Aké ohrozenia a riziká čakajú USA v roku 2018 podľa tajných služieb? Jedným z nich je veľké Rusko v rozmeroch Sovietskeho zväzu

Aké ohrozenia a riziká čakajú USA v roku 2018 podľa tajných služieb? Jedným z nich je veľké Rusko v rozmeroch Sovietskeho zväzu

USA/Rusko 16. februára 2018 (HSP/Foto:TASR/AP/Carolyn Kaster)

 

Portál rusvesna publikoval materiál Gevorga Mirzajana, venujúci sa analýze hrozieb, s ktorými sa Američania v roku 2018 stretnú. Mirzajan vychádzal z amerického dokumentu, ktorého autorom je Daniel Coats z Národnej rozviedky USA.

Na snímke prezident USA Donald Trump

Američanmi publikovaný dokument má značne alarmistický charakter a naznačuje, s ktorými problémami sa Američania v roku 2018 stretnú. Podľa amerických informácii bude pre USA rok 2018 náročnejší, ako bol rok 2017. Američania sa obávajú najmä  o osudy strategickej stability vo svete.

Reklama

Podľa uvedeného dokumentu je risk vzniku konfliktu medzi veľmocami vyšší, ako kedykoľvek predtým, aj v porovnaní s obdobím Studenej vojny. Najväčší problém podľa Američanov predstavuje Severná Kórea, horúcou témou je aj možné využívanie satelitov v konflikte Iránu a Saudskej Arábie, problémom pre USA sú Rusko a Čína.

V uvedenom dokumente sa Američania obávajú najmä nátlakovej politiky Ruska po víťazstve Vladimíra Putina v ruských voľbách (marec 2018) . Američania sú presvedčení, že Rusko sa bude snažiť získať pod svoju kontrolu opätovne celé postsovietske územie. Podľa uvedeného amerického dokumentu, Rusi využijú problémy v Dohovore o raketách krátkeho a stredného doletu k tomu, aby do výzbroje zaradili nové rakety stredného doletu. Rusko je kategoricky proti porušovaniu Dohovoru o raketách krátkeho a stredného doletu, čo však Američanom nebráni obviňovať Rusko.

Reklama

Americký doklad sa venuje aj snahe Ruska o oslabenie USA a podrývanie euroatlantickej jednoty. Preceňovať úspechy Moskvy v tejto oblasti však netreba, ruské priame  aktivity v tejto oblasti sú nízke. Rusi len umne využívajú vnútropolitický boj, ktorý zúri v USA. Rusko a Čína len zbierajú plusy, ktoré sa im naskytnú kvôli čoraz silnejšiemu americkému vnútropolitickému zápasu.  Silnejú aj snahy európskych krajín dištancovať sa od politiky Washingtonu, ktorá im prináša množstvo problémov a zvýhodňuje Američanov.

Kremeľ sa ukazuje byť protivníkom, ktorý je síce podstatne slabší ako USA, veľmi šikovne však dokáže využívať problémy USA. Rusi mútia úspešne vodu v sýrskej kríze, v súvislosti so Severnou Kóreou a na Ukrajine. Američania sa obávajú kybernetických útokov Ruska na USA a na amerických partnerov, podľa americkej správy môžu Rusi úspešne viesť kybernetické útoky aj proti ukrajinskej energetickej sieti a úspešne využívajú všetky problémy Ukrajiny na posilňovanie ruských pozícii.

Ruské kybernetické útoky predstavujú podľa dokumentu  veľké nebezpečenstvo pre záujmy USA. Sú totiž relatívne málo riskantné, nevyžadujú veľké zdroje prostriedky a môžu priniesť zaujímavé zisky. Vďaka týmto kybernetickým útokom útokom Rusko môže získať dôležité informácie, ktoré môže posunúť iným krajinám, ovplyvňovať mnohé ekonomické a politické procesy, či zvyšovať svoj vplyv na obyvateľstvo. V roku 2018 Američania očakávajú rast množstva kybernetických útokov.

Američania tvrdia, že Rusi budú zvyšovať v rámci hybridnej vojny “fake informácie”, čím Američania označujú všetky kritické informácie, ktoré sa im nehodia. Rusko zvýši svoje aktivity v stimulácii zvyšovania protiamerických nálad, Rusi budú podľa USA podrývať “základné princípy demokracie”, pričom najvýraznejšie sa bude aktivizovať v ukrajinskej oblasti a v bývalých postsovietskych republikách, kde sa Rusi budú snažiť zabrániť eurointegrácii Ukrajiny a postsovietskych republík. Rusi budú podľa Američanov podporovať aj vnútropolitický zápas v USA.

Američania však nevysvetľujú dôvody, prečo by tak Rusko malo robiť. Vnútropolitický zápas v USA Rusko totiž  nemá ako ovplyvniť, vendeta v rámci amerických politických elít si úspešne žije vlastným životom, podrývať demokraciu na Ukrajine, kde sa otvorene promenádujú neonacisti ozaj netreba a čo sa týka procesu eurointegrácie Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska, proces sa dostáva do slepej uličky. Európa sa bráni americkému diktátu a veľmi nechce prijať do svojich radov občianskou vojnou zmietanú Ukrajinu, Ukrajina predstavuje bezpečnostnú a ekonomickú hrozbu pre celú EÚ.

Reklama

Americký doklad sa pochmúrne vyjadruje aj o protiruských sankciách. Ukázalo sa, že protiruské sankcie neoslabili ruskú politiku v Sýrii alebo na Ukrajine, Rusko sa s protiruskými sankciami vyrovnalo a ruská ekonomika stojí pevne na svojich nohách, čo umožňuje Rusku úspešne viesť akcie na Blízkom východe a na Ukrajine. Pred Američanmi momentálne existujú len dve cesty – alebo ešte viac posilňovať sankcie, ktorým Rusko odoláva, alebo sa vzdať politiky sankcií. Pritom protiruské sankcie sú jedným z hlavných dôvodov, ktoré vnášajú rozkol medzi USA a EÚ, pretože sankciami trpia partneri USA, ktorým sa Američania ani len nesnažia kompenzovať vzniknuté škody, sankcie sú výhodné len pre Američanov.

V uvedenom doklade sú aj informácie o slabých miestach Ruska v roku 2018. Američania priznávajú, že otázka pádu Asada je už neaktuálna, tvrdia však, že sa zvyšujú rozpory medzi Ruskom a Asadom, pretože Asad odmietol viaceré návrhy Ruska na reguláciu sýrskej krízy, pretože sa obáva, že ho kroky Moskvy oslabia. Práve v čoraz častejších príznakoch nedorozumení medzi Moskvou a Damaskom vidia Američania možnosť, ako oslabiť ruský vplyv na Blízkom východe. Rusko chápe, že jeho politika na Blízkom východe závisí od riešenia vnútrosýrskych problémov. Sýria je nástupným priestorom Ruska na Blízkom východe, v Sýrii však majú svoje záujmy aj Turci a Irán, čo Rusko musí akceptovať. Američania sa budú snažiť preto vniesť rozkol do vzťahov v rámci triumvirátu Moskva – Teherán – Ankara a využívať zvyšujúce sa napätie medzi Moskvou a Damaskom.

Čo sa týka Ukrajiny, podľa Američanov bude Kyjev kategoricky vystupovať proti všetkým ústupkom voči Moskve, no nedokáže uplatniť svoj vplyv na východné oblasti, ktoré sú pod kontrolou separatistov. Na Ukrajine bude pokračovať proces destabilizácie, výraznejšie zmeny existujúceho status quo v riešení ukrajinského problému však Američania v roku 2018 neočakávajú.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali