Veľký zlom v Aleppe, sýrske vládne vojská a ich spojenci oslobodzujú nové územia

Veľký zlom v Aleppe, sýrske vládne vojská a ich spojenci oslobodzujú nové územia

Aleppe 31. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Včera vyšlo na portáli rusvesna viacero správ, ktoré informujú o veľkom prielome sýrskej vládnej armády pri Aleppe. Jednu z nich poskytol aj Timur, rodák z Donbasu, ktorý sa opätovne po dlhšej dobe zjavil na sýrskom fronte a ktorý pred niekoľkými týždňami pôsobil v radoch proruských Kurdov

Záujemci o presné znenie správ sa môžu pozrieť tu. Sýrska armáda a jej spojenci oslobodili oblasť Karasi, El-Amiriu, Tell Sanubrat. Cenné víťazstvá dosiahli najmä oddiely Tiger Force. Včera sýrskych Tigrov a libanonský Hizballáh podporili ruské bitevníky SU-34. Tigri a Hizballáh útočili najmä na al-Karasi a Chan Tuman.

Reklama
Na snímke Timur, rodák z Donbasa, ktorý bojuje v kurdských oddieloch a je zodpovedný za udržiavanie kontaktov kurdských jednotiek s jednotkami sýrskej vládnej armády a s ruskými leteckými silami
Na snímke Timur, rodák z Donbasa, ktorý bojuje v kurdských oddieloch a je zodpovedný za udržiavanie kontaktov kurdských jednotiek s jednotkami sýrskej vládnej armády a s ruskými leteckými silami

Podľa informácií hovorcu Tigrov členovia teroristickej organizácie Dzeish al Fatch odolali včerajšiemu rannému útoku a podarilo sa im vtiahnuť vládne jednotky do tvrdých pozičných bojov. Okolo obeda však prišli posily a Tigre i Hizballáh sa preskupili. Novému útoku už členovia al Fatchu nedokázali odolať a opustili svoje bojové pozície.

Demoralizovaní členovia al Fatchu ustúpili aj z Tell Amara, Baranda a Karasi pri nervóznom ústupe stratili džihádisti množstvo svojích bojovníkov a sýrska vládna armáda oslobodila ďalšie lokality.

Reklama

Tvrdé boje sa včera odohrali aj vo štvrti Ramus v Aleppe. Tigre, armádne jednotky a Hizballáh oslobodili väčšiu časť Ramusu (vojenská lokalita, bývalé vojenské mestečko). Vládne vojská získali kontrolu nad väčšinou Ramusu. O Ramus, ktorý má veľký strategický význam už približne 3 týždne vedú tvrdé boje sýrske vládne jednotky a teroristi.

Tu si môžete pozrieť odohrávajúce sa boje o Ramus:

Ďalšie cenné víťazstvo dosiahli sýrske vládne jednotky v oblasti Tell Sanurbat a v Aleppo. Lokalita Tell Sanurbat sa nachádza v blízkosti bývalého delostreleckého výcvikového strediska sýrskej armády. Hizballáh a Tigri Tell Sanurbat obsadili, boje trvali približne 2 hodiny. Problémy však mali pri obsadení budovy Technickej univerzity v Aleppe, budovu Technickej univerzity sa im dosiaľ získať nepodarilo.

Podľa informácii Timura okrem Aleppa uštedrili sýrska armáda, libanonský Hizballáh a ruské letectvo viacero ťažkých úderov teroristom aj v Idlibe a pri Palmýre.

V oblasti Aleppa ruské letectvo podporuje útok Tigrov a Hizballáhu, pričom piloti SU-34 cielene likvidujú pokusy teroristov vytvoriť súvislú obranu, prípadne ich snahy o protiútok. Vo väčšine prípadov však SU-34 lietajú v režime “slobodný lov”, pretože teroristi sú demoralizovaní a v neporiadku ustupujú z bojiska. Ruskí piloti zlikvidovali približne 20 ťažkoozbrojených pickupov (veľkorážne guľomety a protilietadlové kanóny) a zlikvidovali aj kolónu teroristov v oblasti Idlibu.

Reklama
Ruský stíhací bombardér SU-34 pristáva na leteckej základni. Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP
Ruský stíhací bombardér SU-34 pristáva na leteckej základni. Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

Timur vo svojej správe venoval takisto pozornosť bojov v Ramuse a pri Karasi, o ktorom sme však už písali vyššie. Timur sa podrobnejšie venuje aj bojovým stretnutiam severozápadne od mesta Chamá, kde sa koalícia skupín Dzund al Aksa, Dzeish Izza a Dzeish Nasr útočí a snaží sa obsadiť kresťanské mesto Mcharda. Sýrske vládne vojská na tomto úseku frontu neútočia (sýrska armáda postupuje systémom “per partes” a likviduje ohniská teroristov postupne, nie v širokokoncipovanej ofenzíve na všetkých frontoch).

Na ilustračnej snímke sýrske jednotky. Foto: Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP
Na ilustračnej snímke sýrske jednotky. Foto: Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP

V oblasti Palmýry bojuje momentálne elitná 11 tanková divízia sýrskych vládnych vojsk proti teroristom z ISIL. Vojaci 11 divízie odrážajú útoky teroristov, ktorí sa znova snažia Palmýru dobyť. Obranu 11 divízie vystužuje ruské a sýrske letectvo.

V oblasti Daraia (vpodstate už súčasť Damasku) aktivity teroristov výrazne klesli a ženisti sýrskych vládnych vojsk pokračujú v odmínovaní mestečka. Svoju činnosť začal aj špeciálny výbor s cieľom obnoviť infraštruktúru, zásobovanie a mierový život v meste.

Podľa Timurových informácii ruské letectvo uštedrilo niekoľko tvrdých úderov teroristom z Achrar ash Sham, Ridzal Allah v oblasti mesta Er Rastan, približne 20 km od Homsu. Teroristi utrpeli straty aj v blízkosti mesta Telbis.

V severnom Homse sa nachádzajú ešte stále relatívne bojaschopné sily organizácii Dzebchat an Nusry, Dzeish at Tauchid, Failak ak Rachman, Failak Homs, Achal sunna al Dzamaa, Adznad Homs a Archar as Sham, ktoré stále predstavujú hrozbu pre tento región.

Reklama
Hovorca ISIL Abu Muhammad al Adnani Foto: printscreen novorosinform
Hovorca ISIL Abu Muhammad al Adnani Foto: printscreen novorosinform

Okrem toho, viaceré spravodajské agentúry priniesli správu, podľa ktorej v bojoch v Aleppe zahynul hovorca ISIL Abu Muhammad al Adnani, ktorý bol druhým mužom organizácie. Vodcom ISIL je stále Abu Bakr al-Bagdadi.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali