Ako zareaguje justícia na trestné oznámenie Ľuboša Blahu na prokurátora Tomáša Honza? Bude merať klasickým dvojitým metrom?

Ako zareaguje justícia na trestné oznámenie Ľuboša Blahu na prokurátora Tomáša Honza? Bude merať klasickým dvojitým metrom?

Bratislava 30. novembra 2020 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann, Jaroslav Novák)

 

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) podal trestné oznámenie na prokurátora Tomáša Honza za to, že za svoj vzor považuje bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana, ktorý je zodpovedný za celý rad zločinov, ktoré režim USA spáchal počas jeho vlády

Ľuboš Blaha
Na snímke poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD)

Chceli by ste mať v čele štátnej prokuratúry (je to jedna z kľúčových pozícií v štáte) človeka, ktorý by mal za svoj vzor Adolfa Hitlera, Pol Pota či iného človeka, ktorý má na rukách krv tisícov či miliónov ľudí?

Reklama

Iste nie. A predsa je tu šanca, že sa čohosi podobného dočkáme: za generálneho prokurátora sa nám hlási človek, ktorý za svoj vzor označil človeka priamo zodpovedného za dlhý rad nezákonných prevratov a agresívnych imperiálnych vojen v krajinách celého sveta a desaťtisíce nevinných obetí týchto zločinov.

Zločiny militaristického kriminálneho režimu Spojených štátov amerických sú všeobecne známe. A hoci medzinárodné inštitúcie ako OSN, v značnej miere ovládané, korumpované a zastrašované svetovládnou mašinériou Ríše, mnohé z týchto zločinov popierajú, ignorujú či dokonca ospravedlňujú, aj napriek tomu objektívny sudca má v tomto smere k dispozícii neprehliadnuteľné kvantum faktov.

Reklama

Mnohé z týchto zločinov sa stali počas prezidentovania Ronalda Reagana (v rokoch 1981 – 1989), ktorý ako prezident, vrchný veliteľ amerických ozbrojených síl a všetkých tajných služieb krajiny nesie za všetko priamu zodpovednosť. Tohto istého Ronalda Reagana prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz počas svojho nedávneho verejného vypočutia ako kandidáta na funkciu generálneho prokurátora SR označil za svoj vzor. (Záznam nájdete napríklad tu)

A na to zareagoval poslanec Národnej rady Ľuboš Blaha (Smer-SD). Prokurátorovi Honzovi, ktorý je známy z viacerých káuz ako fanatický bojovník proti všetkému, čo slniečkari chápu ako extrémizmus (verejnosť si pamätá napríklad jeho úlohu pri nedávnom odsúdení predsedu jednej parlamentnej strany za to, že dal chudobným rodinám peniaze zaokrúhlené na čísla, ktoré mohli symbolizovať nesprávne veci) sa rozhodol poskytnúť liečbu jeho vlastnou medicínou. Podal na neho trestné oznámenie. A natočil video, v ktorom toto svoje rozhodnutie detailne vysvetľuje.

 

Text videa Ľuboša Blahu, v ktorom vysvetľuje svoje rozhodnutie podať na Tomáša Honza trestné oznámenie:

„Milí priatelia, pamätáte si na prokurátora Honza? To je ten, čo naháňal novinára Rostasa za to, že citoval Štúrovcov. To je ten, čo prenasledoval Roberta Fica za to, že si dovolil povedať niečo šteklivejšie o Rómoch. To je ten, ktorého úrad kriminalizoval aj mňa, lebo si vážim našich ruských osloboditeľov od fašizmu a nekopem do socializmu.

Pán Tomáš Honz je napojený na slniečkárske mimovládky a ako šéf miestnej ideopolície nás všetkých obviňuje z toho, že podporujeme ideológie, ktoré smerujú k potlačeniu ľudských práv. A tak mi napadlo – čo keby si tuná pán Urválek, pardon Honz, vyskúšal vlastnú medicínu.

Reklama

Podávam trestné oznámenie na prokurátora Tomáša Honza za ten istý paragraf, ktorým naháňa on nás. Za trestný čin sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Tomáš Honz počas parlamentného vypočúvania kandidátov na generálneho prokurátora uviedol dňa 19. novembra 2020 tento výrok: ,Mojím vzorom je Ronald Reagan ako prezident Spojených štátov amerických.‘

Tomáš Honz
Na snímke Tomáš Honz

Prokurátor Honz, ktorý sa pýši svojim bojom proti hnutiam smerujúcim k potlačeniu ľudských práv, týmto výrokom vyzdvihol amerického prezidenta Ronalda Reagana, ktorý je priamo i nepriamo zodpovedný za masívne porušovanie ľudských práv, vraždenie státisícov ľudí, porušovanie medzinárodného práva a zločiny proti ľudskosti.

Ak by sa prokurátor Honz podobným spôsobom prihlásil k Adolfovi Hitlerovi, Josifovi Stalinovi alebo iným politickým lídrom, ktorí majú na svedomí vojny, masové zabíjanie a porušovanie ľudských práv, určite by bolo voči nemu vznesené obvinenie zo strany jeho vlastného úradu.

 

Reklama

Dovoľte mi preto pripomenúť, čo ma na svedomí americký prezident Ronald Reagan a jeho administratíva:

  1. Vraždenie, znásilňovanie a mučenie desiatok tisíc ľudí teroristickými jednotkami Contras v Nikarague v 80. rokoch 20. storočia, ktoré vyústili v totálnu devastáciu krajiny.

 

  1. Povraždenie státisícov ľudí v Guatemale teroristickými skupinami, ktoré financovali, cvičili a podporovali Spojené štáty americké na čele s Ronaldom Reaganom. V tejto súvislosti sa hovorí o etnickej genocíde mayských Indiánov v tomto regióne.

 

  1. V Salvádore teroristické jednotky, cvičené americkými špecialistami počas vlády Ronalda Reagana, vraždili dokonca aj kňazov, vrátane neskôr svätorečeného Oskára Romera, ktorého rozstrieľali priamo v kostole.

 

  1. Podobne ako v Guatemale, aj tu teroristické jednotky s podporou Reaganovej administratívy masakrovali celé dediny. Znásilňovali desaťročné dievčatá, potom ich podrezali alebo obesili, našli sa aj obesené dvojročné deti.

 

  1. Ronald Reagan podporoval aj saudskoarabský režim, zodpovedný za kruté a neľudské zaobchádzanie s občanmi Saudskej Arábie, ktoré pretrváva dodnes.

 

  1. Počas iracko-iránskej vojny smerovali irackému režimu Saddáma Husajna z USA zbrane od amerických partnerov, vrátane chemických a biologických zbraní, ktoré Husajn počas Reaganovej éry využíval na masakry vlastného obyvateľstva, za čo nesie zodpovednosť aj administratíva Ronalda Reagana.

 

  1. Reaganova administratíva v 80. rokoch podporovala aj afganských islamských fanatikov, ktorým posielala peniaze a zbrane, medzi inými sa hovorí aj o podpore Usámu bin Ládina, ktorý bol de facto výtvorom americkej administratívy – terorizmus a porušenia ľudských práv, ktoré majú džihádistické jednotky na svedomí v ostatných dekádach, idú na vrub aj Reaganovej vlády.

 

  1. Reagan podporoval politicky aj materiálne krutý diktátorský režim Ferdinanda Marcosa na Filipínach, ktorý má na svedomí vraždenie, mučenie a porušovanie ľudských práv, čo Reagan označoval ako ,oddanosť demokratickým princípom‘.

 

  1. V tom istom období podporoval Reagan aj surovú diktátorskú vládu generála Suharta v Indonézii, ktorá v rokoch 1975 – 1999 okupovala Východný Timor. Napriek dôkazom o masívnom porušovaní ľudských práv, ktoré sa zverejnili v roku 1983 v americkom Kongrese, Reagan pokračoval v dodávkach zbraní a politickej podpore neľudského Suhartovho režimu.

 

Reklama
  1. Reagan bol zodpovedný aj za americkú vojenskú inváziu na Grenadu, ktorú ako porušenie medzinárodného práva odsúdila aj Organizácia spojených národov. V rozpore s medzinárodným právom bolo aj bombardovanie Líbye, za ktoré bol rovnako zodpovedný, vrátane všetkých obetí na ľudských životoch.

 

  1. Reagan podporoval aj rasistickú vládu v Južnej Afrike, ktorá praktizovala apartheid a kruté porušovanie ľudských práv. V Angole Reagan podporoval vojenské jednotky UNITA, ktoré páchali zločiny proti ľudskosti. V Čade dosadil k moci a podporoval jedného z najsurovejších tyranov, diktátora Hisséne Habrého, ktorý bol zodpovedný za odpudivé porušovania ľudských práv, vrátane sexuálneho otroctva.

 

  1. V rámci studenej vojny Reagan podporoval masívne zbrojenie, čím vážne ohrozoval mier vo svete. V Európe rozmiestnil strely stredného doletu Pershing, čím riskoval jadrovú vojnu so Sovietskym zväzom a ohrozil samo prežitie ľudstva na planéte.

Dalo by sa pokračovať, ale ako verím, táto ilustrácia Reaganovej extrémnej politiky stačí na to, aby bolo jasné, že jeho činy smerovali k potlačeniu ľudských práv vo svete. Ak je takýto politik verejne vyzdvihovaný ako vzor pre prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý by mal chrániť spoločnosť pred neľudskými politickými doktrínami, existuje osobitný dôvod na to, aby sa tým zaoberali orgány činné v trestnom konaní a Tomáša Honza stíhali za sympatie a podporu politiky smerujúcej k potlačeniu ľudských práv.

Ak Tomáš Honz stíha ľudí za ďaleko neškodnejšie politické prejavy, je logické, že musí rátať s rovnakou zodpovednosťou za to, že schvaľuje a prejavuje sympatiu k vražednej politike a ideológii amerického prezidenta, ktorý má na svedomí neuveriteľné zverstvá a porušenia ľudských práv po celom svete.

Tak čo, pán Honz, bude váš úrad rovnako prísny aj sám na seba? Nech sa páči – ide na vás trestné oznámenie. Ja len, že karma je zdarma.“

Reklama

 

Ivan Lehotský

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali