Zeman včera začal návštevu Ruska, blahoželal Putinovi k úspechom v Sýrii, kritizoval sankcie a vyvolal nevôľu niektorých kruhov v Česku

Zeman včera začal návštevu Ruska, blahoželal Putinovi k úspechom v Sýrii, kritizoval sankcie a vyvolal nevôľu niektorých kruhov v Česku

Praha/Soči 22. novembra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Mikhail Klimentyev)

 

Český prezident Miloš Zeman sa v utorok v čiernomorskom letovisku Soči stretol so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Schôdzka začala oficiálny program päťdňovej Zemanovej štátnej návštevy v Rusku. Ide o významné politicko-ekonomické stretnutie, ktorým chce dať Zeman signál, že zahraničné vzťahy Českej republiky sú orientované aj smerom na východ.

Na snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a český prezident Miloš Zeman počas stretnutia čiernomorskom letovisku Soči na Kryme 21. novembra 2017.

Miloš Zeman a Vladimir Putin mali pôvodne v Moskve začať veľké biznis fórum. To však padlo kvôli rozhodnutiu ruskej strany preniesť schôdzku oboch prezidentov do Putinovej rezidencie v Soči. Fórum sa ale konať bude – ako v Moskve, tak v Jekaterinburgu. Ten je spolu s Nižnom Novgorodom a Tatarstanom vyhľadávaným cieľom českých podnikateľov. “Perspektívu vidíme v posilňovaní priamej spolupráce s priemyselne a ekonomicky vyspelými regiónmi Ruskej federácie. Medzi hlavné dôvody patrí relatívne väčšia autonómiu v rozhodovaní, jednoduchší prístup k vedúcim predstaviteľom, vlastný rozpočet a väčšia šanca pre malých a stredných podnikateľov,” vysvetľuje šéf Hospodárskej komory Vladimír Dlouhý.

Reklama

 

Zahranično-politický aspekt

Reklama

Prezidenti počas prvého dňa štátnej návštevy hovorili aj o otázkach zahraničnej politiky, kde sa v mnohých otázkach s Putinom zhodli. Debatovali o situácii v Sýrii a riešení ukrajinskej krízy.

Závery rokovania Putin a Zeman predniesli na tlačovej konferencii. Ako prvú spomenuli situáciu v Sýrii. “V Sýrii ste zvíťazili. Asad má pod kontrolou skoro celé sýrske územie okrem malých oblastí. Nakoniec, je to demokraticky zvolený prezident,” povedal Zeman pre ruskú agentúru TASS.

Putin hneď reagoval: “Máte pravdu. Je pravda, že cez 98 percent sýrskeho územia majú pod kontrolou sýrske jednotky. V Sýrii sú stále ohniská odboja, ale vďaka útokom nášho letectva a sýrskych spojencov sa zmenšujú,” odvetil podľa TASS Putin.

Predmetom rokovania bola tiež kooperácia v energetike a priemysle. Rozhovor sa týkal takisto humanitárnej spolupráce. Putin takisto zvlášť zdôraznil vďačnosť ruskej strany za udržiavanie hrobov sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Československa na konci druhej svetovej vojny.

Putin Zemana zoznámil s ruským pohľadom na riešenie ukrajinskej krízy. Obaja štátnici sa podľa ruského prezidenta zhodli na nevyhnutnosti normalizácie stykov medzi Európskou úniou a Ruskom.

Reklama

Zaujímavosťou je, že Zeman odmietol tlmočenie tejto tlačovej besedy do češtiny. Napriek námietkam niektorých médii, svoj celý prejav predniesol v ruštine. Uviedol, že novinári by mali vedieť po rusky.

Zemanov prejav pobúril média a niektoré politické kruhy v Českej republike.

Na snímke sprava ruský prezident Vladimir Putin a český prezident Miloš Zeman počas stretnutia v čiernomorskom letovisku Soči na Kryme 21. novembra 2017.

 

Firmám sa na ruskom trhu darí

Spolu s prezidentom Milošom Zemanom do Moskvy a Jekaterinburgu vycestovalo 132 českých podnikateľov, čo je historický rekord. České firmy majú v Rusku podpísať dohody v hodnote presahujúcej 20 miliárd korún (780 miliónov eur)

Reklama

Jedným z najrozsiahlejších pripravovaných projektov je zmluva o výrobe liečiv spoločnosti PRO.MED.CS, ktorá má v Rusku uzavrieť zmluvu na 1,3 miliard korún ročne, pričom spoločnosť už teraz vo veľkom podniká na východných trhoch. “S rozvojom firmy sme narazili na jednej strane na potrebu zvyšovania kapacít, na druhej strane si uvedomujeme dôležitosť ruského trhu. Preto do Ruska prevádzame 70 percent našej výroby,” povedal riaditeľ pre ruský trh Jiří Musialek.

Podľa informácií českých Hospodářských novin, medzi ďalšie chystané kontrakty patria zmluvy na dodávky dielov pre české električky v rôznych ruských mestách. Podpísať dohodu s ruskou korporáciou Uralvagonzavod sa chystá český Pragoimex, ide o kontrakt približne na 127 miliónov s firmou OOO Fobos dodávajúcej diely pre električky firmy Zimatechnik.

V roku 2017 export českých spoločností do Ruska medziročne vzrástol o viac ako pätinu. Rast však prichádza po prepade v rokoch 2015 a 2016. Ak predtým Česko do Ruska vyvážalo tovar za zhruba 120 miliárd korún, v týchto rokoch export klesol asi na 70 miliard. Na vine boli čiastočne sankcie zavedené po ruskom návrate Krymu. Hlavným dôvodom ale bol prudký pád cien ropy a s ním spojený pokles kurzu rubľa, ktorý dovážané výrobky náhle urobil prakticky nepredajnými.

Zeman rázne zdôraznil svoj odpor voči medzinárodným sankciám, vrátane odvetných sankcií Ruska voči EÚ. “Prichádzate o naše skvelé syry a jogurty, neviem, či sa sankcie týkajú aj piva,” upozornil český prezident. “Pivo bude,” poznamenal na koniec Putin.

 

Zeman dostal od Putina vzácny dar

Ruský prezident v utorok pri stretnutí so svojím českým náprotivkom daroval Česku vzácnu tlačovinu zo začiatku 17. storočia, uviedli Lidovky.cz.

Dokument s názvom Obnovené zriadenie zemské pochádza z roku 1627. “V Strahovskom kláštore sa nachádza druhý exemplár, tomu ale chýba šesť strán,” napísal Zemanov hovorca Jiří Ovčáček na twitteri s tým, že ide o mimoriadne vzácny kus histórie.

Obnovené zriadenie zemské je dokument zemskej ústavy Čiech a následne Moravy, vydané Habsburgovcami v nemčine po potlačení stavovského povstania a nastoľujúceho absolutizmus namiesto skoršieho stavovského zriadenia.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali