Bližšie informácie o smrti amerického pilota v ukrajinskej Su-27B

Bližšie informácie o smrti amerického pilota v ukrajinskej Su-27B

Moskva 17. októbra 2018 (HSP/Vzgljad/Foto:wikimedia)

 

Američania a NATO organizujú na Ukrajine vojenské cvičenie Clear Sky 2018, pri tomto cvičení spadlo ukrajinské bojové lietadlo Su-27B, na palube ktorého sa nachádzal americký pilot. Ukrajinský a americký pilot zahynuli, čo vyvolalo totálne zdesenie v radoch ukrajinských politických elít. Bližšie informácie o tejto havárii ukrajinského bojového lietadlá a smrti amerického a ukrajinského pilota prináša portál vzgljad

Ilustračné foto

Ukrajinské lietadlo Su-27B spadlo v oblasti dedinky Uljanov v Chmelnickom rajóne Vinnickej oblasti, v mieste nehody sa našli aj telá oboch mŕtvych pilotov. Svedkovia havárie tvrdia, že lietadlo sa krútilo pri páde, bolo však vidieť, že sa pilot pokúša lietadlo smerovať mimo osídlených oblastí. Krátko po páde na miesto nehody prišla vojenská sanitka, vrtuľníky, ukrajinskí dôstojníci a niekoľko civilistov. Približne 100 policajtov a 20 detektívov vykonávali následne prieskum miesta, kde ukrajinské lietadlo padlo.

Reklama

Čo robil americký pilot v ukrajinskom lietadle? Odpoveď je jednoduchá. Američania konečne prestali kamuflovať, takže počas cvičení v rámci NATO už nehovoria o “mýtickej hrozbe z východu (Irán, Rusko, Čína, Mordor…) “, ale jednoznačne potvrdili, že za hrozbu považujú Rusko. Keďže ruskí a ukrajinskí piloti spoločne študovali na rovnakých vysokých vojenských školách s rovnakou bojovou tradíciou a metodikou, rozhodli sa Američania bližšie pochopiť mentalitu a psychiku ruských pilotov tým, že budú sledovať bojovú činnosť ukrajinských pilotov.

Americký pilot v kabíne zničeného Su-27B sa teda z činnosti ukrajinského pilota snažil pochopiť psychológiu ruského pilota. A to v rámci cvičenia NATO Clear Sky 2018. Túto informáciu potvrdil aj Spiridon Kilinkarov, bývalý poslanec ukrajinského parlamentu. Americkí piloti potrebujú bližšie informácie o ruskej vojenskej technike a mentalite ruských pilotov. Krátko pred pádom Su-27B Američania dňa 12. 10. 2018 na letisku v  Starokonstantinove spravili podobnú akciu, tentoraz si však ako druhý pilot do amerického F-15D Eagle Fighter sadol ukrajinský pilot.

Reklama

Cvičení NATO Clear Sky 2018 sa zúčastňujú piloti z Belgicka, Dánska, Británie, Estónska, Holandska, Poľska, Rumunska, USA a Ukrajiny. Hlavným cieľom cvičení je v bojovým podmienkam sa približujúcemu cvičeniu testovať S-300, zistiť bližšie informácie o mentalite ruských pilotov a vyskúšať si zapojenie Ukrajincov do bojových operácii NATO a rovnako zistiť možnosť, či dokážu ukrajinskí piloti lietať na starších F-15, ktoré by im mohli Američania predávať. Americký F-15D Eagle Fighter a ukrajinský Su-27B sa dokonca stretli v simulovanom vzdušnom súboji, v ktorom zvíťazil ukrajinský stroj.

Podľa zverejnených informácii sa cvičenia Clear Sky 2018 zúčastnilo 950 vojakov (čo nie je až tak veľa, ak to porovnáme s rusko-čínsko-mongolským cvičením Vostok 2018, ktorého sa zúčastnili stovky tisíc vojakov a obrovské množstvo bojovej techniky). F-15D a Su-27B navyše nepredstavujú najmodernejšie stroje, ide o staré stroje, ktoré sú na hrane životnosti.

Su-27B je ešte sovietske lietadlo a určené je na cvičné účely, rovnako F-15D je starším americkým strojom z roku 1970. Od roku 1985 už F-15D neslúži v americkom letectve, ak by Ukrajinci kúpili niekoľko desiatok amerických starých F-15D za premrštené ceny, spokojní by boli všetci. Aj Američania a aj Ukrajinci, ktorých by hrialo vedomie, že splnili americké prianie. Veď aj Slovensko už kúpilo staré a vyradené F-16 aby potešilo Američanov, prečo by tak nemohli urobiť aj Ukrajinci?

Podľa ruského vojenského analytika Alexeja Leonkova príčinou havárie je najpravdepodobnejšie technická chyba.Rovnako treba brať do úvahy, že ide o staré lietadlo. (To však neznamená, že Ukrajinci nemôžu vyjsť s verziou, že išlo o atentát ruských tajných služieb). Leonkov si však kladie otázku, prečo sa nemohli ukrajinský a americký pilot katapultovať?

Kvalita ukrajinského letectva od roku 1991 rapídne poklesla. Na rozdiel od Ruska Ukrajinci nedokázali vyvinúť alebo modernizovať svoje sovietske stroje, ktoré v minulosti predstavovali špičku vo svete. Všetko čo majú Ukrajinci vo svojom letectve k dispozícii pochádza ešte zo sovietskych zdrojov a to je ozaj alarmujúce. Úroveň ukrajinského bojového letectva, rovnako ako námorníctva a pozemných síl katastrofálne upadla. Leonkov upozornil aj na skutočnosť, že havarované Su-27B, ktoré slávnostne pred cvičením Clear Sky odovzdal Porošenko ukrajinským vzdušným silám, Ukrajinci bez ruskej pomoci opravovali takmer 5 rokov. S akým výsledkom sa na vlastnej koži presvedčil aj nebohý americký pilot.

Reklama

Podľa ukrajinských informácii z roku 2017 majú Ukrajinci k dispozícii 30 lietadiel Su. 16x Su-27, 7x Su-27P a 7x Su-27B. Od roku 2017 však Ukrajinci posunuli jednu Su-27B Američanom, ktorí ju testovali v Nevade, kde sa aj Su-27 pri cvičeniach rozbila, počas testovaní Mig-29 a Su-27 zahynul aj americký skúšobný pilot Eric Schulz.  Schulz na cvičeniach predstavoval “ruského pilota” pre americké bojové lietadlá. ďalšia Su-27B sa rozbila v posledných dňoch, takže má Ukrajina k dispozícii len 5x Su-27B. Kto však na ukrajinských Su-27B bude dobrovoľne po týchto nehodách lietať, je otázne.

Lietadlo mohlo havarovať aj kvôli ľudskej chybe. Ukrajinci nemajú nalietaných dostatok hodín, ukrajinský pilot mohol byť “premotivovaný” a chcel sa ukázať pred americkým kolegom. Ruský vojenský expert Ajteč Bižev upozorňuje aj na skutočnosť, že Ukrajina nemá dostatok prostriedkov na to, aby udržiavala vyšší štandard svojho letectva. Ukrajinské vojenské letectvo zápasí s nedostatkom financií, nedostatkom náhradných súčiastok, piloti nalietajú za rok len minimum hodín (približne 50 hodín, zvyšok na trenažéri). Nedostatok skúseností podľa Biževa mohol mať významný podiel na poslednej havárii, bližšie informácie prečo k havárii došlo, ozrejmí až skúmanie “čiernej skrinky”.

Ukrajinci sa však nemusia obávať, že by smrť amerického pilota ovplyvnila negatívne vzťahy medzi Washingtonom a Kyjevom. Washington potrebuje Kyjev aby pretvoril ukrajinské ozbrojené sily na “potravu pre delá” v prípade hypotetickej vojny s Ruskom. Smrť amerického a ukrajinského pilota však otriasla morálkou pilotov NATO, ktorí sa cvičení zúčastňujú. Ukrajinci však budú musieť zvýšiť úroveň svojho bojového letectva. Aspoň do takej miery, aby ukrajinské bojové lietadlá s americkými pilotmi na palube veľmi často nehavarovali.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali