Ako by vyzeralo opozičné vládnutie na čele s progresívcami z geopolitického hľadiska? Rozpad V4, zhoršenie vzťahov s Ruskom, poklonkovanie sa Bruselu či USA a “migranti vitajte”

Ako by vyzeralo opozičné vládnutie na čele s progresívcami z geopolitického hľadiska? Rozpad V4, zhoršenie vzťahov s Ruskom, poklonkovanie sa Bruselu či USA a “migranti vitajte”

Bratislava 6. júla 2019 (HSP/Foto:Instagram)

 

Dnešná stará aj nová opozícia sa už pomaly ale isto derie k moci. Rozoberá sa hlavne to, ako bude vyzerať vnútorná politika počas ich vládnutia. Dôležitá však bude aj geopolitika, respektíve zahraničná politika. Ako budú vyzerať naše vzťahy s Ruskom? Rozpadne sa Vyšehradská štvorka? Staneme sa definitívne kolóniou Západu?

Na snímke Andrej Kiska a Michal Truban

Z rôznych prieskumov verejnej mienky inštitútu Globsec vyplýva, že drvivá väčšina Slovákov si neželá žiadne západné, či východné geopolitické ukotvenie, ale geopoliticky sa cítia “niekde uprostred.”

Reklama

Znamená to, že chcú mať vyvážené vzťahy so Západom aj s Východom. Dokonca z jedného prieskumu vyplynulo, že Slováci považujú za väčšiu hrozbu Spojené štáty Americké než Rusko a za najobľúbenejšieho zahraničného politika označili ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Slováci tiež jednoznačne odpovedali, že sa najviac stotožňujú so skupinou štátov V4 – teda Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko.

Reklama

Je preto udivujúce, že podľa prieskumov verejnej mienky sa Slováci chystajú voliť opozičné strany Progresívne Slovensko/Spolu, SaS, OĽaNO, KDH, či Kiskovu stranu Za ľudí, ktoré vyznávajú úplne opačné geopolitické ukotvenie a po najbližších parlamentných voľbách plánujú vytvoriť spoločnú koalíciu.

Môžeme si o súčasnej vláde na čele so Smerom-SD myslieť čokoľvek, no treba uznať, že sa aspoň snažia (aj keď niekedy dvojtvárne a chaoticky) budovať dobré vzťahy a spoluprácu na všetky svetové strany.

To, čo by nastalo po uchopení vlády dnešných opozičných politických strán na čele s progresívcami, by totiž bola hotová geopolitická katastrofa.

 

Štvanie proti Rusku

Reklama

Naša spolupráca a vzťahy s Ruskom by sa zhoršili na bod mrazu, podobne ako to bolo za Dzurindovej vlády. Z úst dnešnej opozície (Simečka, Naď, Klus, Kiska, Valášek a iní) je totiž neustále počuť kritiku Ruska.

Názorným príkladom bolo hysterické kvákanie opozície, keď Slovenská národná strana odmietla v parlamente schváliť strategický dokument, kde sa píše o Ruskej Federácii ako o hrozbe pre Slovensko.

Opozícia kritizuje taktiež Andreja Danka za jeho návštevy v Rusku. Spomeňme si tiež na to, ako sa opozičníci predbiehali v tom, kto najviac zakričí, aby sme po (podľa všetkého) vymyslenej kauze Skripaľ vyhostili ruských diplomatov.

Z posledných udalostí možno tiež spomenúť kauzu politika Martina Poliačika z Progresívneho Slovenska, ktorý ako člen slovenskej delegácie ako jediný odmietol hlasovať za prinavrátenie hlasovacích práv Rusku v Rade Európy a namiesto toho nám spravil medzinárodnú hanbu, keď sa pridal k rusofóbom z Ukrajiny a Pobaltských krajín a podpísal štvavé vyhlásenie proti Rusku.

 

Reklama

Rozpad V4

Opoziční politici taktiež nešetria kritikou voči našim partnerom vo Vyšehradskej skupine. Orbána označujú za diktátora a kritizujú tiež vládu v Poľsku za údajne nedemokratické reformy v súdnictve.

Ak bude dnešná opozícia po parlamentných voľbách vládnuť, je veľmi pravdepodobné, že sa V4 rozpadne, respektíve sa zmení na V3 – samozrejme bez Slovenska.

 

Poklonkovanie sa Bruselu a Washingtonu

Pod vedením dnešných opozičníkov by sme sa zrejme prakticky stali kolóniou Západu. Ich fanatické podlizovanie sa Bruselu a USA je do oči bijúce.

Prakticky nehovoria nič iné, len o našom “proeurópskom a proatlantickom smerovaní.” Veľmi to pripomína časy minulé, keď naši zväzáčikovia deklarovali poslušnosť vtedajšiemu Sovietskemu Zväzu.

 

Refugees welcome

Všetky opozičné strany, azda s výnimkou SaS, nemajú problém ani s prijímaním imigrantov. Líder strany Za ľudí, Andrej Kiska dokonca hovorí, že by sme mali na Slovensko prijať tisíce imigrantov. Podobne je na tom aj strana Progresívne Slovensko. KDH a OĽaNO sú v tomto skôr neutrálne, no nikdy sa rázne nevyhranili proti prijímaniu imigrantov.

Reklama

Je teda viac než zrejmé, že geopolitické smerovanie potencionálnej budúcej koalície, ktorá nám bude vládnuť, je v úplnom rozpore s mienkou väčšiny ľudí žijúcich na Slovensku.

Môže to byť zapríčinené tým, že všeobecne bežní ľudia často ani nemajú prehľad  o tom, akú zahraničnú politiku presadzuje politická strana, ktorú sa chystajú voliť. Je preto potrebné, aby sa tieto informácie dostali k čo najviac ľuďom, aby si dobre premysleli, či im vhodia svoj hlas, alebo sa budú pozerať po inej alternatíve.

Samuel Gdovin

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali