Blaha: Ak Čaputová narastie cez noc z 19 na 50%, tak je to volebný podvod prieskumnej agentúry, ktorý by mala riešiť prokuratúra

Blaha: Ak Čaputová narastie cez noc z 19 na 50%, tak je to volebný podvod prieskumnej agentúry, ktorý by mala riešiť prokuratúra

Bratislava 2. marca 2019 (HSP/Foto:HSP)

 

„Keď som predvčerom odlietal do Belehradu, tak mala Čaputová vyše 10%, včera to už bolo 20%, dnes som nastupoval do lietadla s tým, že má 30% a keď som vystúpil vo Viedni, má cez 40%. Zajtra ráno to bude zrejme vyše 50%“, napísal včera poslanec Ľuboš Blaha a nemýlil sa. Posledný prieskum pred moratóriom vyrobil z Čaputovej jasného favorita a hrá sa akože už len o to, kto bude jej súperom

Ľudová tvorivosť a Zuzana Čaputová

„Ja teda nechcem Čaputovej tímu radiť, ale keď sú prieskumné agentúry premotivované, môžu tie číselka lietať asi ako tlak priemerného slniečkára pri čítaní Blahových statusov… A ono to potom vyzerá, že agentúra vyberala respondentov výlučne na stránke Zomri. Nevzbudzuje to rešpekt, ale záchvaty smiechu“, píše Blaha a rozoberá štatistickú odchýlku ktorá pri týchto prieskumoch vznikla.

Reklama

„Včera som si robil srandu, že Čaputovej cez noc vzrastie podpora o 10% a dnes úplne vážne vyšiel prieskum, že baba má cez 50%. A najlepšie je, že iná agentúra jej namerala 19%. Rozdiel iba zanedbateľných 33%. Oni si vážne z ľudí robia prdel. Ak sa dve agentúry líšia pri meraní o 30%, tak potom jedna z nich jednoducho na hulváta klame a manipuluje. A človek asi nemusí byť inšpektor Colombo, aby mu docvaklo, že ak niekomu náhle vyletia percentá o 30%, tak proste išlo o zaplatený prieskum a klamú tí, čo predstierajú Čaputovej 500-percentnú erekciu.“

„Niekto si povie, že však čo, Čaputová si prieskum objednala, tak prečo by si nemohla z marketingových dôvodov objednať aj výsledok cez 50%. Ale pozor, prieskumy sú vážna vec a ak sa premenia na takýto balkánsky nástroj manipulácie, tak dokážu komplet zlikvidovať demokraciu. Dokážu odpáliť jedného kandidáta a naopak umelo vytvoriť iného kandidáta. No a ruku na srdce, Čaputová je taká umelina, že máte pocit, že vyfučí, ak do nej pichnete špendlík.“ Podľa Blahu sa môže jednať o volebný podvod.

Reklama

„Ak niekto podvádza pri prieskumoch, v demokracii nejde o komerčný fórik, ale o ťažký podvod. A ja dúfam, že tento podvod bude riešiť prokuratúra ex offo. Pretože sorry, ale 19 a 52 je rozdiel, ktorý sa dá vysvetliť jedine korupciou. Ako – nebláznime. Chaloši z prieskumných agentúr by si mali začať hľadať právnikov, lebo toto je z hľadiska demokracie normálne že kriminálny akt, čo tu páchajú.“

Blaha ďalej objasňuje ako takéto výsledky prieskumu vznikajú:

„Prieskumné agentúry majú neuveriteľné postavenie v demokratickej politike, no nikto ich nekontroluje. A potom to tu takto vyzerá. Prieskum si tu niekto kúpi v požadovanej podobe, akoby si kupoval volebný leták. Stačí len správne naformulovať otázku, navodiť atmosféru, nezbedne sa pomýliť v skúmanej vzorke a dať trochu väčší dôraz na maturantov z Bratislavy či podnikateľov v príjmovej skupine nad 3 litre mesačne a máte Čapútovú na 52%.“

Enormne rastúce preferencie Čaputovej provokujú občanov k ľudovému humoru

 

„Je to vcelku jednoduché: najskôr prvé otázky prieskumu riešite, či je Zuzanka sympatická, či respondent pozná Progresívne Slovensko, či vie, že Čaputová má v programe svetový mier a tak.

Reklama

A potom sa spýtajú, že koho by ste volili, ak viete, že Mistrík sa vzdal v prospech Čaputovej, hej, hej, tej Čaputovej, žmurk, úsmev, haha-hihi. Čaputovú? Fakt? Aha, píšem si. A bum, 52%, what a surprise!“

Vytvoriť prieskum tak, aby bol zadávateľ spokojný, je najľahšia vec na svete. Lenže je to zároveň volebný podvod. Lebo je to klamstvo, ktoré poškodzuje iných kandidátov a mení volebné preferencie. Kradnú ľuďom nádej, kradnú im vôľu. A ak Čaputová o týchto praktikách vie, stojí na tenkom ľade. Pretože toto jednoducho nie je nevinná sranda. Ale zločin.

Na záver Blaha dodáva, že verí, že kým sa internety rehlia na Zuzankiných 52 percentách a očakávajú, že do polnoci ešte vystrelí aspoň na 75%, prokuratúra začne vyšetrovať podvod.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali