Americká základňa v at Tanf obkľúčená Rusmi a Sýrčanmi

Americká základňa v at Tanf obkľúčená Rusmi a Sýrčanmi

At Tanf 2. januára 2018 (HSP/Stockinfocus/Foto:PrintScreen:Stockinfocus)

 

Portál Stockinfocus publikuje informácie o americkej základni v sýrskom at Tanf. Na základni cvičia Američania predstaviteľov sýrskej opozície, tentoraz však cvičia Američania bývalých členov ISIS, ktorí sa zachránili z Rakky a stali sa základom novej “sýrskej armády”. Američania, ktorí pôsobia na území Sýrie v rozpore s medzinárodným právom a takisto nemajú mandát OSN na to, aby v Sýrii pôsobili však odmietajú arogantne územie Sýrie opustiť.

Americká základňa je obklopená armádou Ruska a Sýrie

Rusko a Sýria, spoločne so svojimi spojencami sa preto rozhodli situáciu riešiť. V okolí 55 km od základne vytvorili vojenské blokposty, na ktorých sa nachádzajú sýrske jednotky a ich spojenci. Teroristi tak nemôžu zo základne at Tanf odísť, pretože by ich okamžite očakávala likvidácia zo strany ruského letectva a sýrskych ozbrojených síl a ich spojencov.

Reklama

Podľa slov Náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl Ruska, generála Valerija Gerasimova At Tanf je jedným z hlavných centier, kde našli svoje útočisko zvyšky teroristov ISIS, ktorých Američania začleňujú do novosformovaných jednotiek sýrskej opozície. (Generál Valerij Gerasimov stojí od roku 2008 za úspešnou reformou ruských ozbrojených síl). Podľa informácii Valerija Gerasimova sa Američania snažia po výprasku svojich bánd znova zaktivizovať aj v oblasti tábora Shaddadi, kde sa momentálne nachádza 800 bývalých teroristov ISIS a v oblasti at Tanfa približne 400 bývalých teroristov ISIS.

Bývalí teroristi z ISIS sa tak pod americkou kuratelou stali členmi Novej sýrskej armády a Armády revolučného velenia. Američania dúfajú, že sa im uvedené skupiny podarí využiť, že v provincii Deir ez Zor, to by však museli najprv tieto skupiny prekonať obranné línie okolo základne at Tanf. Ak však teroristi vylezú spod amerického krytia, čaká ich nemilosrdná likvidácia za pomoci ruského letectva a sýrskych ozbrojených síl či ich spojencov.

Reklama

Čo sa týka základne At Tanf, v lete 2017 sýrske vládne jednotky pri svojom tlaku vo východnej Sýrii naďabili na území pod kontrolou ISIS na základňu, kde sa nachádzali americkí vojaci. Američania nikdy nevysvetlili ako je možné, že ISIS, voči ktorému vedú rozhodnú propagandistickú vojnu na amerických vojakov hlboko na území pod svojou kontrolou neútočí a ani neútočil.  At Tanf Američania mienili využiť pri svojej kontrole sýrskych plynových a ropných polí, nachádzajúcich sa na východe Sýrie. Pri víťaznom postupe sýrskych vojsk a likvidácii bánd ISIS však Američania sami vyčlenili 55 km zónu okolo At Tanf, pričom arogantne oznámili, že budú útočiť na všetky jednotky, ktoré sa v tejto zóne objavia. Samozrejme útoky voči ISIS Američania neuskutočnili, po porážkach, ktoré členovia ISIS utrpeli v provincii Deir ez Zor sa naopak rozbité bandy teroristov v tejto americkej zóne ukrývali.

Postup sýrskej armády a jej spojencov, krytý ruským letectvom prekazil americké plány. Američania sa pritom obávali najmä možného útoku Tigrov, Hizballáhu a iránskych dobrovoľníkov. Prišlo dokonca aj k náletu amerických lietadiel, ktoré z jordánskeho územia ostreľovali operatívne skupiny Tigrov a Hizballáhu, vykonávajúce prieskum v 55 km okruhu v blízkosti At Tanf.

Sýrčania a Hizballáh prijali zatiaľ americké podmienky a voči americkej základni neútočia. Obkolesili ju však vojenskými postaveniami, takže proamerické skupiny z tejto základne nemôžu preniknúť na sýrske územie. V príhodnej dobe sa pravdepodobne uskutoční prípadný útok voči základni, momentálne sa postavenie Američanov v obkľúčenej základni zhoršuje, pretože Trumpovo priznanie Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela vyvolalo vášne v arabskej populácii a hádky sa nevyhli ani teroristom, ktorí sa na základni nachádzajú. Ak sa začnú arabské teroristické útoky na americké konvoje, ktoré privážajú potraviny, muníciu a materiál cez územie Jordánska do at Tanf, bude osud základne spečatený. Američania základňu opustia a obsadia ju vládne sily, čo neutečie, to utopia vládni vojaci v krvi.

Zaujímavé sú aj informácie Američanov o tom, prečo chcú v at Tanf ostať. Podľa slov Bretta McGurcka Američania ostanú v At Tanfe, aby sa oblasť nedostala pod kontrolu ISIS. Našťastie väčšinu ISIS už zlikvidovali Rusi, takže ISIS už nedokáže kontrolovať nič. McGurck oznámil, že Američania sú rozhodnutí v Sýrii ostať, aby pomohli so stabilizáciou celých oblastí. Otázky typu “A kto ste vlastne zač, že porušujete medzinárodné právo a pôsobíte na území Sýrie bez mandátu OSN?” samozrejme Američania považujú za čisto rétorické otázky, pretože medzinárodné právo Američania porušujú sústavne už niekoľko desaťročí a nepovažujú to za žiadne negatívum.

Každému je pritom jasné, že Američania ostávajú v Sýrii len s jediným cieľom – pokračovať v boji proti legitímnemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Nepodarilo sa im Asada odstrániť pomocou farebnej revolúcie a ani občianskej vojny, budú sa snažiť pokračovať v tichej destabilizácii Sýrie aj naďalej. Teroristi, ktorých cvičia v At Tanf sa však nebudú mať do Sýrie ako dostať, pretože sú pod kontrolou sýrskych vládnych síl. Momentálne sýrske vládne jednotky obnovujú kontrolu nad celou sýrskou hranicou a pripravuje sa znovuzrodenie silného sýrskeho letectva, raketových vojsk a protiraketovej obrany. V krajine ostávajú dlhodobo 2 ruské vojenské základne – letecká základňa v Hmeimmim a námorná základňa v Tartuse.

Reklama

Američania sa v At Tanfe dostali do pasce. Môžu cvičiť teroristov koľko chcú, akonáhle sa teroristi ocitnú mimo 55 km perimetra, príde k ich priamej fyzickej likvidácii. Rusi a Asad nedopustia, aby tieto bandy opäť zaplavili Sýriu. Momentálne Sýrčania úspešne pokračujú v likvidácii teroristov v provincii Idlib a Latakia a politické možnosti Američanov sa zmenšujú.

Alexander Peresvet

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali