Biden zabudol, že hovorí s britským premiérom

Biden zabudol, že hovorí s britským premiérom

Washington 9. júna 2023 (HSP/MagyarNemzet/Politico/Foto:Twitter)

 

Najprv premenoval britského premiéra na “Rasheeho Sanooka”. Teraz Joe Biden udelil Rishimu Sunakovi úplne nový pracovný titul – prezident, ktorý v skutočnosti v Spojenom kráľovstve neexistuje, informuje Politico

Biden
Joe Biden nazval britského premiéra Risho Sunaka prezidentom

Pri štvrtkovom prvom privítaní britského premiéra v Bielom dome Biden okamžite poplietol čestné oslovenia a Sunaka nesprávne oslovil “pán prezident.”

Reklama

“Pán prezident?” Biden pokračoval. “Práve vás povyšujem! Pán premiér, je skvelé mať vás späť.”

Britskí ústavní experti sa pravdepodobne budú pohoršovať nad “povýšením,” rovnako ako nad samotným prešľapom, keďže premiéri sa nepovažujú za menejcenných než prezident. Britský líder je historicky “prime”, teda prvý a najdôležitejší z kráľovských ministrov, známy aj ako prvý medzi rovnými.

Reklama

Na tlačovej konferencii potom prezident USA uviedol, že sa uskutočnili “dôležité a pozitívne diskusie” o prehĺbení dvojstranných hospodárskych vzťahov medzi USA a Spojeným kráľovstvom.

Hoci takzvaná “Atlantická deklarácia” nie je ničím iným ako sériou hospodárskych maličkých dohôd, jej symbolika je významná.

Dohoda, ktorá okrem iného zabezpečuje britským ropným a obranným spoločnostiam prístup na trhy USA, umožní britským podnikom využívať americké dotácie.

Biden tiež uviedol, že na stretnutí sa potvrdila spoločná plná podpora Ukrajine.

Prezident zdôraznil, že cieľom USA je pomôcť Ukrajine zaistiť dlhodobú bezpečnosť pred budúcou agresiou. Sunak pripomenul, že Spojené kráľovstvo je po USA druhým najväčším prispievateľom na vojenské úsilie Kyjeva a vyzval ostatné krajiny, aby ho nasledovali.

Reklama

Britský premiér zároveň vyhlásil, že napriek rozhodnutiu opustiť Európsku úniu Británia “zostáva rovnako spoľahlivým spojencom ako doteraz.”

Sunak zdôraznil, že len tento týždeň prišli do Spojeného kráľovstva nové americké investície v hodnote 14 miliárd libier, ktoré vytvorili tisíce pracovných miest. V súvislosti s “Atlantickou deklaráciou” uviedol, že obe krajiny budú pokračovať v spoločnej spolupráci v oblasti výskumu, napríklad v oblasti polovodičov a umelej inteligencie.

Tlačová konferencia sa dotkla aj otázky, kto bude budúcim lídrom NATO.

Biden ponechal otvorenú možnosť, že by ním mohol byť britský minister obrany Ben Wallace, hoci nedal jasnú odpoveď. Na otázku, či nastal čas pre britského generálneho tajomníka, odpovedal: “Možno. Uvidíme.” Prezident uviedol, že na výber nového lídra bude potrebný konsenzus v rámci organizácie.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali