Američania sťahujú na Blízky východ armádu, ale vojnu nechcú. Lenže ani blufovanie nebude pre nich žiadnou výhrou

Američania sťahujú na Blízky východ armádu, ale vojnu nechcú. Lenže ani blufovanie nebude pre nich žiadnou výhrou

Washington 24. mája 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Hussein Malla)

 

Bude vojna? Zaútočia USA na Irán? Ich ekonomika by takú vojnu veľmi potrebovala, ibaže pre verejnú mienku by to bola v každom prípade katastrofa. Je vôbec možné zastaviť šialených jastrabov, ktorým je zisk milší než čokoľvek iné, vrátane stability ich vlastnej krajiny?

Ilustračné foto

V uplynulých dňoch sa napätie medzi USA a Iránom opäť vyostrilo. Americkí predstavitelia majú arogantné vyhlásenia a Iránci im primerane odpovedajú. Minister zahraničných vecí Mike Pompeo uviedol, že konanie Iránu vidí „v kontexte 40-ročnej teroristickej aktivity“, ktorú malo podľa neho začať zvrhnutie proamerickej figúrky šacha Rézu Páhlavího. Dodajme, že Irán neviedol útočnú vojnu údajne už dvetisíc rokov – v prípade USA to bude o niečo menej.

Reklama

Patrick Shanahan, poverený vedením ministerstva obrany tvrdí, že vojna nebude, že chcú Iráncov iba zastrašiť. V oblasti majú útočnú skupinu lodí na čele s lietadlovou loďou, na základňu v Katare prileteli štyri bombardéry B52 a podľa viacerých správ by mali Američania poslať na Blízky východ desaťtisíc vojakov. Je to sila, ktorá by mohla zničiť krajinu do tla… keby išlo iba o to, beztrestne bombardovať.

Lenže dnešný Irán, to nie je Vietnam 1964, Irak 2003 ani Líbya 2011, ale plnohodnotná lokálna veľmoc dokonca s vlastným kozmickým výskumom. Američania by mohli Irán vybombardovať, ale nie bez trestu. A na úspešnú pozemnú vojnu proti Iránu by potrebovali dlhodobé nasadenie naozaj obrovského množstva síl a techniky, na to Američania jednoducho nemajú.

Reklama

„Veľmi sa obávam, že úmyselne či neúmyselne vytvárame situáciu, v ktorej nastane vojna. Domnievam sa, že vojna s Iránom by bola absolútnou pohromou, ešte oveľa horšou ako vojna s Irakom,“ povedal senátor Bernie Sanders, ktorý mieni kandidovať v najbližších prezidentských voľbách. A dodal, že aj vojny v Iraku a Vietname boli spôsobené klamstvami vtedajších amerických vlád.

Ani vojenskí odborníci nepochybujú o tom, že vojna s Iránom by bola pre USA katastrofou: bola by síce presne tým, po čom jastrabi a vojensko-priemyselný komplex túžia, ibaže cena by bola privysoká. A nielen pre USA, ale vlastne pre celý svet: možno by sa vliekla dlhé roky a spôsobila by chmúrne obdobie neistoty, nestability a politických zmien.

Je dosť možné, že by v tej vojne USA napríklad prišli o symbol svojej nadradenosti, mnohomiliardovú lietadlovú loď, čo by bola z hľadiska ich imidžu ako globálneho hegemóna absolútna katastrofa. Mimochodom, šírenie demokracie lietadlovými loďami je dnes už možné iba voči krajinám tretej a nižšej váhovej kategórie, mnohí experti hovoria, že samotný tento druh zbraní je pri vedení plnohodnotných vojen už dávno prekonaný a nie je náhoda, že v posledných rokoch v prípade konfliktov tieto lode ostávajú vždy v úctivej vzdialenosti od miesta bojov.

Strata drahej techniky by však nebola tým najhorším, čo by Američanov čakalo: ďaleko závažnejšie by boli škody na reputácii a geopolitickom vplyve – dokonca aj teoretické víťazstvo (ktoré je v prípade krajiny ako Irán iba utópiou) by USA natoľko vyčerpalo, že by to spôsobilo vážne vnútropolitické zmeny, ktorých sa „deep state“ tak obáva. A prehra? To by bol asi definitívny koniec predstáv USA o globálnom panstve nad Euráziou.

Toho všetkého je si vedomý aj prezident Trump, a preto jastrabov krotí. Lenže ak Američania nechcú zaútočiť, planá snaha zastrašiť Irán sankciami a rinčaním zbraní a potom sa bez výsledku stiahnuť, to môže byť z diplomatického a geopolitického hľadiska pre USA jedine prehrou – žiadny iný konečný efekt ako posilnenie iránskych väzieb na ostatné euroázijské mocnosti a negatívny dopad na verejnú mienku všade vo svete totiž takáto nedomyslená aktivita nemôže mať.

Reklama

Samozrejme, súčasťou protiiránskej kampane nie je iba sťahovanie vojakov a zbraní na Blízky východ, ale je to najmä mohutné strašenie na mediálnom fronte. Verejnosť je už natoľko naučená počúvať o iránskom nebezpečenstve, že sa už ani nezamýšľa nad tým, aké absurdné a doslova idiotské je toto strašenie zo strany ríše, ktorá má po celom svete stovky vojenských základní, kontroluje všetky kontinenty, všetky oceány, všetky prieplavy a má svoj demokratický rypák strčený v každom konflikte, v každých voľbách, v každej jednej krajine na tejto planéte.

Irán vraj posiela svojich žoldnierov tam a onam (lebo USA nič také nerobia), Irán vraj zaútočil na nejaké tankery (dôkaz žiadny), Irán vraj huckal jemenských rebelov, aby zaútočili v Saudskej Arábii (samým by to asi nenapadlo), Irán vraj ohrozuje americké vojenské lode a základne, lebo sú v dosahu iránskych rakiet… táto logika je plne porovnateľná s logikou zo starého socialistického vtipu o rádiu Jerevan, ktoré malo v správach hlásiť: „Ďalšia provokácia amerických imperialistov, švédske brehy sa opäť vynorili v blízkosti sovietskej ponorky.“ Ibaže tamto bol vtip, kým toto je smutná realita…

Keď sa spätne pozrieme na vývoj situácie okolo Iránu, nedá sa nevidieť s akou bezočivosťou, aroganciou a neuveriteľným cynizmom Ríša k tejto krajine pristupuje. V roku 2015 sa Irán vzdal svojho jadrového vojenského programu, svojej možnosti brániť sa jadrovými zbraňami, výmenou za to, že veľmoci mu budú garantovať bezpečnosť a vľúdnejšie správanie. Napriek tomu, že Irán zmluvu stále dodržiava, vlani USA, na prekvapenie celého sveta a dokonca aj najbližších spojencov, túto zmluvu jednostranne vypovedali, a dokonca k tomu ešte zaviedli na túto krajinu aj najprísnejšie sankcie v jej histórii. A aby toho nebolo málo, Iránske revolučné gardy, čo je riadna armáda tejto krajiny, zaradili na americký zoznam teroristických organizácií, čo je úplne absurdné, pretože na takýto zoznam sa spravidla dávajú neštátne organizácie.

Svojím odstúpením od zmluvy jej zmysel pre Irán fakticky vynulovali, pretože Iránu je nanič zmluva, ktorá zaväzuje neútočiť iba Rusko, Čínu, Nemecko, Francúzsko a Britániu, ale nie práve tú veľmoc, ktorá má najväčší záujem zaútočiť, a na ochranu pred ktorou Irán potreboval jadrovú zbraň predovšetkým. Irán preto zvažuje jej vypovedanie a návrat k svojmu jadrovému programu, čo západné médiá prezentujú ako poburujúci dôkaz iránskej agresivity a vierolomnosti.

A čo na to Slovensko? Ministerstvo proamerických vecí na čele so svetoznámym diplomatom svojmu najvernejšiemu, najväčšiemu spojencovi spoza oceána vždy garantuje lojalitu s čímkoľvek, čo sa rozhodne spáchať kdekoľvek na Zemeguli, a v tichosti pripravuje spôsob ako oklamať verejnosť a napriek jej nesúhlasu spískať s Američanmi tú diabolskú zmluvu, v ktorej im v podstate odovzdáme našu vojenskú suverenitu a naše vojenské letiská. V tejto veci je podozrivé ticho, ale Pellegriniho selfíčko s krbom v Oválnej pracovni a Šefčovičovo selfíčko v Trumpovom lietadle neveštia nič dobré.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali