Ako bude Ukrajina zamŕzať

❚❚

Bratislava 8. októbra 2022 (HSP/Vz.ru/Foto:TASR/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

 

“Nebudeme mať dostatok (elektriny) na vykurovanie našich domovov a ten čas sa blíži.” Týmito slovami varoval Európu aj obyvateľov Ukrajiny pred blížiacou sa zimnou apokalypsou nikto iný ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kam zmizla ukrajinská elektrina a ako sa Ukrajinci pripravujú na prežitie tejto zimy?

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Nedávny prevod Záporožskej jadrovej elektrárne do ruského federálneho vlastníctva je pravdepodobne len formalitou. V marci médiá prinajmenšom informovali, že elektráreň navštívila delegácia Rosatomu, ktorá jej zamestnancom povedala: “…Záporožská jadrová elektráreň patrí do systému riadenia Rosatomu”. Na druhej strane nás táto formalita vracia k téme vykurovacej sezóny na Ukrajine. Ako sa naň pripravujú a v čom sa bude líšiť od minulého roka?

.

 

Energetická matematika

Podľa výpočtov ukrajinských médií prišla Ukrajina od roku 2014 o 33 % výroby elektrickej energie (na územiach kontrolovaných Ruskom). Ukrajina prišla v rokoch 2014-2015 o desať elektrární a v roku 2022 o ďalších sedemnásť. Záporožská JE medzi nimi určite vyniká. To však neznamená, že ostatné si nezaslúžia pozornosť. Napríklad Záporožská elektráreň (Energodar) má inštalovaný výkon viac ako 3 500 MW a potenciálne by mohla vyrobiť 23-25 miliárd kWh (ročný plán pre ZJE na rok 2022 bol 37 miliárd kWh). Inými slovami, strata Energodaru je diera, ktorú Ukrajina fyzicky nemá čím zaplniť a ktorá do veľkej miery určí problémy ukrajinskej zimy 2022/23.

.

Ďalšie 4 % ukrajinskej výroby elektrickej energie boli stratené v dôsledku vojnových konfliktov od februára do septembra (odhady ukrajinskej Národnej rady pre obnovu). Je však zrejmé, že tieto údaje nezohľadňujú útoky na energetickú infraštruktúru, ktoré sa uskutočnili 11. a 12. septembra (Charkovská TPP-5, Zmievská TPP, Pavlodarská TPP-3, Kremenčugská TPP). Celkovo vyzerajú škody a znižovanie kapacity ukrajinského energetického systému obludne a nie je celkom jasné, ako sa Zelenskému darí predávať elektrinu do Európy, keď je to tak.

Predovšetkým sa však čoskoro zastaví predaj, na čo Zelenskyj Európu už upozornil: “Nebudeme mať dostatočný objem na vykurovanie našich domovov a ten čas sa blíži.” Po druhé, ukrajinský energetický systém stráca kapacitu súčasne s poklesom spotreby. Začiatkom októbra malo v EÚ štatút dočasnej ochrany 4,2 milióna ukrajinských občanov. Podľa jarného odhadu centra GMK ŠVO znížila spotrebu elektrickej energie o 40 %. Potom sa zotavila, ale ešte koncom augusta bola o 30 % nižšia ako vlani.

Vzhľadom na to, že ročná spotreba elektrickej energie na Ukrajine bola približne 150 miliárd kWh, 30 % pokles spotreby by umožnil stratu aj ZJE. Podľa Volodymyra Kudryckého, predsedu predstavenstva spoločnosti NEC Ukrenergo, “…ak prejdeme jesenno-zimným obdobím v konfigurácii energetického systému, ktorý funguje teraz, je dostatočná kapacita na pokrytie predpokladanej spotreby”.

Samozrejme, s rôznymi nuansami. Odborník z Inštitútu pre energetické stratégie Jurij Korolčuk vyzýva, aby sme sa pripravili na päť- až šesťhodinové výpadky. Výpadky elektrickej energie však nie sú pre Ukrajinu žiadnou novinkou, sú realitou posledných rokov. Okrem toho sa tento rok začali objavovať správy o obstarávaní palivového dreva (ktorého sa má uskladniť 7-7,5 milióna metrov kubických) a primátor Ľvova ešte v auguste oznámil, že mesto nakupuje sporáky a šetrí do nich palivo.

A nakoniec, po tretie. Vývoz elektrickej energie z Ukrajiny jej umožňuje pripraviť sa na zimu – na úkor divokých cien energie v Európe. Podľa Kudryckého budú príjmy z tejto činnosti do konca roka predstavovať 10 až 15 miliárd hrivien. Časť týchto peňazí sa vynakladá na prípravu na zimu: nákup paliva, zásoby opravárenského materiálu na obnovu energetických sietí.

.

 

Tyl je šťastný, juhovýchod nie

A čo plyn? V lete spoločnosť Naftogaz požiadala o niekoľko miliárd dolárov na nákup 5-7 miliárd kubických metrov plynu – aby zásoby dosiahli 19 miliárd kubických metrov. Na to však neboli peniaze – a doteraz sa nahromadilo len 14 miliárd m3.

Na jednej strane je situácia približne rovnaká ako v prípade elektrickej energie: spotreba klesá. Chersonská, Záporožská, Donecká, Luhanská a Charkovská oblasť boli buď úplne odpísané, alebo sa ich dodávky znížia na minimum. “Väčšina miest v Charkovskej, Doneckej, Nikolajevskej, Sumskej a Černigovskej oblasti a v Záporožskej oblasti nebude mať žiadne kúrenie. V zime nebude plyn, svetlo bude prerušované,” takúto desivú predpoveď zverejnil telegramový kanál “Legitimate”. “Legitímne” je niečo ako ukrajinský “Nezygar”: polovica predpovedí sa splní – a oni o tom hlasno kričia. Druhá polovica sa nenaplní – a nikto si ich nepamätá.

V tomto prípade však prognóza nie je neopodstatnená. Noviny Delo uverejňujú správu, ktorej podstatou je, že Naftogaz odkladá uzavretie zmlúv o dodávkach plynu s distribučnými spoločnosťami v Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti. V tejto chvíli stojí za to pripomenúť, že ešte začiatkom leta Zelenského úrad priamo povedal obyvateľom Doneckej oblasti: choďte, kam chcete, v zime sa nebude kúriť.

Inými slovami, stratégia je zhruba takáto. Existujú oblasti nepriateľstva a oblasti v ich blízkosti. Obyvateľstvo je rozptýlené alebo značne zredukované; existuje riziko zasiahnutia samotných zariadení a skladov paliva. V týchto oblastiach bude teda zima najťažšia.

.

Pohodlne bude zimovať Kyjev (vlastné tepelné elektrárne, existuje možnosť pridať kapacitu z jadrových elektrární západnej Ukrajiny) a západná Ukrajina. Dôvodom je aj to, že na Ukrajine je približne o tri až štyri milióny viac vnútorných migrantov, ktorí sa usadili najmä v týchto regiónoch. Koho nechať bez svetla a plynu: poloprázdne okresy Záporožskej oblasti alebo Kyjev? Výber je zrejmý.

Odborníci sa však zatiaľ zhodujú v tom, že k celkovej úspore plynu dôjde len v prípade, ak sa tranzit cez ukrajinskú GTS úplne zastaví.

 

Každý sám za seba

Obyvatelia sa na zimu pripravujú vlastnými silami. V internetových obchodoch sa v lete minulého roka z predaja vytratili petrolejové/dieselové ohrievače, ktoré nie sú zlou alternatívou ku kachliam v byte. Je pravda, že podobne ako buržujky, ani tieto ohrievače sa do bytov príliš nehodia (musíte vetrať, aby ste nezhoreli, opäť hrozí nebezpečenstvo požiaru). Na druhej strane však hrozí, že sa ocitnete v chladnom byte bez možnosti varenia.

Optimisti robia tržby predajcom elektrických ohrievačov a indukčných varičov. Podľa zamestnancov obchodných reťazcov rast predaja je úplne šialený: dopyt po konvektoroch a keramických paneloch vzrástol 13-14-krát, po olejových ohrievačoch 34-47-krát. Kupujú všetko, čo ich môže zahriať: deky, spacie vaky, elektrické plachty. V každom prípade sa zvýšenie predaja meria v násobkoch, nie v percentách.

Nie vždy je možné tento dopyt uspokojiť. Cena kubického metra palivového dreva dosahovala v lete 1,5-2 tisíc hrivien za kubický meter (40-50 dolárov) a aj za takéto peniaze bolo treba na drevo čakať dva-štyri týždne.

Takže v lepšom prípade môžu Ukrajinci očakávať sotva teplé batérie a možnosť zohriať sa elektrickým ohrievačom. V horšom prípade budú musieť stráviť zimu bez plynu a s výpadkami elektriny. Jediná dobrá správa: tarifa sa pred koncom vykurovacej sezóny nezvýši.

Dalo sa pripraviť lepšie? Aj keď neberieme do úvahy zjavne fantastický scenár pre Kyjev (mier alebo prímerie) – áno, bolo to možné.

Septembrové útoky na tepelnú elektráreň mnohí spájali s ofenzívou ukrajinských ozbrojených síl v Charkovskej oblasti. Ak by nedošlo k ofenzíve, nedošlo by ani k úderom. Áno, a obrovské stratené prostriedky, sa mohli použiť na vykurovanie domov, záložné kotly atď. “Ak chcete urobiť niečo dobré pre svoju krajinu, myslite na ľudí,” povedal nedávno Elon Musk.

Keby však Ukrajina myslela na ľudí, situácia by sa vyvíjala podľa moldavského scenára z roku 2014: dva týždne bojov a dva týždne rokovaní. Ale zahraniční manipulátori nie preto takmer dva roky pripravovali Vladimíra Zelenského, aby ich “pomoc” mohla byť vynaložená na izoláciu ukrajinských chruščoviek.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali