Branislav Škripek: Analýza potratov a porovnanie ich dôsledkov v Českej a Slovenskej republike

Branislav Škripek: Analýza potratov a porovnanie ich dôsledkov v Českej a Slovenskej republike

Bratislava/Rajecké Teplice 27. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:HSP)

 

V roku 1957 bol prijatý v ČSSR zákon, ktorý zlegalizoval vykonávanie potratov. Podľa štatistických údajov odvtedy bolo vykonaných v Čechách cez 3 milióny týchto zákrokov a na Slovensku 1,4 milióna. Odborníci z viacerých krajín analyzovali dôsledky tohto kroku na 19. ročníku medzinárodnej konferencie Vyber si život v Rajeckých Tepliciach, ktorá sa konala cez víkend.

Na snímke Branislav Škripek

Iniciátorom a organizátorom týchto vedecko-populárnych konferencií je občianske združenie Fórum života spolu s neziskovou organizáciou Áno pre život. Diskusiu obohatili svojimi príspevkami prednášajúci nielen zo Slovenska či Čiech, ale aj z Poľska, Veľkej Británie a Španielska. Každoročne sa stretávajú na tomto podujatí vedeckí pracovníci, politici, lekári, zástupcovia neziskových organizácií, cirkví a množstvo odborných i laických záujemcov o pro-life a pro-family témy.

Reklama

V súvislosti s aktuálnym ročníkom konferencie viacerí odborníci poukázali na zhoršujúcu sa demografickú situáciu a populačnú krízu. Ako uviedla europoslankyňa a členka predsedníctva Fóra života Anna Záborská, „zlá demografia môže byť sčasti výsledkom propotratovej politiky. Ťažko dnes povedať, koľko by sa z tých 1,4 milióna detí narodilo, keby sme mali iný zákon. V každom prípade tieto deti chýbajú nielen Slovensku, ale aj svetu.”

Marek Jurek, poľský politik a člen ECPM (Európske kresťanské politické hnutie), čerstvý laureát Ceny Antona Neuwirtha za ochranu života v kategórii Zahraničná osobnosť, hovoril o situácii v Poľsku. Po tom, ako Sejm odmietol zmenu Ústavy v prospech počatých detí v Poľsku, Jurek na protest odstúpil a vzdal sa členstva v strane PiS. Branislav Škripek europoslanec a predseda ECPM zdôraznil: „Je nutné, aby sme ako konzervatívni poslanci spolupracovali naprieč krajinami Európy. Ak chceme presadzovať pro-life zmýšľanie, nedokážeme to dnes len v jednej krajine. Žijeme vo svete, ktorý je liberálny a odmieta pro-life hodnoty a je za kultúru smrti. Musíme sa spájať, preto som rád, že pán Jurek prijal pozvanie a prišiel na Slovensko.”

Reklama

Ďalej vystúpil Conrado Giménez Agrela, ktorý pracoval vo výskume v Centre molekulárnej biológie UAM v Madride. Dnes je prezidentom Nadácie Madrina, ktorá sa venuje komplexnej pomoci tehotným mladým ženám a ktorá v tomto roku získala Cenu Antona Neuwirtha za ochranu života v kategórii Organizácia. Anna Verešová, poslankyňa NR SR a zakladateľka Áno pre život n. o., ktorá dlhé roky pomáha tehotným ženám v núdzi na Slovensku, po prednáške hodnotila: „Je vzácne, ak muž zasvätí svoj život pomoci ženám. Som rada, že sa pán Agrela podelil so svojimi skúsenosťami. Na tejto konferencii si uvedomujem, že to, že sme sa narodili, nie je samozrejmosť. Aj pre tento zlý zákon sa mohli naši rodičia rozhodnúť pre potrat a dnes by sme tu neboli.”

Konferencia sa konala pri príležitosti 25. marca – Dňa počatého dieťaťa. Medzi hosťami bol aj žilinský diecézny biskup Mons. Tomáš Galis, ktorý pripomenul duchovnú stránku ochrany ľudského života od počatia: „Niekedy v našich vzťahoch chýba úsilie prežarovať vzájomné vzťahy láskou a dobrotou, v tom vidím deficit. Všetko sa vníma vo forme vecnej, materiálnej, ale chýba v našej spoločnosti skutočná naplnenosť životom, a na tomto by sme mali intenzívne pracovať.“ Prof. MUDr. Ján Ďačok zo Subkomisie pre bioetiku a laureát Ceny Antona Neuwirtha za ochranu života v kategórii Slovenská osobnosť vo svojej prednáške hovoril o základných črtách bioetického zápasu a o potrebe osobnej angažovanosti každého človeka dobrej vôle: „Život nám bol daný nielen ako dar, ale aj ako úloha. Mali by sme veci vnímať aktívne a talenty, ktoré sme dostali, by mal každý z nás v rámci svojich možností využiť pre dobro iných.“

Prednášajúci sa dotkli aj ďalších zaujímavých tém, ako sú nové formy ohrozenia ľudského života a možnosti riešenia týchto hrozieb (prof. MUDr. Jozef Glasa, CSc.), prirodzené metódy regulácie počatia (Mgr. Anna Siekelová), potratová antikoncepcia (PharmDr. Ondrej Sukeľ) , nový životný štýl – úloha muža a ženy (Mgr. Martin Slosiarik). Mgr. ThLic. Daniel Dian poukázal vo svojej prednáške na skutočnosť, prečo encyklika pápeža Pavla VI. Humanae vitae nebola a nie je prijímaná, hoci jej aktuálnosť v roku 1995 dokumentom Evangelium vitae podporil aj sv. Ján Pavol II.

Prof. PhDr. Jozef Matulník, PhD. a Doc. RNDr. Karol Pastor CSc. sa zamerali na dôsledky legalizácie potratov na Slovensku po 60 rokoch, MUDr. Ludmila Lázničková (ČR) hovorila o skutočnosti, že potrat neznamená len vykonanie interrupcie. O situácii v Česku v oblasti ochrany života od počatia hovoril aj ďalší hosť z ČR ICLic. Ing. Miroslav Kratochvíl, ktorý zdôraznil problém straty dôvery medzi manželmi v dôsledku potratu a spoločnú zodpovednosť muža a ženy za rozhodovanie o takej kľúčovej otázke, akou je existencia nového ľudského života. Hosť z Veľkej Británie Paul Moynan vo svojom príspevku odkryl následky potratu, ktoré sú zo strany pro-choice aktivistov často marginalizované.

Marcela Dobešová, predsedníčka Fóra života, na záver zhodnotila celú konferenciu: „Počuli sme o viacerých dôsledkoch potratovej mentality. Jedným z nich je určite aj zlý demografický vývoj a spoločnosť, kde je dieťa považované za vec. Vidíme ako sa vytráca ľudskosť, solidarita a rastie násilie, aj v skrytých formách. Preto už dvadsať rokov ponúkame konkrétnu pomoc a spoločne hľadáme riešenia, ktoré prispejú k budovaniu civilizácie života a lásky.”

Reklama

TASR o tom informoval europoslanec Branislav Škripek.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Moslimský duchovný z bavorskej metropoly Mníchov sa pravdepodobne postaví pred súd v súvislosti s príspevkom na sociálnej sieti Facebook, ktorý zverejnil 7. októbra 2023 – v deň, keď palestínske radikálne hnutie Hamas zaútočilo na územie Izraela.

06:57

Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie sa stala prvou členkou britskej kráľovskej rodiny, ktorá od začiatku ruskej vojenskej invázie vo februári 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil Londýn.

06:55

Spojené štáty nesúhlasia s vyšetrovaním zo strany Medzinárodného trestného súdu v súvislosti s konaním Izraela v Gaze.

06:54

Delegácia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na rokovaniach o možnom prímerí a dohode o prepustení rukojemníkov opustila Egypt a vráti sa tam s “odpoveďou” na najnovší návrh.

06:51

V snahe zabezpečiť kontinuitu po novembrových voľbách administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu, a to bez ohľadu na výsledok volieb.

Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:49

Najmenej traja americkí policajti prišli o život a viacero ďalších utrpelo zranenia počas zásahu proti mužovi odsúdenému za nelegálnu držbu zbrane v meste Charlotte v štáte Severná Karolína.

06:48

Šéfa krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska Herberta Kickla a niekoľkých členov bývalej rakúskej vlády vyšetrujú pre podozrenie zo sprenevery verejných financií, pomocou ktorých si mali kúpiť inzerciu a získať priaznivé mediálne pokrytie.

06:46

Švédsky premiér Ulf Kristersson pripustil, že má obavy v súvislosti s “veľmi závažnými” tvrdeniami, že cez zamestnancov tamojšej polície unikajú informácie k členom zločineckých gangov.

06:44

Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v Tel Avive za prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy palestínskym militantným hnutím Hamas.

06:32

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Agentúre AFP to v pondelok povedal Christian Lydersen z Nórskeho polárneho inštitútu.

06:08

Americké ministerstvo zahraničných vecí zistilo, že hrubého porušenia ľudských práv Palestínčanov sa dopustilo päť izraelských bezpečnostných jednotiek. Dané incidenty sa odohrali na Západnom brehu Jordánu, a to ešte pred vypuknutím vojny Izraela s palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy v októbri 2023, informuje TASR.

Včera 21:05

Ceny ropy klesli takmer o dolár, keďže trhy dúfajú, že nové kolo rokovaní o prímerí v Pásme Gazy zabráni rozšíreniu konfliktu do ďalších oblastí regiónu. Okrem toho najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA utlmili očakávania skorého zníženia úrokových sadzieb, čo signalizuje, že dopyt po rope sa v najbližšom období výraznejšie nezvýši.

Včera 19:40

Španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do osemfinále na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride. Rekordný päťnásobný víťaz podujatia zdolal v 3. kole Pedra Cachina z Argentíny v troch setoch 6:1, 6:7 (5) a 6:3. Jeho ďalší súper bude Čech Jiří Lehečka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali