Vo Francúzsku muž kričiac Allahu Akbar zavraždil policajta a jeho manželku. Pred vraždou stihol na sociálnej sieti uviesť, že Francúzsko sa stane počas majstrovstiev Európy cintorínom

Vo Francúzsku muž kričiac Allahu Akbar zavraždil policajta a jeho manželku. Pred vraždou stihol na sociálnej sieti uviesť, že Francúzsko sa stane počas majstrovstiev Európy cintorínom

Paríž 14. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Paul Sakuma) AKTUALIZOVANÉ

 

Páchateľom vraždy muža a ženy zamestnaných vo francúzskych policajných zložkách je 25-ročný francúzsky občan Larossi Abballa, informovala televízia BFMTV. Trojročný syn obetí unikol smrti vďaka policajnému komandu, ktoré zasiahlo. Muž pred vraždením prisľúbil, že majstrovstvá Európy budú cintorínom…  

K vražde došlo v pondelok večer v obci Magnanville, ležiacej približne 60 kilometrov severozápadne od Paríža, kde si páchateľ pred domom počkal na svoju obeť a zasadil jej deväť rán nožom. Francúzske médiá informovali, že tlačová agentúra Amak, blízka tzv. Islamskému štátu (IS), s odvolaním sa na nemenovaný “zdroj” zverejnila správu, že muž bol bojovníkom tejto extrémistickej džihádistickej skupiny. Samotný IS sa však k činu zatiaľ oficiálne neprihlásil.

Reklama
Na snímke francúzski policajti na mieste vraždy
Na snímke francúzski policajti na mieste vraždy

Televízia BFMTV dnes uviedla, že Larossi Abballa, bytom v Mantes-la-Jolie v departemente Yvelines, bol v roku 2013 spolu s ďalšími siedmimi osobami odsúdený na tri roky väzenia s odkladom na šesť mesiacov za účasť na vysielaní džihádistov do Pakistanu. Niekoľkokrát bol obvinený z krádeže, fyzických útokov a prechovávania drog. Podľa BFMTV prešiel aj radikalizáciou. Vlani si v Mantes-la-Jolie otvoril reštauráciu.

Obaja zavraždení pred časom pôsobili na policajnom komisariáte v Mantes-la-Jolie.

Reklama

Dráma sa začala v pondelok okolo 20.30 h SELČ, keď muž pristúpil k policajtovi v civile pred jeho domom a deväťkrát ho bodol. Policajt zomrel na mieste činu. Potom vošiel do policajtovho domu, kde sa zabarikádoval. Dnu bola žena s dieťaťom. Vyjednávačom sa niekoľkokrát podarilo nadviazať kontakt s páchateľom, ten sa však odmietal vzdať. Príslušníci elitnej policajnej jednotky RAID na dom zaútočili a páchateľa vraždy zlikvidovali. V dome našli telo ženy. Zatiaľ nie je jasné, v ktorej fáze operácie prišla o život – páchateľ jej podrezal hrdlo. Trojročný syn páru pri zásahu zranenia neutrpel, ale podľa polície je v hlbokom šoku.

Denník Le Parisien na svojej stránke uviedol, že útočník podľa svedkov údajne kričal Alláhu akbar (Alah je najväčší). Niekoľko susedných domov bolo počas zásahu evakuovaných.

Zavraždeným policajtom bol podľa francúzskych médií 42-ročný Jean-Baptiste Salvaing. Úrad francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda informoval, že policajtova manželka bola zamestnankyňou ministerstva vnútra, jej meno však zatiaľ nebolo zverejnené.

Muž pred vraždením zverejnil na sociálnej sieti fotografie svojich budúcich obetí a prisľúbil, že majstrovstvá Európy budú cintorínom…

Podľa novinára Davida Thomsona, ktorý sa špecializuje na džihádistické internetové siete, predpokladaný páchateľ útoku Larossi Abballa sa k svojim činom priznal prostredníctvom svojej stránky na sociálnej sieti Facebook. Využil tiež funkciu Live a zverejnil snímky svojich obetí. Medzičasom je jeho facebooková stránka už nedostupná.

Reklama

Podľa Thomsona páchateľ zverejnil na svojej stránke “dlhý text s priznaním”. Vyzval v ňom tiež na zabitie viacerých osôb a spresnil, že majstrovstvá Európy vo futbale, ktorých sú Francúzsko hostiteľom až do 10. júla, “budú cintorínom”.

Podľa televízie i-Télé viedla francúzska polícia nedávno voči Abballovi vyšetrovanie pre podozrenie z členstva v sýrskej džihádistickej sieti.

Hollande dôrazne odsúdil tento “ohavný čin” a vyslovil sústrasť rodine a priateľom obetí. Zároveň oznámil, že na dnes o 07.45 h zvolal kvôli tomuto incidentu mimoriadne stretnutie.

Od džihádistických atentátov, ktoré sa vlani v novembri odohrali v Paríži a na predmestí Saint-Denis, platí vo Francúzsku výnimočný stav. Mimoriadne bezpečnostné opatrenie boli prijaté aj v súvislosti s práve prebiehajúcimi majstrovstvami Európy vo futbale.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali