozumu a pudu sebazáchovy!!

Lebo, že vraj je to moderné a progresívne. Ale móda prichádza, a potom zákonite odchádza. Nič nie je večne moderné. A progresívne môže byť len to čo je zakotvené na zemi a je založené na zdravom rozume a kumulovanej múdrosti predchádzajúcich generácii. Parafrázujem anglického filozofa Bertranda Russella, ktorý v svojej knihe „History of Western Philosophy“ argumentoval, že história každej civilizácie sa začína zo súboru dogiem a hodnôt. Keď tieto sú už uvoľnené (neplatia dogmaticky), ale stále v zásade platia, nastáva rozkvet civilizácie. Tento prechádza do úpadku, keď ľudský egoizmus sa stáva dominantným a pôvodné dogmy a hodnoty sú rozvrátené. V poslednom štádiu daná civilizácia sa sama zničí alebo je dobytá zvonku.

Reklama

Nepripomína to vývoj európskej civilizácie? Nie je tu náhodou nejaký súvis aj s dnešným Slovenskom?  Slovensko nám začínajú rozvracať. Mainstreamové médiá nám nahovárajú, že absolútna sloboda ako drogy, pedofilstvo, slobodný výber rôznych druhov pohlavia, migrácia z krajín s inou (nám cudzou) nekompatibilnou kultúrou , alebo adopcia detí homosexuálnymi pármi, nás obohacujú a vedú k neobmedzenej individuálnej slobode a rozkvetu spoločnosti. To sú že vraj tie nové európske hodnoty. Tie pôvodné sú zrazu reakčné a tí čo si dovolia ich stále vyznávať, sú „zaostalí extrémisti, nacionalisti, fašisti, rasisti, islamofóbovia a iný netolerantný a fašistický odpad, ktorého postoje a názory zákonite privedú k masovému vraždeniu“. To je jedno, aká ideológia sa fanaticky hlása. Každý fanatizmus je nebezpečný. Aj ten tzv. neoliberálny. Ako môže byť slušné nenávidieť svojho blížneho len preto, že si dovolí mať iný názor?

Médiám sa už podarilo ohlúpnuť a premyť mozgy značnej časti najmä mladých ľudí. Všetci vieme, že veci na Slovensku nie sú ideálne. Korupcia a rodinkárstvo sú veľkým problémom. Ale tvrdiť že sme mafiánskym štátom, je dosť ďaleko od reálneho stavu vecí. Ale povedzme si pravdu. Nie je to aj v slovenskej mentalite? „Čo neukradneš, nemáš“, počuť veľmi často. A keď má niekto možnosť si „prilepšiť“, neurobí to? Častokrát, česť výnimkám, áno. Stále sa to opakuje, nech je u moci, a to na hociakej úrovni, ktokoľvek. A mnohí volia nových a nových spasiteľov, ktorí ale po voľbách nikdy neprichádzajú.

Ale média a predvolebný marketing vyprodukujú vždy nových spasiteľov a presvedčia o tom veľkú časť obyvateľstva. Metódy ako sa to robia, sú opísané v množstve marketingových učebníc. Človek si potom myslí a dokonca tomu aj verí, že prijíma svoje vlastné rozhodnutie. Znova a znova sa sklame. Ale pri nasledujúcich voľbách naletí znova. Dokedy? Až keď všetko bude rozvrátené? Keď už nebude čo zachraňovať?

Že vraj máme demokraciu? Že vraj väčšina médii objektívne informuje? Naozaj? A nie je to náhodou tak, že mainstreamové média vytvárajú mienku u väčšiny ľudí a tým pádom v konečnom dôsledku rozhodujú aj o voľbách?  A nie je náhodou dôležité kto vlastní tie média?

Sme pred voľbami. Časť politických strán si hovorí, že sú slušní a tolerantní. Je to ale slušnosť prísť rušiť a znemožniť míting inej politickej strany? To nie je vyjadrenie demokratického práva na zhromaždenie. To je elementárna neslušnosť!! Takto predsa konali oddiely hitlerovej SA na začiatku tridsiatich rokov minulého storočia v Nemecku, keď prišli provokovať a rozbíjať mítingy iných politických strán. A Hitlera všetci právom odsudzujeme. Zhromažďovacie právo má podľa ústavy každá strana. Predsa je to také jednoduché. Dnes si objedná námestie jedna strana, zajtra druhá, potom tretia atď. A nikto nikoho neruší a neprovokuje. To je skutočná tolerancia a demokracia!! To už niektorí vo svojom fanatizme chcú vyvolať občiansku vojnu? Spamätajte sa pokiaľ je čas!!!! Vášne sú už dosť vybičované. Stačí len iskra a otcovská roľa zhorí. A my s ňou.

Reklama

V poslednom čase sa roztrhlo vrece s rôznymi obvineniami a odsúdeniami vydavateľov a politikov za „trestnú činnosť“ hanobenia národa, rasy a presvedčenia alebo podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Odkedy sa vyjadrenie názoru prirovnáva k trestným činom ako vražda alebo teroristický útok? Aký je to zákon, ktorý umožňuje  prirovnať názor k trestnému činu? Čo sa stalo s ústavou garantovaným právom na slobodu slova a prejavu? Nie sú už vznesené obvinenia a odsúdenia porušením tohto práva? Čo tak páni poslanci zrušiť „náhubkové zákony“, ktoré ste vy prijali? Ja viem, na tých druhých, nie na seba. Nie je jednoduchšie tie zákony zrušiť ako obviňovať rôznych prokurátorov a NAKU, že nesprávne interpretujú „náhubkové zákony? Oni sú také všeobecné, že umožňujú zatvoriť alebo odsúdiť prakticky hocikoho, aj vás. Je to len na interpretácii. Paradoxom je že ako obyčajne slovenská horlivosť a vôľa vyslúžiť sa pred momentálne mocnou vrchnosťou tohto sveta, privádzajú do situácie, že sme „pápežskejší ako sám pápež“. V našom liberálnom vzore USA totiž stále platí sloboda slova. Názor nie je trestný čin. Jedine, že by ste verejne vyzývali na vraždu alebo podnecovali ísť podpáliť napríklad banku a podobne. Viac sme o tom písali TU.

Každý politický názor má právo na existenciu v demokratickej spoločnosti. Aj tí, čo sa hanbia za všetko slovenské a sú vo svojej väčšine nesvojprávni, lebo potrebujú vždy niekoho nasledovať (prevažne slepo), či už to bola Viedeň, Budapešť, Berlín, Moskva, Praha alebo teraz Brusel alebo Washington. Ale aj všetci ostatní majú to isté právo sa zúčastňovať na politickom živote na Slovensku.

Dôležité ale je, aby všetci bez výnimky, od bojovných neoliberálov až po ĽSNS, jasne odsúdili zločinca Hitlera a jeho obludnú ideológiu nenávisti a vraždenia, ale aj jeho metódy rozbíjania mítingov iných politických strán. Modernosť znamená aj elementárnu slušnosť voči svojim oponentom. Kto chce zakazovať, zatvárať ale aj kradnúť nemá mať miesto v slovenskej politike, to jest aj v parlamente. Ale o tom rozhodujú spravodlivé a slobodné voľby (pre tých, čo radi používajú anglické výrazy „fair and free elections“). K spravodlivým a slobodným voľbám tiež patria slobodné a objektívne média, ktoré informujú a nenanucujú názory ich majiteľov.  A neprodukujú hoaxy (po slovensky falošná správa/výmysel) a farizejsky neobviňujú z toho druhých.

Ultraliberáli sa nám snažia nahovoriť, že globalizmus a strata národnej identity sú moderné a nevyhnutné. Skutočne? Lebo majú skoro monopol na šírenie informácii? Haló! Nie je to tak, že smer vetra sa zmenil? Ľudia, je to vo vašich rukách. Rozmýšľajte. Nenechajte sa manipulovať. V stávke je veľa. Budúcnosť Slovenska a našich detí. Ich pohody v kruhu blízkych ľudí. Ide o to či sa podarí nám zobrať našu dušu a identitu a nahradiť ju otrockou poddajnosťou beztvarého stáda bez historického vedomia a hodnôt našich otcov a mamiek.

Naši že vraj „noví a slušní“ neoliberáli  sa hlásia k liberalizmu a pritom sú na míle vzdialení od skutočného liberalizmu, ktorí hlásali John Locke a John Stuart Mill. Na rozdiel od našich netolerantných pseudoliberálov, liberalizmus je založený na osobnej slobode, tolerancii k inému názoru, slobodnom podnikaní a slobode slova a tlače.  Hoci bojovní „noví“ ultraliberáli tvrdia že predstavujú väčšinu, v skutočnosti sú len agresívnou menšinou a už vôbec nie progresívnou, ale skôr deštrukčnou. Ale majú podporu väčšiny mainstreamových médii a politických mimovládok.  A to je obrovská sila. Veď väčšina ľudí verí tomu čo im povedia v mainstreamových novinách a časopisoch alebo oznámia a ukážu v televízii.

Reklama

Aj zdanlivo malá, ale sfanatizovaná sekta dokáže uchopiť moc. Netreba sa utešovať, že všetko sa nakoniec nejakým zázrakom utrasie! Že to iní vyriešia za mňa. Že mňa sa to netýka. Že môžem byť ľahostajný. Drahí Slováci a Slovenky. Týka sa to nás všetkých. Hovorí sa, že cesta do pekla je vydláždená dobrými úmyslami (a dodal by som, že aj ľahostajňosťou). Bohužiaľ, mnohí si to uvedomia až keď v tom pekle sú. Preto, všetci čo ľúbite Slovensko, choďte voliť.

Dezider Štefunko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:44

Bývalého námestníka starostu poľského mesta Gdaňsk za sexuálne napadnutie mladistvej osoby odsúdili na jeden rok odňatia slobody s podmienečným odkladom tri roky.

10:39

Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívi začiatkom mája Francúzsko, oznámila v pondelok kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Návšteve bude dominovať predovšetkým téma vojny na Ukrajine a konfliktu na Blízkom východe.

10:12

V Španielsku v pondelok očakávajú vyhlásenie premiéra Pedra Sáncheza o odstúpení.

Sánchez minulú stredu uviedol, že zvažuje odstúpenie pre vyšetrovanie jeho manželky Begone Gómezovej na základe podozrení z korupcie. Vyhlásil, že svoje rozhodnutie oznámi v pondelok a dovtedy pozastavuje svoj oficiálny program.

09:51

Burkina Faso pozastavila činnosť niekoľkým zahraničným médiám, niektorým z nich na dobu neurčitú. Uvádza sa to vo vyhlásení tamojšieho regulačného orgánu pre komunikáciu CSC.

09:30

Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že odrazila 55 ruských útokov na niekoľko obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

09:15

Severná Kórea umiestňuje nášľapné míny na ceste v demilitarizovanej zóne (DMZ), ktorá oddeľuje KĽDR od Južnej Kórey.

Juhokórejská armáda minulý rok zaznamenala, ako vojaci KĽDR ukladajú míny na neupravenej ceste. Ide o jeden z krokov na uzavretie ciest medzi oboma Kóreami, komentuje agentúra Jonhap.

08:44

Väčšina Nemcov súhlasí s tým, aby Nemecko a jeho európski spojenci v Severoatlantickej aliancii v zmenenej bezpečnostnej situácii výrazne zvýšili výdavky na obranu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal inštitút Forsa pre magazín Internationale Politik.

08:35

Správny okamih na prijatie eura, ktorý využilo aj Slovensko, ČR premárnila. Spravodajkyni TASR to povedala predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová, ktorá však podľa vlastných slov verí, že Česko sa raz stane členom eurozóny.

08:28

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková žiadala urýchlené prijatie kandidátskych krajín zo západného Balkánu do EÚ. Urobila tak pri príležitosti 20. výročia rozšírenia EÚ o desiatku krajín v roku 2004.

Tretí deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
08:15

Ceny ropy v pondelok ráno klesli. Správa o mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zmiernila obavy z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe a údaje o inflácii v USA ešte viac zhoršili vyhliadky na skoré zníženie úrokových sadzieb.

07:54

Dvojdňová medzinárodná konferencia o autonómnych zbraňových systémoch sa v pondelok začne vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničných vecí ju zorganizovalo po tom, ako rokovania odborníkov pod záštitou OSN v Ženeve neviedli za posledných desať rokov k rozhovorom na diplomatickej úrovni.

07:45

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení tadžického ministerstva zahraničných vecí.

07:35

Biely dom v nedeľu zdôraznil, že propalestínske protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konajú na amerických univerzitách, musia zostať pokojné. Polícia počas víkendu zadržala v štyroch z nich okolo 275 ľudí.

07:17

Ukrajina a Spojené štáty chcú spolupracovať ešte užšie na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody. Obe krajiny už pracujú na konkrétnom texte, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali