Ako môže kartová hra pomôcť vysvetliť vojnu na Ukrajine

Ako môže kartová hra pomôcť vysvetliť vojnu na Ukrajine

Kyjev 8. decembra 2022 (HSP/responsiblestatecraft/Foto:TASR/AP-Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin)

 

Putin môže, ale nemusí byť tajným hráčom bridžu, ale táto hra nám pomáha pochopiť jeho stratégie, taktiku a spôsoby myslenia, píše Geoffrey Roberts pre Responsible Statecraft

Summit Spoločenstva nezávislých štátov
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Je ruský prezident Vladimir Putin ako stratég šachista alebo hráč pokru? Snaží sa predvídať každý ťah a protiťah svojich súperov, alebo kalkuluje so šancami a snaží sa blafovať, keď má slabé karty?

Reklama

Putin má určite rád šach, ale nič nenasvedčuje tomu, že by mal v tejto hre nejaké schopnosti alebo že by niekedy hral poker. Jeho športom je džudo, najmä neočakávané ťahy, ktoré majú súperov vyviesť z rovnováhy.

Znamená to, že rozostaví svoje figúrky a pôjde do toho naplno s masívnou zimnou ofenzívou zameranou na úplné víťazstvo nad Ukrajinou?

Reklama

Nie nevyhnutne. Počas prvých týždňov vojny sa Putin predsa len pokúsil o rýchlu porážku Ukrajiny, aby si vynútil zmenu vlády a rokovania o mierovej zmluve, ktorá by Rusku zabezpečila budúcu bezpečnosť. Keď však táto blesková vojna zlyhala, Rusi prešli na stratégiu vyčerpania a snažili sa obsadiť čo najviac ukrajinského územia a zároveň znižovať počet ukrajinských ozbrojených síl.

Vojna sa striedala a v posledných týždňoch Ukrajina znovu obsadila významné územia v Charkovskej a Chersonskej oblasti. Tieto úspechy však Ukrajincov stáli veľa síl a to isté platí aj pre boje na iných úsekoch frontu, ako napríklad na Donbase, kde ruské sily pokračujú v postupných nárastoch počtov mobilizovaných. Podľa predsedu Zboru náčelníkov štábov Marka Milleyho Rusko aj Ukrajina utrpeli približne po 100 000 obetí.

Nedávne ruské raketové útoky na ukrajinskú energetickú a dopravnú infraštruktúru majú tiež vplyv nielen na život civilného obyvateľstva, ale aj na schopnosť Kyjeva zásobovať svoje ozbrojené sily a presúvať ich do kľúčových sektorov frontu.

Z ruského pohľadu ich stratégia vyčerpania funguje a Putin môže len posilniť svoju obranu na fronte a čakať na civilný a vojenský kolaps Ukrajiny.

Skutočné vojny nie sú spoločenské hry, ktoré milujú gaučoví generáli. Obe strany vnímajú túto vojnu ako existenčný boj o prežitie štátu. Každý deň sú na Ukrajine zabité stovky vojakov a civilistov a ďalšie tisíce sú zranené. Rozsiahle územia Ukrajiny sú zdevastované. Milióny jej občanov utiekli z krajiny. Je to konflikt, ktorý neustále hrozí eskaláciou zástupnej vojny medzi Ruskom a Západom do jadrovej konfrontácie, ktorá by mohla zabiť mnoho miliónov ľudí.

Reklama

Vojna je najzložitejším ľudským fenoménom, ale možno existuje jedna hra, ku ktorej ju možno vhodne prirovnať: bridž.

Putin môže, ale nemusí byť tajným hráčom bridžu, ale táto zložitá kartová hra nám môže pomôcť pochopiť jeho stratégie, taktiky a spôsoby myslenia. Bridž odjakživa priťahoval vysokopostavených reálnych hráčov, ako napríklad spisovateľku Agathu Christie, herca Omara Sharifa, investora Warrena Buffetta, podnikateľa Billa Gatesa a bývalého prezidenta Dwighta D. Eisenhowera.

Čínsky prezident Deng Xiaoping bol nadšeným hráčom a zástancom tejto hry. Deng vystriedal Mao Ce Tunga na čele komunistickej Číny a povedal, že pokiaľ môže hrať bridž, jeho mozog stále funguje.

Bridž je o víťazných trikoch. Čím viac trikov vyhráte, tým lepšie sú vaše výsledky. Dôležité je, že tieto triky nevyhrávate sami. Vyhrávate ich v spolupráci s partnerom a pomocou rôznych techník a taktík.

Na rozdiel od šachu a pokru je bridž partnerská hra a tímová hra, keď hráte s iným párom proti iným štvorčlenným tímom. Bridž je kolektívne úsilie. Silné partnerstvo alebo tím vždy prekoná aj tú najbrilantnejšiu zbierku individualistov.

Reklama

Putinovými hlavnými partnermi sú ministri obrany, zahraničných vecí a predseda vlády a Valerij Gerasimov, náčelník ruského generálneho štábu. Na ukrajinskej strane je kľúčovým partnerom prezident Zelenskyj a jeho vrchný veliteľ Valerij Zalužnyj. V Bridži, rovnako ako vo vojne, je tímová a partnerská súhra základnou zložkou úspechu.

Môžete hrať len s tými kartami, ktoré skutočne držíte, rovnako ako vo vojne môžete nasadiť len tie zdroje, ktoré máte alebo ktoré môžete vytvoriť v priebehu konfliktu. Tak vo vojne, ako aj v bridži je cieľom čo najlepšie využiť svoje skutočné zdroje.

Bridž, podobne ako väčšina vojen, je sériou taktických bitiek, ktoré sú súčasťou procesu vyčerpávania. Je to maratón, nie šprint. Niektoré rozdania vyhráte a iné prehráte. O celkovom úspechu rozhoduje séria rozdaní, ktoré sa niekedy počítajú na stovky.

Hranie bridžu je zábavné, ale môže byť aj veľmi súťaživé a stresujúce. Bridžový turnaj zvyčajne zahŕňa desiatky alebo stovky rozdaní proti iným párom alebo tímom. Každý súboj si vyžaduje vaše plné nasadenie a pozornosť. Strata sústredenia alebo zlá chyba môže mať katastrofálne následky. Šťastie môže ísť na vašu stranu alebo proti vám. Psychicky sa musíte vedieť vyrovnať s neúspechmi aj úspechmi. Vo vojenskej sfére sú takéto požiadavky a tlaky exponenciálne vyššie a následky zlyhania často fatálne.

Je známe, že žiadny bojový plán nikdy neprežil kontakt s nepriateľom. Podobne je to aj v bridži, kde musíte svoje plány neustále upravovať podľa toho, ako sa objavujú ďalšie informácie o tom, aké karty má ktorý hráč v rukách. Súvisiaca bridžová technika vychádza priamo z vojenskej taktiky. “Echeloning” zahŕňa postupnosť vašej hry tak, aby ste v prípade, že jedna cesta k úspechu nefunguje, mali možnosť vyskúšať inú.

Počas vojny na Ukrajine došlo k niekoľkým pozoruhodným úpravám bojových plánov. Po tom, čo sa Rusom nepodarilo poraziť Ukrajinu útokom, stiahli sa z predmestia Kyjeva a sústredili sa na dobytie južnej a východnej Ukrajiny.

Ukrajinci, ktorí mali silnú prevahu nad Rusmi, využili svoju početnú prevahu a podnikli sériu protiútokov. Boli to nákladné akcie, ale Rusi boli nútení ustúpiť v Charkove a Chersone. V reakcii na to Putin vyhlásil mobilizáciu 300 000 záložníkov a pripojil k Ruskej federácii oblasti obsadené jeho armádami.

Skúsenosti naučili Ukrajincov, že sústredenie ich síl pred útokom ich robí veľmi zraniteľnými voči plošným ruským leteckým, delostreleckým a raketovým úderom. Preto preriedili svoje kolóny a predstavili Rusom príliš veľa cieľov na útok naraz – taktika, ktorej Rusi teraz čelia používaním “samovražedných dronov” z iránskych zdrojov, ktoré sú určené na útoky na menšie ciele.

V bridžovom svete je tento typ “cut and thrust” obzvlášť rozšírený v časti hry, ktorá sa odohráva pred licitáciou, teda pred rozdaním kariet. Hráči si so svojimi partnermi vymieňajú kódované informácie o rukách toho druhého a zároveň sa snažia narušiť výmenu informácií súperov. Tieto licitačné súboje často predurčujú výsledok rozdania, podobne ako správne rozmiestnenie a rozmiestnenie vojsk vo vojne.

Psychológia a klamstvo sú v bridži rovnako dôležité ako vo vojne. Kľúčovým určujúcim faktorom vojny na Ukrajine je palebná sila – počet lietadiel, tankov, diel a rakiet, ktoré má každá strana k dispozícii. Dôležitá je však aj dezinformácia a maskovanie relatívnych silných a slabých stránok a umiestnenia kľúčových zdrojov. Mimoriadne dôležitá je aj morálka. Nízka morálka vedie k výpadkom koncentrácie, nevynúteným chybám a nedostatočnému odhodlaniu. To isté platí aj v bridži.

Reklama

Putin, Zelenskyj a ich tímy majú, samozrejme, na práci lepšie a oveľa dôležitejšie veci ako hrať karty. Ale ak sa pri tom ocitnú, možno objavia niektoré zvláštne podobnosti medzi najvyššou kartovou hrou a najvyššou vojnovou skúškou.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali