Napriek sneženiu by mali byť diaľnice, cesty a horské priechody zjazdné

Napriek sneženiu by mali byť diaľnice, cesty a horské priechody zjazdné

Banská Bystrica/Brezno/Ružomberok 29. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ III (TASR/HSP/Foto: TASR- Pavol Ďurčo)

 

Napriek sneženiu na celom území Slovenska by mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy. Podobne by na tom mali byť aj horské priechody. Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk

Ilustračné foto

Povrch vozoviek je zväčša mokrý, vo vyšších polohách stredného a východného Slovenska sa na cestách nachádza do dvoch centimetrov utlačeného snehu. V okrese Poprad sa na cestách nachádza zľadovatený sneh. Vrstva čerstvého, utlačeného či kašovitého snehu sa nachádza aj na viacerých horských priechodoch, napriek tomu sú zjazdné. Ide o Donovaly, Šútovce, Dobšinú, Huty, Fačkov, Makov, Havran, Homôlku a Šturec. “Horské priechody Donovaly, Šturec a Šútovce sú uzatvorené pre nákladné vozidlá nad 10 metrov dĺžky,” dopĺňa Slovenská správa ciest.

Reklama

Pre celé Slovensko platí v súvislosti so snehom výstraha prvého stupňa až do štvrtkového (30.11.) večera. V závislosti od lokality môže miestami napadnúť od päť do 40 cm nového snehu. “Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,” upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke.

Cesty na Liptove sú momentálne zjazdné, SHMÚ varuje pred silnejším snežením

Reklama

Motoristi prechádzajúci mestami, obcami a horskými priechodmi na Liptove by mali zvýšiť opatrnosť, pretože napoludnie sa pre silnejšie sneženie môže situácia na cestách skomplikovať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu pre oblasť Liptova výstrahu prvého stupňa pred snehovými zrážkami.

Podľa riaditeľa závodu Liptov Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Kögela sa situácia zatiaľ vyvíja relatívne dobre a všetky cesty sú zjazdné. „Horský priechod Čertovica je síce na vrchole mierne zasnežený, no pohybujú sa tam vozidlá údržby,“ uviedol pre TASR. Na horskom priechode Húty je podľa neho stav ciest tiež relatívne v poriadku. „Nikde momentálne neevidujeme väčší nával snehu. Robí sa skôr bežná údržba,“ vysvetlil.

Situáciu budú cestári naďalej monitorovať aj v poobedňajších hodinách. „V Jasnej aj na všetkých horských priechodoch sa na cestách od rána pohybuje okolo 15 kusov vozidiel zimnej údržby,“ uzavrel Kögel.

Snehové zrážky potrvajú podľa SHMÚ až do štvrtka (30.11.) večera.

Na Donovaloch, Šturci a Čertovici husto sneží, zatiaľ sú plne prejazdné

Reklama

Husté sneženie od skorého rána komplikovalo dopravu na horských priechodoch Šturec, Donovaly a Čertovica. Šturec po 6.00 h museli uzavrieť pre nákladnú autá nad desať metrov dĺžky. V súčasnosti je však už plne prejazdný pre všetku dopravu rovnako ako Čertovica a už aj Donovaly, kde mali kamióny takisto stop. Tento stav platí k 11.00 h, ale počas dňa sa môže meniť, keďže na horských priechodoch stále husto sneží.

“Na cestách je od dvoch do troch centimetrov kašovitá vrstva snehu. Chlapi pluhujú, posýpajú, zatiaľ stíhajú,” konštatoval pre TASR Ján Majer z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest.

Polícia už vyzvala vodičov na mimoriadnu opatrnosť. Keďže v Banskobystrickom kraji sneží, vodiči by mali prispôsobiť rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky. Môže sa na nej tvoriť ľad a dochádzať ku kolíznym situáciám.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, väčšinou suché

Všetky cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, prevažne suché, vo Vysokých Tatrách sa na ceste druhej triedy číslo 537 nachádza miestami zľadovatená vrstva snehu do jedného centimetra. Na horskom priechode Vernár a Podspády sú cesty mokré. V okolí Starej Ľubovne miestami snežilo. Na území kraja je zväčša zamračené, miestami hmla, fúka slabý vietor.

Reklama

Ako informoval Tomáš Herstek zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, cestári mali v teréne 16 vozidiel, cesty posypali inertným, chemickým aj zmiešaný materiálom v lokalitách Poprad, Stará Ľubovňa, Prešov, Vranov nad Topľou a Humenné.

Cesty v Bratislavskom kraji sú zjazdné, hlavné mesto začalo so zimnou pohotovosťou

Všetky cesty v Bratislavskom kraji sú zjazdné. Bez problémov by mali byť zároveň aj komunikácie v hlavnom meste, pričom bratislavský magistrát začal v stredu zároveň so zimnou pohotovosťou.

Bratislavská samospráva pre sneženie nariadila prvý likvidačný posyp už o 5.30 h na Kolibe. “Prevádzka mestskej hromadnej dopravy funguje v plnom rozsahu. Dispečing zaznamenáva meškania z dôvodu nepriepustnosti komunikácií od päť do 20 minút v priľahlých mestských častiach,” uviedla pre TASR hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. V centre mesta sa meškanie pohybuje podľa nej do piatich minút.

Mesto tak začína s pravidelným monitoringom, v prípade potreby aj s preventívnymi posypmi vo vybraných lokalitách. Vyhlásená pohotovosť je súčasťou zimnej údržby. “Po pokyne magistrátneho dispečingu musí zimná technika a pracovníci vyjsť na zásah do 30 minút. V prípade, že teplota klesá k nula stupňom Celzia, na pokyn dispečingu posýpa dodávateľská spoločnosť mosty a nájazdy, na ktorých sa aj v suchom počasí zráža voda a tvorí námraza,” informovala hovorkyňa mesta Zuzana Onufer.

S opatreniami začal aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Cez správcu komunikácií vykonal posyp horských a podhorských úsekov, ktorých vozovky sú v súčasnosti mokré, ale zjazdné. Konkrétne išlo o horský priechod Pezinská Baba a podhorských priechodov na Zochovu chatu, Červený kameň a cesty II/502 smerom na Trnavu. Tie by mali byť v súčasnosti mokré, ale zjazdné. “Aktuálna situácia na cestách je stabilizovaná. Operátorom na dispečingoch zatiaľ neboli hlásené žiadne väčšie komplikácie,” skonštatovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Počasie v hlavnom meste a jeho okolí spomalilo aj prímestské autobusové linky. “Sneženie spôsobilo približne desaťminútové oneskorenie. V niektorých úsekoch, kde je v ranných špičkách potrebné vzhľadom na preplnenosť ciest rátať so zdržaním, sa meškanie tým pádom ešte navýšilo,” uviedla pre TASR hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. Železničná doprava fungovala bez problémov a komplikácií, čo potvrdil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Na niektorých cestách v TSK je trojcentimetrová vrstva čerstvého snehu

Všetky cesty v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sú zjazdné, na niektorých úsekoch je vrstva čerstvého, prípadne kašovitého snehu v hrúbke do troch centimetrov. Informovala Slovenská správa ciest.

Približne trojcentimetrová vrstva kašovitého snehu je na cestách v Ilavskom okrese a na horských priechodoch Šútovce a Homôľka. Čerstvý a miestami kašovitý sneh je na niektorých úsekoch ciest III. triedy v okresoch Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Trenčín a Prievidza a na rozhraní okresov Nové Mesto nad Váhom a Piešťany v Trnavskom kraji.

Reklama

Horský priechod Šútovce v okrese Prievidza je uzavretý pre nákladné vozidlá nad desať metrov, na horskom priechode Homôľka sú potrebné zimné pneumatiky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali