118. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

118. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

Bratislava 13. júna 2020 (HSP/Roman Bednár/Foto:Screenshot YouTube)

 

„Veľa mi o týchto veciach porozprával učený franský kňaz Lothar, ktorý bol pred nejakým časom krátko u mňa v Nitre. Dozvedel som sa od neho aj to, že dokonca sám franský kráľ Ľudovít má veľké problémy so Sasmi, ktorých dal krstiť násilne proti ich vôli ešte Karol Veľký, keď si ich vojensky podrobil. Povedal mi, že v podstate sú ešte stále verní len svojím germánskym bohom“

Ilustračné foto

„Ale ani samotní Frankovia nie sú až takí veľmi silní kresťania z presvedčenia, za akých sa vydávajú.“

Reklama

Vpadol Svätoplukovi do reči Rastislav a hovoril ďalej:

“V každom prípade to platí pre obyčajný franský ľud. Jeho pokresťančnie prebiehalo tiež násilne a veľmi rýchlo. A preto nové náboženstvo nepreniklo do hĺbok duší ľudí, a tak neraz sa v nich ozve túžba vrátiť sa aspoň nakrátko, ale vždy opäť a opäť – a to priznávajú aj samotní franskí kňazi – k starým pohanským zvykom a k uctievaniu ich dávnych germánskych bohov, na ktorých stále ešte nechcú zabudnúť.

Reklama

Čo však u nich bolo najhoršie, a toho sa my musíme v každom prípade vyvarovať, bolo to, že najmä spočiatku po prijatí kresťanstva, boli ich kniežatá, alebo ako ich nazývajú Frankovia, Fürsten, súčasne svetskými pánmi a zároveň popritom aj duchovnými pastiermi ich nového náboženstva.

A práve to sa jednoduchému franskému ľudu v žiadnom prípade nepáčilo a často sa proti tomu búril.“

„Áno, s tým môžem súhlasiť a vidím to tak, že čosi podobné môže byť pripustené len vo výnimočných prípadoch, keď by to z nejakého dôvodu malo byť prospešné pre celú krajinu.“

Poznamenal sucho Svätopluk a už veľmi netrpezlivo sa pohniezdil na stoličke, a tak dával jasne najavo, že už nemá ani najmenšiu chuť pokračovať ďalej v rozhovore.

Rastislav sa však dával tak, ako keby nič nespozoroval a ďalej dráždil nervy synovca:

Reklama

„Ako som už spomínal, tak som za to, aby sme neodkladne vyslali posolstvo k cisárovi Michalovi do Konštantinopolu. Som ale proti tomu, aby sme súčasne začali násilne vyháňať franských kňazov z Veľkej Moravy.

To by mohlo mať pre nás zlé následky. Musíme byť preto trpezliví a počkať ako sa vyvinie situácia s Byzanciou.

Ak nám cisár Michal pošle svojich vierozvestov-misionárov a tí budú vykonávať svoju prácu dobre, tak si získajú dôveru našich ľudí a potom sa pozícia franských kňazov u nás takpovediac sama od seba oslabí, až napokon sa sami poberú z našej krajiny preč, a to bez násilia z našej strany.“

„To je naozaj veľmi pravdepodobné, že situácia sa vyvinie tak“,

povedal stroho a úsečne Svätopluk a stiahol čelo.

Reklama

Rastislav konečne vstal, a to bol znak toho, že ich dlhú diskusiu pokladal za ukončenú – vyriekol už len niekoľko záverečných slov:

„Dobre, v poriadku. Dohodli sme sa teda. A len čo to bude možné, tak vyšleme veľký posolský sprievod na dvor cisára Michala do Byzancie. Budú v ňom najvýznamnejší veľmoži našej krajiny.

Posolstvo po príchode do Konštantinopolu prednesie cisárovi veľkú prosbu o to, aby k nám láskavo vyslal takých učiteľov kresťanskej vierouky, ktorí dokážu presvedčiť náš ľud o tom, že Ježiš Kristus bol naozaj Bohom a že po ukrižovaní vstal z mŕtvych a vystúpil na nebesia k svojmu Otcovi-Bohu.“

Prv ako sa rozlúčili a rozišli, tak sa ešte dohodli aj na tom, že najprv sa ešte zídu ich hlavní poradcovia a vypracujú presný plán, podľa ktorého vyberú mužov do sprievodu, pripravia vzácne dary pre cisára a potom všetko zorganizujú tak, aby sa sprievod čo najskôr mohol vydať na cestu do Byzancie a aby tam potom dôstojne reprezentoval Veľkú Moravu.

***

Približne dva roky predtým, ako sa odohrali udalosti v Nitre, sa Anastázius konečne ocitol v meste svojich snov – v starobylej egyptskej Alexandrii.

Pokračovanie nasleduje

Roman Bednár

 

1. časť si môžete prečítať TU

Reklama

….

116. časť si môžete prečítať TU

117. časť si môžete prečítať TU

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali