Vo Francúzsku presadzujú zákon o takmer neobmedzenom sledovaní občanov. Verejnosť sa búri

Vo Francúzsku presadzujú zákon o takmer neobmedzenom sledovaní občanov. Verejnosť sa búri

Paríž 9. mája 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Manu Fernandez)

 

Vo Francúzsku je už prakticky „na pol ceste“ zákon „O zhromažďovaní informácií“. Za týmto takmer nevinným názvom sa skrýva fakticky neobmedzené sledovanie občanov. Výhovorkou je podozrievanie týchto ľudí z teroristickej činnosti. Mnohí sa búria proti tejto novinke

Prečo je tento zákon iba „na pol ceste“? Schválila ho zatiaľ iba dolná komora francúzskeho parlamentu. Táto novelizácia vyvoláva nespokojnosť a pobúrenie medzi zástancami občianskych slobôd a dodržiavania demokratických princípov. Experti prízvukujú, že v  prípade uvedenia do platnosti nový zákon umožní spravodajským službám umiestňovať mikrofóny a kamery všade – do domov, bytov a kancelárií, ako aj lokalizačné zariadenia na vozidlá – a to všetko bez príslušného rozhodnutia súdu. Okrem špeciálnych prípadov však bude podmienkou odsúhlasenie nezávislou deväťčlennou komisiou zloženou zo sudcov, zákonodarcov a komunikačného experta. Značná časť francúzskej verejnosti považuje túto novinku za porušenie ľudských práv.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Tento návrh zákona vypracovali tri dni po teroristickom útoku na redakciu časopisu Charlie Hebdo v Paríži. Podporilo ho 438 poslancov, proti sa vyjadrilo iba 86 poslancov. Francúzske média si všimli zaujímavý fakt: kladne hlasovala rovnako ako socialistická väčšina, tak aj  konzervatívna opozícia v dolnej komore francúzskeho parlamentu.

Podľa tohto návrhu by mal byť vytvorený špeciálny orgán – Národná komisia pre kontrolu metód získavania informácií /Commission nationale de controle des techniques de  renseignement – CNCTR/, ktorá fakticky získa právo autorizovať odpočúvanie telefonických hovorov a sledovať mailovú komunikáciu. Navyše môže od internetových providerov pokojne získavať údaje o osobách podozrievaných /alebo akože podozrievaných/ v teroristickej činnosti – bez štandardnej sankcie súdu. Podľa návrhu by príslušné zmeny mali byť zakotvené aj v zákone.

Reklama

Experti poukazujú na to, že jednou z najcitlivejšie vnímaných verejnosťou otázok je povolenie zaznamenávania takzvaných metadát od všetkých používateľov internetu vo Francúzsku a ich analyzovanie pomocou algoritmov, ktoré majú odhaľovať potenciálne podozrivé správanie. Predpokladá sa, že záznamy o internetovej komunikácii budú anonymné, spravodajskí agenti však na základe nich budú môcť požiadať nezávislú komisiu o hlbšie sledovanie umožňujúce odhalenie totožnosti používateľov. A bude po anonymite…

Tento zákon má veľa svojich odporcov, ktorí zdôrazňujú, že ide o uzákonenie sledovacích metód, ktoré absolútne narušujú súkromie. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc ide aj o závažné ohrozenie dôvernosti novinárskych zdrojov. Analytici a média poukazujú na to, že nový zákon fakticky rozväzuje ruky tajným službám a porušuje nedotknuteľnosť súkromnej informácie občanov.

Tento zákon bude platný až po schválený francúzskym Senátom. Mimochodom, prvé čítanie v Senáte sa už uskutočnilo. Potom by ho mal podpísať prezident Francois Hollande a následne by mal byť zverejnený v Journal official, kde bude taktiež uvedený zoznam členov Národnej komisie pre kontrolu metód získavania informácií.

Ochrancovia ľudských práv už zorganizovali protestnú akciu, ktorú nazvali 24 hodín pred 1984 – tým si pripomenuli známy utopický román Georgea Orwella. Európska aliancia liberálov a demokratov vydala vyhlásenie, v ktorom vyjadrila svoje rozčarovanie a protest proti tak rozporuplnému projektu. Zástupkyňa tejto aliancie a francúzska europoslankyňa  Nathalie Griesbecková vyhlásila: „Áno, musíme bojovať proti terorizmu a brániť bezpečnosť našich občanov a preto potrebujeme reformovať činnosť bezpečnostných služieb. Avšak táto činnosť sa nemôže vykonávať na úkor našich fundamentálnych práv. Tento projekt zákonu legalizuje nadpriemerné metódy získavania informácií a dáva absolútne právomoci premiérovi a francúzskych tajným službám bez predbežného schvaľovania zo strany súdnych orgánov. Toto je neprípustné,“ zdôraznila Nathalie Griesbecková.

eu

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali