Alekna vytvoril nový svetový rekord v hode diskom

Alekna vytvoril nový svetový rekord v hode diskom

Ramona 15. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ashley Landis)

 

Litovský atlét Mykolas Alekna vytvoril nový svetový rekord v hode diskom. Na nedeľňajšom mítingu Throws Series World Invitational v Oklahome triumfoval výkonom 74,35 metra a pokoril takmer 38-ročné maximum Nemca Jürgena Schulta (74,08 m) z júna 1986

Mykolas Alekna
Na archívnej snímke litovský atlét Mykolas Alekna

Dvadsaťjedenročný Litovčan tak prekonal najdlhšie platný svetový rekord v mužskej atletike. Pôvodne mu namerali až 74,41 metra, ale ako informuje oficiálna stránka Svetovej atletiky (SA), jeho výkon neskôr upravili. Nové svetové maximum, ktoré dosiahol v piatom pokuse, ešte musí prejsť obvyklým ratifikačným procesom SA. Alekna je majster Európy z roku 2022 a na konte má aj striebro z MS 2022 a bronz z vlaňajšieho svetového šampionátu v Budapešti.

Reklama

Mykolas Alekna je syn Virgilijusa Aleknu, olympijského šampióna v hode diskom z rokov 2000 a 2004.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:34

Niektoré české inštitúcie boli od roku 2023 cieľom útokov skupiny APT28 spájanej s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Využívali dovtedy neznámu zraniteľnosť aplikácie Microsoft Outlook. V piatok to s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí. ČR vyzvala Rusko, aby s týmito aktivitami prestalo.

13:34

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pokračuje s opravou vozovky na diaľnici D1 na úseku Trnava – Horná Streda. Rekonštrukčné práce v celkovej dĺžke takmer 10 kilometrov budú realizované v štyroch etapách, upozornila NDS.

13:32

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v piatok za nebezpečné slová britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona o práve Kyjeva útočiť na ruské objekty britskými zbraňami. Rovnako sa vyjadril aj k slovám francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnom vyslaní vojakov na Ukrajinu.

13:28

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že si predvolalo vedúceho predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Berlíne v súvislosti s vlaňajším kybernetickým útokom na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD), za ktorým podľa nemeckej vlády stála ruská tajná služba GRU. Informovala agentúra AFP.

13:20

Príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v piatok zabili muža, ktorého údajne Ukrajina naverbovala, aby vyhodil do vzduchu vojenské budovy a energetické zariadenia v Rusku. Informovali o tom tamojšie médiá.

13:12

České ministerstvo zahraničných vecí sa pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače poďakovalo všetkým novinárom a uistilo ich o podpore zo strany Česka. Sloboda prejavu a tlače sú podľa rezortu základom demokracie a novinári hrajú kľúčovú rolu pri jej ochrane.

13:00

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má pripravený núdzový plán pre prípad izraelskej pozemnej operácie v meste Rafah v Pásme Gazy, no napriek tomu nebude možné zabrániť výraznému zvýšeniu počtu obetí. V piatok to vyhlásil zástupca WHO pre palestínske územia Rik Peeperkorn.

12:51

Z čínskeho kozmodrómu Wen-čchang v piatok odštartovala sonda Čchang-e 6, ktorá sa pokúsi získať vôbec prvé vzorky pôdy a hornín z odvrátenej strany Mesiaca a dopraviť ich na Zem.

12:41

Okresná prokuratúra v Segedíne obvinila Moldavčana, ktorý vlani v lete pri úteku pred policajnou kontrolou spôsobil smrteľnú nehodu. Obeťou havárie vozidla prevážajúceho 19 ilegálnych migrantov pri juhomaďarskej obci Ásotthalom bolo jedno dieťa, pričom 18 pasažierov sa zranilo.

12:33

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku na mesto Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedli to miestni predstavitelia.

12:25

Európsky parlament (EP) v piatok, na Svetový deň slobody tlače, oficiálne vyzval európske médiá, aby predkladali nominácie na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:14

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia pri útoku ozbrojencov na humanitárny konvoj Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) v sudánskom Južnom Dárfúre. Oznámil to vo štvrtok Červený kríž.

11:45

Priemyselná produkcia vo Francúzsku v marci klesla. V medzimesačnom porovnaní sa znížila o 0,3 %, čím zvrátila nárast o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali