Čo sa deje v Poľsku? Spravme si test Slovenskom

Čo sa deje v Poľsku? Spravme si test Slovenskom

Bratislava 23. decembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)

 

Koalícia pod vedením Donalda Tuska zložila prísahu pred nedávnom po tom, ako vyhrala októbrové voľby na základe sľubu, že zruší politické kroky prijaté za roky vládnutia PiS. Bývalý predseda Európskej rady rýchlo pristúpil k odvolaniu nominantov PiS z vládnych orgánov. V utorok vymenoval nových šéfov štátnych bezpečnostných, spravodajských a protikorupčných úradov. Nových šéfov, vrátane dvoch žien, označil za „veľmi dobrých, lojálnych a disciplinovaných”. Nový minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfov štátnej televízie a rozhlasu, ako aj štátnej tlačovej agentúry PAP. Vymenoval aj nové vedenie a potom spravodajský kanál úplne vyradil z vysielania

Poľsko médiá
Policajti prichádzajú do priestorov poľskej verejnoprávnej televízie TVP vo Varšave počas protestu aktivistov a poslancov opozičnej populistickej strany Právo a spravodlivosť (PiS) v stredu 20. decembra 2023

Portál Associated Press (AP) s nadšením konštatuje, že „nová poľská vláda sa snaží oslobodiť štátne médiá spod politickej kontroly predchádzajúcej vlády”.

Reklama

Podľa zákona by štátne médiá nemali slúžiť politickým záujmom žiadnej strany. V praxi sú však zvyčajne zaujaté v prospech tej vlády, ktorá je práve pri moci.

Hoci konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) v mediálnej oblasti isto nebola bez poškvrny, nová vláda Donalda Tuska mu nezostala nič dlžná a jej prvé kroky tiež vyvolávajú mnohé otázniky. Ak by niečo podobné takýmto spôsobom spravila nová slovenská vláda, progresívne médiá a opozícia by sa zadúšali „spravodlivým” rozhorčením a hnevom. Keď však napríklad oveľa agresívnejší útok na opozíciu a slobodu tlače už roky predvádza Zelenského režim, progresívne médiá a opozícia cudne mlčia…

Reklama

Stanley Bill, profesor poľských štúdií na Cambridgeskej univerzite, uviedolna portáli X, že vláda využila „právnu medzeru” na prijatie zmien. Kritiku zo strany politikov PiS označil za pokrytectvo vzhľadom na to, ako strana obmedzila slobodné médiá, keď bola pri moci, ale zároveň uviedol, že tento krok novej vlády je problematický. „Vyzerá to ako pokračovanie modusu operandi PiS, ktorým je výkonná ,rozhodnosť´´ na nejasných hraniciach zákonnosti.”

Poľský prezident Andrzej Duda, ktorý bol spojencom predchádzajúcej vlády, varoval, že nebude akceptovať kroky, ktoré sú podľa neho v rozpore so zákonom.

Donald Tusk
Na snímke Donald Tusk

Podľa AP nová poľská proeurópska vláda v stredu oznámila, že vymenila riaditeľov štátnej televízie, rozhlasu a vládnej tlačovej agentúry, čím sa vydala na cestu oslobodenia verejnoprávnych médií spod politickej kontroly predchádzajúcej nacionalistickej konzervatívnej vlády. Kabinet premiéra Donalda Tuska, ktorý sa ujal funkcie minulý týždeň, si za prioritu stanovil obnovenie objektivity a slobody prejavu v štátnych médiách, ktoré podľa novej koalície predchádzajúca vláda pod vedením strany PiS využívala ako nástroj propagandy, útočila na Tuska a opozíciu a šírila svoje euroskeptické názory.

A tu zjavne vidia progresívne médiá hlavný problém. A takto AP opisuje priebeh udalostí:

Prvé kroky novej vlády smerom k návratu slobody médií sa stretli s protestmi strany Právo a spravodlivosť. Líder strany Jaroslaw Kaczyński a mnohí zákonodarcovia obsadili budovy, v ktorých sídlili kancelárie štátnej televízie TVP, v nádeji, že ich priaznivci prídu demonštrovať vo veľkom počte.Hoci sa tak nestalo, niektorí predstavitelia PiS stále neopustili priestory TVP. Nebola však prítomná žiadna polícia ani náznaky akéhokoľvek násilia.

Reklama

Poľskí zákonodarcovia v utorok prijali rezolúciu predloženú Tuskovou vládou, v ktorej vyzvali na obnovenie „právneho poriadku, objektivity a spravodlivosti” TVP, Poľského rozhlasu a tlačovej agentúry PAP.V nadväznosti na túto rezolúciu nový poľský minister kultúry Bartłomiej Sienkiewicz vymenil šéfov a dozorné rady štátnych médií, ktoré si vybrali nové vedenie.Nový šéf dozornej rady TVP, právnik Piotr Zemła, prišiel do sídla vysielateľa v stredu.

Ako uvádza portál BBC prvým znakom zmien bolo, že v stredu ráno prestal vysielať v TV a na internete čisto spravodajský kanál TVP INFO, ktorý bol jedným z hlavných nástrojov “propagandy” predchádzajúcej vlády. Začiatkom tohto týždňa zvolal predchádzajúci vládnuci tím do budovy štátnej televízie zhromaždenie na protest proti plánovaným zmenám, ale prišlo naň niekoľko stoviek ľudí. Vláda nastúpila do úradu len minulý týždeň a začala rušiť politiku predchádzajúcej vlády, ktorá údajne mnohých v Poľsku rozdeľovala.

Strany, ktoré tvoria novú vládu, získali vo voľbách 15. októbra spoločne väčšinu hlasov. Sľúbili, že budú spoločne vládnuť pod vedením D. Tuska, ktorý bol premiérom v rokoch 2007 – 2014 a v rokoch 2014 – 2019 stál na čele Európskej rady.Prezident Andrzej Duda, varoval, že nebude akceptovať kroky, ktoré sú podľa neho v rozpore so zákonom.

Parlament vo Varšave v utorok večer podporil rezolúciu, ktorá vyzýva na nezávislosť, objektivitu a pluralitu vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. Poslanci strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá v októbri prišla o moc, reagovali zorganizovaním sedenia v sídle štátnej televízie. Líder PiS Jaroslaw Kaczynski sa celú noc pripájal k protestu v sídle TVP vo Varšave a budovu opustil po 06.00 h miestneho času (05.00 h SEČ).Vrátil sa spolu s desiatkami ďalších poslancov PiS v stredu po tom, ako bol 24-hodinový spravodajský kanál TVP vyradený z vysielania. TVP Info pokračovala vo vysielaní na YouTube, kde sa zobrazoval videozáznam z televíznej obrazovky, na ktorej sa vysielal výstup, až kým sa tiež nezastavil.

Následne nový minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfov štátnej televízie a rozhlasu, ako aj štátnej tlačovej agentúry PAP. Vymenoval aj nové vedenie a potom spravodajský kanál úplne vyradil z vysielania. Bývalý premiér Mateusz Morawiecki obvinil novú vládu z porušovania zákonov pri „údajnej starostlivosti o právny štát… na každom kroku”.

Reklama

Bývalý premiér PiS odsúdil nezákonné kroky Tuskovej vlády a politický spojenec prezident Andrzej Duda ju obvinil z porušovania ústavných princípov a zákona.Štátne médiá sú v Poľsku dôležitým nástrojom. Približne tretina ľudí sa pri získavaní správ spolieha výlučne na ne, keďže nemá prístup k súkromným vysielateľom.

PiS sa rozhodla „repolonizovať” poľské médiá a využila štátom kontrolovanú energetickú spoločnosť Orlen na kúpu najväčšieho poľského regionálneho média, nemeckej spoločnosti Polska Press, a prevzala politickú kontrolu nad jej novinami a webovými stránkami.Prijala tiež právne predpisy na obmedzenie zahraničného vlastníctva médií, čo viedlo Washington k protestom, že návrh zákona bol zameraný na televíziu TVN, ktorú vlastnia USA. Tento protest spôsobil, že prezident Andrzej Duda zákon vetoval.V reakcii na kroky PiS sa súkromné noviny a vysielatelia, ako napríklad spravodajská televízia TVN 24, stali výrazne kritickejšími voči vláde vedenej PiS.Za predchádzajúcej vlády Poľsko kleslo z 18. na 57. miesto vo svetovom indexe slobody tlače.

Poľský mediálny regulačný orgán, Národná rada pre vysielanie, uviedol, že mediálne prepúšťanie bolo nezákonné. „Vypnutie televízneho signálu a webových stránok TVP Info je aktom nezákonnosti a pripomína najhoršie časy vojnového stavu,” povedal predseda Maciej Swirski.PiS uviedla, že parlamentné uznesenie nedáva vláde právomoc prepustiť predstavenstvá. Minister kultúry však povedal, že ministerstvo má vlastnícke práva na štátne spoločnosti a má túto právomoc.

Tuskova vláda môže pri svojich plánovaných zmenách naraziť na odpor prezidenta, ktorý má právo vetovať legislatívu.Duda sa v stredu večer na sociálnych sieťach vyjadril, že vyzýva premiéra a jeho kabinet, aby „rešpektovali poľský právny poriadok”. Predsedovi parlamentu už napísal list, v ktorom ho upozornil, že akékoľvek zmeny v štátnych médiách musia byť vykonané v súlade so zákonom.

Poľský denník Rzeczpospolita informoval, že vládna koalícia neplánuje rozsiahle čistky v personáli TVP, pričom uviedol, že o prácu príde do 60 zamestnancov, ktorí porušili novinárske normy. Noviny uviedli, že vláda plánuje vykonať zmeny do Vianoc.

Dominika Bychawska-Siniarska, právnička a obhajkyňa ľudských práv, povedala: „Zdá sa, že tento druh politického prevzatia sa opakuje každé štyri alebo osem rokov po voľbách. Obávam sa, že po tomto prevzatí by nemusela existovať dostatočná politická motivácia pokračovať v zásadných reformách zákonov o verejnoprávnom vysielaní, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie nezávislosti národného vysielateľa od politického vplyvu.”

Diskusia okolo verejnoprávnej televízie ukazuje, že Tusk bude musieť urobiť ťažké rozhodnutia, keď sa bude snažiť presadiť radikálny reformný program. PiS je v parlamente stále hlasným a veľkým opozičným hlasom a spojenec strany Andrzej Duda zostáva prezidentom do roku 2025 a má právo veta. Vláda si tak môže vybrať, či svoje ambície obmedzí alebo odloží, alebo nájde kreatívne právne spôsoby, ako ich presadiť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali