Vyhrávať musíme zápas čo zápas, tvrdí Kozák po Škótsku

Vyhrávať musíme zápas čo zápas, tvrdí Kozák po Škótsku

Bratislava 12. októbra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slováci zdolali Škótsko 3:0 a do tabuľky F-skupiny získali prvé tri body

Šesť nových mien v základnej zostave oproti kvalifikačnému zápasu so Slovinskom (0:1) sa na hre slovenskej futbalovej reprezentácie výrazne podpísalo. V utorok v Trnave Slováci zdolali Škótsko 3:0 a do tabuľky F-skupiny získali prvé tri body. Tréner Ján Kozák pred tretím dielom boja o svetový šampionát v Rusku avizoval imperatív víťazstva a hráči po zlepšenom výkone jeho slová pretavili na trnavskom ŠAM v dôležitú výhru.

Reklama
Na snímke tréner Slovenska Ján Kozák v kvalifikačnom zápase F-skupiny o postup na MS 2018 vo futbale Slovensko - Škótsko
Na snímke tréner Slovenska Ján Kozák v kvalifikačnom zápase F-skupiny o postup na MS 2018 vo futbale Slovensko – Škótsko

Lodivod osemfinalistu letného EURO mal v októbrovom asociačnom termíne problémy so skladbou kádra. Chýbali zranení Peter Pekarík, Viktor Pečovský, Ondrej Duda či Norbert Gyömbér, pre jeden zápas suspendovaní Martin Škrtel a Tomáš Hubočan, resp. z kádra vyradení Miroslav Stoch a Vladimír Weiss. Kozák ľubľanské rozostavenie 5-3-1-1 zmenil na tradičné 4-2-3-1, pri absencii Pekaríka s Hubočanom na kraj obrany poslal Erika Saba a Jakuba Holúbeka, resp. na štítového stredopoliara nasadil Milana Škriniara. Holúbek, ktorý nastúpil len na druhý zápas za áčko bol pri prvých dvoch gólových akciách. V pozápasovom hodnotení si Kozák ich výkony pochvaľoval. “Erika Saba som už mal vyskúšaného, na poste pravého obrancu už hral proti Islandu. Je to dobrý typ na stranu, ale máme tam aj Pauscheka, ktorý hral v poriadku, ale má zdravotné problémy a nechcel som ísť do rizika, že sa mu niečo stane. Volil som kreatívnejšie typy hráčov, na ľavej strane teda Holúbka, lebo Švento dlhší čas pauzoval, nemal takú zápasovú prax. Odohrať dva zápasy za tri dni, to by bolo zasa na striedanie, ale mal som ho v rezerve. Obaja teda v poriadku, hoci obaja ešte nemajú tú defenzívu tak v krvi, ale v prechodovej a finálnej časti vidieť, že majú prehľad. Podali celkom slušné výkony. Keďže som dal na kraj obrany týchto hráčov, potreboval som vystužiť stred silným, súbojovým hráčom, dobre hlavičkujúcim a silným na lopte (Škriniarom-pozn.). Vidieť, že začal hrať pravidelne taliansku ligu, stúplo mu sebavedomie a podal skutočne dobrý výkon. Hoci nerád by som to preceňoval,” hodnotil kouč SR, ktorý na lavičke národného tímu zaknihoval 20. výhru.

Na nej sa dvoma gólmi podpísal krídelník Róbert Mak, jeden presný zásah pridal útočník Adam Nemec. V prvých dvoch góloch mal prsty špílmacher Marek Hamšík, Mak ešte pridal asistenciu z rohu. Dlhá slovenská séria bez streleného gólu (423 minút-pozn.) je teda už minulosťou. “Veľmi nám pomohol prvý gól, chlapci sa trošku upokojili. Takto hrá zrelé mužstvo. Spokojnosť. Ale naozaj tie hlavy nie sú čisté. Až sme dali druhý gól, myseľ sa uvoľnila, aj pohyb bol oveľa ľahší a z hráčov spadla ťažoba. Škoda, že sme sa dostali až do takej situácie, ale veľa sme s chlapcami rozprávali, vysvetlili sme veci a vieme, čo musíme robiť. A budeme to robiť, aby sme boli úspešní,” povedal lodivod domácich.

Reklama

Kozák po prvom bodovom zisku nechcel špekulovať, čo to urobí v postupovej hre na mundial. “Potrebovali sme vyhrať. Ale teraz bude takáto situácia zápas čo zápas. Máme pred sebou Litvu, ideme na Maltu, keď tieto dva zápasy zvládneme, uvidíme ako sa situácia vyvinie v tabuľke. Vyhrávať dnes proti hocakému súperovi nie je jednoduché, to nie je fráza, to je realita. Ak to zvládneme, potom môžeme rozmýšľať ďalej. Ak sa ale chceme dostať do hry, musíme to zvládnuť.”

Pred dvojzápasom v Slovinsku a so Škótmi nebola atmosféra okolo reprezentácie ideálna. Debaty o prémiách či strata Weissa po policajnom obvinení, tlak po prehre s Anglickom ešte narástol po strate v Slovinsku. Na otázku čo môže výhra 3:0 urobiť s tímom v ďalšom priebehu, 62-ročný tréner Slovákov odpovedal: “Viackrát som povedal, že sme malá krajina, a keď chceme byť úspešní, musíme držať spolu. Pomáhať si navzájom. Samozrejme viem, že niektoré veci sme si urobili sami. Ale ísť potom až na hranu, kopať do nás všetkých, to nesvedčí o dobrej veci. Sme malé Slovensko. Ja som si vedomý, aj som povedal, že sme si urobili veľa vecí sami, ale čo s tým? Uvidíme aké hlavy budú mať chlapci. Sú to profesionáli, prišli a odmakali zápas. A za môjho pôsobenia odmakali všetky zápasy. Čas ukáže čo ďalej, mesiac je dlhá doba.”

Tréner Škótov Gordon Strachan tiež uznal, že zápas bol o prvom góle, napriek prvej prehre ale nemení cieľ získať minimálne barážovú miestenku. “My sme skutočne nehrali zle, Slováci bojovali, vložili do zápasu veľa sily. Dôležitý bol prvý gól a verdikt rozhodcu pri akcii, ktorá mu predchádzala. Snažili sme sa ďalej, do konca prvého polčasu, aj potom, po prestávke. Druhý gól nám naše snaženie pokazil, potom sme dostali tretí zo štandardnej situácie. Áno, stále myslíme na druhé, barážove miesto. Vo futbale sa veľa udeje za dva týždne, nieto za rok, koľko trvá kvalifikácia. Škótsko ešte môže zamiešať karty v skupine a verím, že tak spraví.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali