Bruselská liberálna elita sa bojí Trumpa 2.0 – a tak by to malo byť

Bruselská liberálna elita sa bojí Trumpa 2.0 – a tak by to malo byť

Washington 7. septembra 2023 (HSP/Remix/Foto:TASR/AP-Charlie Riedel)

 

Trumpov sľub, že zavedením všeobecných obchodných ciel podporí “skutočný ekonomický nacionalizmus”, roztriasol predstaviteľov EÚ. Informuje spravodajský portál REMIX News

Trump bude čeliť obvineniam z volebných podvodov v štáte Georgia
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump

Európsky liberálny establišment v Bruseli sa obáva návratu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa k moci v budúcoročných prezidentských voľbách, pretože sa obáva opakovania obchodných konfliktov, ktoré počas jeho prvého funkčného obdobia vyvolali značné transatlantické napätie.

Reklama

Šéfovia obchodu v hlavnom meste EÚ de facto trpia zábleskami po tom, čo Trump nedávno navrhol návrat k protekcionizmu USA, o ktorom tak hlasno hovoril v kampani v roku 2016, keď sa snažil obnoviť priemyselné regióny s modrými goliermi, ktoré zaostali za globalizáciou.

Clá na oceľ a hliník sa uvalili nielen na domnelých protivníkov, ako je Čína, ale aj na susedné Mexiko a Kanadu a spojeneckých európskych partnerov. Niektorí by povedali, že sa to dlho očakávalo pre Európsku úniu, ktorá napriek svojmu verejnému záväzku k voľnému obchodu už nejaký čas praktizuje protekcionizmus, najmä vo vzťahu k svojej poľnohospodárskej politike.

Reklama

“Každý na to myslí: Jeden z anonymných obchodných diplomatov EÚ nedávno povedal pre Politico, zatiaľ čo právnik EÚ zaoberajúci sa obchodom s podnikmi tvrdil, že úradníci EÚ sa “boja” Trumpovho návratu.

 

Trump stále s výrazným náskokom

Napriek pretrvávajúcim problémom so zákonom zostáva bývalý prezident hlavným favoritom na republikánsku nomináciu do budúcoročných prezidentských volieb. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednal denník Wall Street Journal, ho ako prvú voľbu vidí 59 % republikánskych voličov, pričom floridský guvernér Ron De Santis je na druhom mieste len s 13 %.

V tom istom prieskume americkí voliči uprednostňujú Trumpa pred Bidenom v pomere 40 ku 39 percentám, ak sa zohľadnia menšie strany, ale v priamom súboji je táto dvojica na hranici 46 percent.

Trump tlačí na svoj ďalší ekonomický plán a minulý mesiac si údajne sadol s kľúčovými poradcami vo svojom súkromnom golfovom klube v New Jersey, aby prediskutovali jeho najnovšiu obchodnú politiku, podľa ktorej by administratíva Trump 2.0 zaviedla “univerzálne základné clo” na takmer všetok dovoz do Spojených štátov.

Reklama

 


“Myslím si, že by sme mali mať kruh okolo goliera (americkej ekonomiky),” povedal Trump, keď minulý mesiac odhalil tento plán v rozhovore pre Fox Business. Desaťpercentné clo by sa uplatňovalo “automaticky” na všetky krajiny a mohlo by sa zvyšovať alebo znižovať v závislosti od jeho účinnosti a dôsledkov na svetovom trhu.

“Keď spoločnosti prichádzajú a zhadzujú svoje výrobky v Spojených štátoch, mali by automaticky platiť povedzme 10-percentnú daň. Páči sa mi 10 percent pre všetkých,” vysvetlil.

Reklama

 

Ako zastaviť “drancovanie” krajiny

Trump na túto myšlienku nadviazal v liste pre Wall Street Journal, ktorý bol zverejnený minulý týždeň a v ktorom obhajoval clá zavedené počas jeho prvého pôsobenia v Bielom dome a označil sa za obhajcu “skutočného ekonomického nacionalizmu”.

“Cudzinci teraz vlastnia o 16,75 bilióna dolárov viac z našej ekonomiky ako my z ich. Naša krajina je drancovaná,” napísal Trump.

“Najlepším spôsobom, ako zastaviť toto krvácanie americkej krvi, je jednoduché, ale silné clo na väčšinu zahraničných výrobkov, také, aké bolo hlavným zdrojom štátnych príjmov počas väčšiny americkej histórie a ktoré vybudovalo z tejto krajiny výrobnú veľmoc sveta,” dodal.

Je ľahké pochopiť, prečo by sa eurokrati pri myšlienke na návrat do Trumpových rokov báli, a to nielen kvôli potenciálu zvýšenia obchodných treníc. Bývalý republikánsky prezident bol počas svojho prvého funkčného obdobia verným podporovateľom poľskej a maďarskej konzervatívnej vlády, čo veľmi znepokojilo Brusel, a zostal si blízky s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Strana Právo a spravodlivosť vo Varšave a Orbánova strana Fidesz sa považujú za predvoj európskeho populistického hnutia proti liberálnemu establišmentu, ktorý de facto dominuje v hlavnom meste EÚ, a Európska komisia považovala Trumpovu podporu ich konzervativizmu za problematickú.

Počas prezidentskej kampane v roku 2016 Trump označil Brusel za “pekelnú dieru”. Jeho potenciálny návrat do úradu spolu s výkyvom doprava v budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu môže byť práve svedkom pekelného ohňa, ktorý sa znenazdajky vráti na transatlantickú liberálnu elitu, ktorá sa za Bidenovej vlády vrátila k bežnému životu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:54

Hlavné témy, ktorými žije v súčasnosti Európa, budú vo štvrtok popoludní súčasťou predvolebnej debaty piatich hlavných kandidátov na predsedu Európskej komisie. Debata, ktorá sa koná v rámci predvolebnej kampane pre voľby do Európskeho parlamentu (EP), sa uskutoční od 15:00 do 16:45 h SELČ.

07:48

Päť obetí a najmenej 35 zranených si vyžiadalo utorkové tornádo v americkom štáte Iowa. Oznámili to v noci na štvrtok miestne úrady.

Hasiči
Hasiči stoja medzi zvyškami domov zničených tornádom v utorok 21. mája 2024 v Greenfielde v štáte Iowa
07:42

Najmenej štyria ľudia zahynuli a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia v stredu večer v mexickom štáte Nuevo León po tom, ako sa na predvolebnom podujatí prezidentského kandidáta Jorgeho Álvareza Máyneza zrútilo pódium. Uviedli to miestni predstavitelia.

07:33

Venezuelský súd odsúdil 29 osôb na tresty odňatia slobody v dĺžke 21 až 30 rokov za účasť na neúspešnej vojenskej invázii proti vláde prezidenta Nicolása Madura v roku 2020.

07:23

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v noci na štvrtok uviedol, že sa v Kremli stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ponúkol mu vyslanie ďalších svojich bojovníkov na Ukrajinu.

Kadyrov na platforme Telegram napísal, že s Putinom diskutoval aj o hospodárskych problémoch a perspektívach Čečenska a pozval ho na návštevu regiónu.

07:18

Čína vo štvrtok spustila dvojdňové vojenské cvičenia v okolí Taiwanu. Hovorca čínskej armády vyhlásil, že ide o “trest za separatistické aktivity” taiwanskej vlády. Tchaj-pej manévre čínskej armády odsúdil.

07:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v noci na štvrtok pricestoval do nepokojmi zasiahnutej Novej Kaledónie. Vyjadril nádej, že na toto francúzske tichomorské územie sa čo najskôr vráti pokoj, mier a bezpečnosť.

06:57

Kolumbijský prezident Gustavo Petro nariadil otvorenie veľvyslanectva v palestínskom meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to v stredu kolumbijský minister zahraničných vecí Luis Gilberto Murillo.

06:51

V Spojených štátoch bol od konca marca potvrdený druhý prípad vtáčej chrípky u človeka po kontakte s infikovanými dojnicami. Oznámilo to v stredu americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

06:42

Každá krajina sa môže sama rozhodnúť, či uzná Palestínu ako štát, uviedol v stredu Biely dom. Americký prezident Joe Biden si však myslí, že najlepším prístupom sú priame rokovania, nie jednostranné uznanie Palestíny.

06:34

Čína poskytuje Rusku bojové vybavenie pre použitie v jeho vojne proti Ukrajine, povedal v stredu britský minister obrany Grant Shapps.

Shapps uviedol, že spravodajské informácie Británie a USA sú v rozpore s predošlými pokusmi Pekingu prezentovať sa ako aktér s umierňujúcim vplyvom na Moskvu.

06:30

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu vyzval na spoločný postoj Európskej únie pri uznaní palestínskeho štátu.

Írsko, Nórsko a Španielsko v stredu oznámili, že 28. mája oficiálne uznajú Palestínu ako štát. Uviedli tiež nádej, že podobne budú postupovať aj ďalšie západné krajiny.

Včera 20:29

Poľsko v súčasnosti neuvažuje o zavedení povinnej vojenskej služby, pretože záujem o vstup do ozbrojených síl zostáva vysoký. Uviedol to v stredu v parlamente poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Včera 20:28

Maďarská polícia v stredu našla jedného z piatich nezvestných po tragickej zrážke motorového člna s výletnou loďou na Dunaji pri obci Verőce. Telo 19-ročného muža objavili na úseku rieky medzi mestami Vác a Sződliget. Budapeštianske veliteľstvo polície (BRFK) to uviedlo na svojom účte na Facebooku.

Včera 20:27

Poľsko v stredu uviedlo, že podporuje riešenie na úrovni dvoch štátov v spojitosti s krízou na Blízkom východe medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž beží na vlnolame pozdĺž jazera Michigan proti panoráme centra mesta

Autor: TASR/AP-Kiichiro Sato

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali