Ako sa herec a uctievač svojich koreňov Zelenskyj stal favoritom prezidentských volieb

Ako sa herec a uctievač svojich koreňov Zelenskyj stal favoritom prezidentských volieb

Kyjev 4. apríla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Dan Braun)

 

Herec a zabávač Volodymyr Zelenskyj postúpil do druhého kola prezidentských volieb na Ukrajine s predbežným výsledkom 30,23 %. Isté víťazstvo kandidáta, ktorý je jedným z najúspešnejších komikov, vyvolalo prekvapenie a rozrušenie. Sputnik zistil, čím si mladý politik získal značnú priazeň voličov

Na snímke Volodymyr Zelenskyj

O možnej účasti Zelenského v prezidentských voľbách sa špekulovalo už od roku 2016. Avšak politické ambície si Zelenskyj najprv vyskúšal na televíznej obrazovke v seriáli Sluha národov s takmer prorockým heslom “Príbeh budúceho prezidenta Ukrajiny”. Dá sa povedať, že si svoju novú možnú funkciu doslova “zahral vopred”.

Reklama

Humoristická relácia je o príbehu stredoškolského učiteľa dejepisu, ktorý vďaka virálnemu videu na Youtube získal priazeň voličov a na základe smiešneho podnetu svojich študentov vyhral voľby na Ukrajine. Program má tri série a točil sa od roku 2015.

Vtipný príbeh obyčajného stredoškolského učiteľa sa zapáčil nielen na Ukrajine. Sluha národu získal ocenenie na medzinárodnej súťaži v USA WorldFest Remi Award, kde vyhral v dvoch kategóriách, bol okrem iného ocenený aj na televíznych súťažiach v Nemecku, v Južnej Kórei a bol nominovaný na Soul International Drama Awards.

Reklama

Po celosvetovej popularite relácii bolo v roku 2017 rozhodnuté o založení politickej strany pod rovnakým názvom. Avšak do konca minulého roka Zelenskyj tvrdil, že zatiaľ sa, čo sa týka svojich politických ambícií, nerozhodol. Prekvapenie prišlo počas Silvestrovskej noci, kedy herec v novoročnom pozdrave na Youtube oznámil, že sa chce uchádzať o funkciu prezidenta Ukrajiny. Náhodou nebola ani tá skutočnosť, že svoje oznámenie načasoval v rovnakom čase, kedy súčasný prezident Ukrajiny Petro Porošenko prednášal novoročný prejav.

 

Rýchla a samostatná kariéra televízneho komika

Jeho rýchlo stúpajúca popularita a talent mu priniesli v rokoch 2009 až 2016 úlohy v niekoľkých spoločných rusko-ukrajinských projektoch, napríklad Láska vo veľkom meste, 8 prvých rande, Pracovný románik, Naše časy a reláciu Dohadzovač (Ukrajina).

Osvedčený showman viedol v roku 2005 aj televízny program o varení Kapitán Kuk a založil vlastnú reláciu Večerný kvartál, ktorého bol až doteraz zároveň scenáristom, režisérom i hercom. Jeho humoristický tím sa zapojil do projektu Štúdio Kvartál 95, ktorý založil niekoľko úspešných televíznych a filmových projektov na Ukrajine. Štúdio Kvartál 95 možno pripodobniť aj humoristickej show Partička na televízii Prima.

Reklama

Politickú satiru vie aplikovať aj voči súčasnému prezidentovi a zároveň sa vie vysmiať aj sám sebe. Jedno z videí, v ktorom hrá Porošenka, nazbieralo dokonca 10 miliónov zhliadnutí. V ďalšom populárnom videu pripravil Zelenský scenár o izraelskej klinike v Odese, ktorá má okolo 6,6 miliónov zhliadnutí.

Na webových stránkach Štúdia Kvartál 95 je uvedené, že jednou zo silných vlastností Zelenského je jeho očarujúci “chrapľavý hlas”, po ktorom ženy šalejú a ktorým je dokonca na Ukrajine nahovorený medvedík Paddington zo slávneho animovaného filmu.

 

Sníval o kariére diplomata

Komédiami a herectvom žije Zelenskyj už od svojej mladosti. Svoj záujem o túto oblasť realizoval už na vysokej škole, kde pôsobil v humoristickom Klube vtipných a pohotových (KaVeEn) za mesto Krivoj Rog, ktorého tím sa na Ukrajine v roku 1997 stal víťazom. Tento úspech ho prinútil k založeniu vlastného tímu pod názvom “Kvartál 95”, ktorý sa zúčastnil hlavnej ligy humoristickej súťaže v Moskve, kde sa Zelenskyj so svojimi parťákmi na 4 roky zabýval a zároveň pravidelne cestoval na predstavenia do rusky hovoriacich krajinách.

Reklama

Okrem mnohých úspechov na televíznom a filmovom plátne má kandidát na funkciu prezidenta aj pozoruhodnú akademickú biografiu. Je absolventom gymnázia so zameraním na angličtinu. Už na strednej škole bol účastníkom hereckého krúžku, hral na klavír, venoval sa spoločenskému tancu.

Nadaný mladík v 16 rokoch dokonca získal grant na štúdium v ​​Izraeli, ale jeho otec sa postavil proti vycestovaniu syna do zahraničia. Zelenskyj pochádza z technickej rodiny. Jeho mamička je inžinierka a otec je profesor a vedúci katedry kybernetiky a jedným zo zakladateľov veľkého banského a spracovateľského závodu v Mongolsku, kde celá rodina Zelenských bývala po dobu 4 rokov.

Úctu k svojim koreňom Zelenskyj vyjadril na Youtube v relácii s Dmitrijom Gordonom keď povedal, že je vďačný svojmu rodisku na Ukrajine: “Za všetko, čoho som v živote dosiahol, som vďačný svojmu rodnému mestu Krivoj Rog. Som vďačný, že ma rodičia nikam neodviezli, zostali na tomto mieste, kde sú pochovaní aj naši predkovia… Človek musí ísť k hrobke s kvetinami, človek musí žiť a umierať tam, kde sa narodil,” prezradil herec.

Kedysi Zelenskyj sníval o kariére diplomata a chcel študovať na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. Okrem solídneho akademického pozadia sa na strednej škole stretol aj so svojou budúcou manželkou, ktorá s ním spoločne pôsobia ako scenáristka. Nakoniec vysokoškolské vzdelanie a titul právnika získal na Ukrajine, je absolventom Kyjevskej štátnej ekonomickej univerzity. Okrem povinnej vysokoškolskej praxe však vo svojom odbore nikdy nepracoval.

 

Zelenskyj nie je jediným komikom v politike

Zmena povolania z herca Zelenského na vplyvného politika zďaleka nie je unikátnym prípadom vo svetovej politike. Podľa portálu vz.ru sa v Guatemale prezident Jimmy Morales dostal do čela štátu v roku 2016 vďaka úspešnej kariére producenta a vedúceho komediálneho programu. Prevádzkuje konzervatívnu politiku s úctou ku katolicizmu a svoj smer koordinuje so susednými Spojenými štátmi, ktorým vyslovuje podporu.

Premiérom Slovinska je od roku 2018 herec a politik Marjan Šarec, ktorý svoju kariéru začínal tiež ako parodista a politický satirik. Jeho vizitkou sa v televízii stala rola nevrlého obyvateľa slovinskej provincie, ktorú ale po začatí politickej funkcie musel opustiť. Na kritiku nízkej dôveryhodnosti jeho predchádzajúcich skúseností oponuje tvrdením, že politiku berie úplne vážne. Hlava administrácie v arménskom Jerevane je AJK Marutjan, bývalý scenárista a režisér komediálnych projektov v arménskej televízii. Primátorom islandského Rejkjavíku bol od roku 2010 do roku 2014 humorista a komik Jón Gnarr, ktorý sa volieb zúčastnil zo srandy, ale na svoje prekvapenie je vyhral. Podarilo sa mu spoločne s tímom odborníkov vykonať rad dôležitých a prospešných zmien v meste.

Sú politické víťazstva úspešných hercov novou tendenciou, prezrádzajúcou prianie obyvateľov po nových tvárach v politike a možnosť voľby na základe záľuby v dobrý vtip? O ďalšom vývoji v ukrajinských voľbách sa dozvieme v 2. kole, ktoré prebehne 21. apríla.

Tatjana Naronskaja

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali