Bez očkovania žiadne kino či cestovanie? Bývalý český minister zdravotníctva prehovoril o vakcíne proti koronavírusu a povedal, prečo je rozvoľňovanie chybou

Bez očkovania žiadne kino či cestovanie? Bývalý český minister zdravotníctva prehovoril o vakcíne proti koronavírusu a povedal, prečo je rozvoľňovanie chybou

Praha 5. decembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook account of Úřad vlády ČR)

 

Bývalý český minister zdravotníctva Roman Prymula sa domnieva, že predčasné uvoľňovanie povedie k opätovnému nárastu nových prípadov. V rozhovore pre iDnes.cz uviedol, že zárukou víťazstva nad epidémiou v Česku je vakcinácia obyvateľstva

Roman Prymula
Na snímke Roman Prymula

V Európskej únii bude pravdepodobne schválených sedem vakcín. Ľudia si však zrejme nebudú môcť len tak vybrať, akou z nich si nechajú zaočkovať.

Reklama

“Zastávam názor, že ak lekár bude mať k dispozícii viac vakcín, tak nech si niekto vyberie. Inak to ale možné nebude, pretože by vznikol totálny chaos, ako a čo prevážať. Hypoteticky by sme mohli mať 160 vakcín, a keby si každý vymyslel, že chce vakcínu číslo 155, a chcel, aby ju niekto doviezol, tak to nie je realistické,” povedal Prymula v rozhovore.

Pritom exminister upozornil, že vakcinácia je podmienkou pre to, aby sa život vrátil do normálnych koľají. Z tohto dôvodu nevylučuje, že štát bude vakcináciou podmieňovať rôzne aktivity, či už návštevy kina či cestovanie.

Reklama

“O tom sa uvažuje na úrovni celej Európskej únii, pretože vakcíny by mali umožniť to, aby sa tu znova otvoril život,” podotkol Prymula.

“Na druhej strane to, že epidémia bude za nami, neznamená, že tu ten vírus nebude. Ten tu bude možno navždy. Ale bude dostatočná zaočkovanosť, čo povedie k tomu, že tu už nebude tá obrovská epidémia, ale čas od času, podobne ako u osýpok napríklad, sa objaví pár prípadov, hoci v nejakej súvislosti, ale tie už nebudú ohrozovať celú populáciu a zvládneme ich. To je výhľad, kam sa potrebujeme dostať,” načrtol možný vývoj vírusu v budúcnosti.

 

Uvoľňovanie je predčasné

Vo štvrtok došlo v Českej republike k uvoľňovaniu opatrení. Opäť sa otvorili všetky obchody, prevádzkarne služieb i reštaurácie. Tiež úplne skončil nočný zákaz vychádzania. Naopak ale ďalej platí povinnosť nosenia rúšok vo všetkých vnútorných priestoroch a na vybraných verejných miestach. Tento krok ale Prymula kritizuje.

Reklama

“Uvoľňovať na 4-5 tisícoch nových prípadov nakazených denne logicky povedie k tomu, že za mesiac pôjdeme hore. Ja si dokážem predstaviť, že by sme mohli uvoľňovať na stovkách nových prípadov, nie tisícoch,” zdôraznil.

Očakáva preto, že sa pokles nových prípadov zastaví a dôjde opäť k nárastu. Kvôli politickým dôvodom sa ale nové obmedzenia pred Vianocami zavádzať nebudú.

“Politicky si neviem predstaviť, že by sa niečo zatváralo ešte do Vianoc. Po nich ale určite bude snaha nárasty zase korigovať,” myslí si odborník.

Podľa Prymulu za podcenenie druhej vlny v Česku nesie vinu jeho predchodca v čele rezortu zdravotníctva Adam Vojtěch (ANO). Situáciu v tej dobe údajne podcenil.

“Myslím si, že naozaj došlo k oneskoreniu prípravy. Tá pokračovala v podstate nejakým spôsobom adekvátne asi do mája, potom sa ale systém vracal späť. A po niekoľkých mesiacoch sa vrátila armáda a začalo sa to pohybovať dopredu. Určite došlo k podceneniu toho, čo sa môže stať,” povedal.

Reklama

V októbri Adam Vojtěch v rozhovore pre Aktualne.cz odmietol, že by ministerstvo zdravotníctva pod jeho vedením situáciu podcenilo.

“Spoluzodpovednosť určite cítim. Vždy môžete niečo urobiť lepšie. Súčasne si však stojím za tým, že sme nič nepodcenili a naplno pracovali na tom, aby sme sa v Českej republike na ďalšiu vlnu pripravili,” vyhlásil vtedy Vojtěch. Pripustil ale, že bolo chybou nezavádzať plošné nosenie rúšok od začiatku septembra.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali