BRATISLAVA:Mesto vykázalo dvojmiliónový prebytok, všetky záväzky však neuhradilo

BRATISLAVA:Mesto vykázalo dvojmiliónový prebytok, všetky záväzky však neuhradilo

Bratislava 27. júna (TASR) – Hospodárenie hlavného mesta dosiahlo v minulom roku celkový prebytok vyše 2 milióny eur. Do svojej pokladnice radnica vlani utŕžila približne 211 miliónov eur a minula 209 miliónov eur. Vyplýva to zo záverečného účtu, o ktorom dnes rokovali poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva. Dokument však neschválili. "Formálne vykazujeme prebytok, no súčasne máme zvýšené neuhradené faktúry, to je pravdivý obraz o hospodárení mesta," uviedol dnes primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smer-SD).

Hospodárenie vlani negatívne ovplyvnili faktory ako zhoršený výber dane z príjmov fyzických osôb či predaj vlastného majetku, ktorý nebol vo výške, akú predpokladal rozpočet. Negatívny vývoj v mestských financiách sa riešil v polovici minulého roka racionalizačnými opatreniami, kedy sa uplatnilo šetrenie výdavkov. Aj napriek tomu sa mestu nepodarilo zaplatiť všetky svoje záväzky za minulý rok. Peniaze z prebytku však mesto použiť nemohlo, zákon totiž hovorí o účelom použití peňazí. "Desať percent prebytku sa musí použiť do rezervného fondu a napríklad tie peniaze, ktoré boli získané z predaja pozemkov pod obytnými budovami, zase vrátiť do fondu rozvoja bývania. Nemôžeme ich použiť na iné veci a tak nám narástli neuhradené faktúry do výšky 17 miliónov eur," vysvetlil Ftáčnik. Rozhodnutie o použití zvyšku prebytku urobia poslanci v septembri.

Šéf finančnej komisie mesta Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS) rovnako upozornil, že prebytok je iba fiktívny a nazval ho "potemkinovou dedinou". Pripomína, že celkové záväzky mesta, vrátane mestských organizácií, sa neustále zvyšujú. "Akumulované záväzky mesta, ktoré tlačí pred sebou, dosahujú 79 miliónov eur, to je tretina rozpočtu. Ak by sa prebytok použil na faktúry, mesto by malo stratu," tvrdí Nesrovnal, ktorý chce, aby sa otvorila debata o financovaní Bratislavy. Už pred rokovaním avizoval, že najväčší mestský klub SDKÚ-DS, Most-Híd, kde je predsedom, záverečný účet neodobrí.

Najväčší objem príjmov do mestskej pokladnice prichádza vďaka podielu samosprávy na dani z príjmov fyzických osôb, a to necelých 88 miliónov eur. Daň z nehnuteľností vygenerovala príjem na úrovni viac než 26 miliónov eur a napríklad vlastná podnikateľská aktivita samosprávy bola na úrovni približne 12 miliónov eur.

Reklama

Na strane výdavkov najviac peňazí smerovalo do oblasti dopravy, na podporu MHD či údržbu ciest, a to vyše 58 miliónov eur. To je asi tretina bežných výdavkov mesta. Podpora vzdelávania si vyžiadala vyše 43 miliónov eur a aktivity v oblasti životného prostredia pohltili viac než 33 miliónov eur. Z minuloročného rozpočtu mesta sa použilo takmer 10 percent finančných zdrojov, čiže 17 miliónov eur, na chod bratislavského magistrátu a vyplácanie miezd pracovníkov samosprávy.

Hlavné mesto v roku 2012 aj investovalo. Dokončilo rekonštrukciu a prístavbu Petržalského domova pre seniorov na Rusovskej ceste, začalo s prípravou výstavby nájomných bytov v Petržalke na Čapajevovej ulici a s rekonštrukciou objektu na Radlinského, kde sa po dokončení presťahuje ZUŠ Podjavorinská. Podarilo sa vybudovať nové cyklotrasy a bola dokončená trolejbusová trať Pražská – Hroboňová. Mesto pokračovalo tiež v prípravách a projektových prácach Nosného systému MHD, prevádzkový úsek Šafárikovo námestie – Janíkov dvor.

Reklama

Poslanci by mali o materiáli opäť rokovať v septembri. Mesto má dovtedy urobiť inventarizáciu majetku a výsledky predložiť k záverečnému účtu.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali