Väčšine prezidentských kandidátov sa milosti pozdávajú viac ako amnestie

Väčšine prezidentských kandidátov sa milosti pozdávajú viac ako amnestie

Bratislava 7. júla (TASR) – Prezidentskí kandidáti Andrej Kiska, Peter Osuský a Radoslav Procházka amnestie odmietajú. Uprednostňujú pred nimi milosti. Pavol Hrušovský a Ján Čarnogurský v udeľovaní amnestií taký problém nevidia, treba s nimi však narábať zodpovedne.

"Nesúhlasím s inštitútom amnestie ako takým, je to monarchický prežitok, ktorý marí robotu obrovského množstva ľudí a neumožňuje zohľadniť individuálne okolnosti," priblížil pre TASR svoj postoj Procházka. Zdôraznil, že prezidentovi patrí právo individuálnej milosti. "Keď treba zmierniť tvrdosť zákona v jednotlivom prípade a ochrániť konkrétneho človeka pred neosobným systémom, ale kolektívna amnestia je proti môjmu presvedčeniu," vysvetlil.

Aj Kiska uprednostňuje pred amnestiami milosti. Udeľoval by ich napríklad umierajúcim. Osuský je na tom podobne. "Môj postoj k amnestiám ako takým je negatívny," uviedol pre TASR. Osuský totiž nie je za oslobodzovanie ľudí, ktorí spáchali trestný čin. Vie si však predstaviť oslobodenie matky, ktorá v snahe ochrániť svoje dieťa pred týraním zabila svojho muža, ktorý ho týral.

Čarnogurský pripomenul, že amnestiu môže dať prezident republiky len po dohode s ministrom spravodlivosti. Považuje to za uspokojivé riešenie. Myslí si tiež, že čas od času je vhodné amnestiu udeliť. "Napríklad na významné výročia štátu," poznamenal.

Reklama

Hrušovský tvrdí, že by amnestie nikdy nezneužíval tak, ako to robil svojho času Vladimír Mečiar. "Nikdy by som nesiahol na tento inštitút, ak by som nebol presvedčený, že konám v záujme dobrej veci a v prospech všetkých občanov," povedal pre TASR Hrušovský. Mečiar udelil amnestie v prípade zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda.

Amnestia je hromadné odpustenie trestov za určité trestné činy. Na Slovensku vyhlasuje amnestiu prezident republiky. Na rozdiel od individuálne udelenej milosti sa amnestia týka buď všetkých odsúdených, alebo len niektorých skupín.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:49

V Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde Rusi nedávno spustili novú pozemnú ofenzívu, bolo v posledných dňoch vysídlených viac než 14.000 ľudí, oznámila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

14:48

Kanadský kardinál Gérald Lacroix bol zbavený podozrení zo sexuálneho útoku voči maloletej osobe. Vyšetrovaním, ktoré nariadil pápež František, sa totiž nezistili žiadne dôkazy o jeho previnení.

14:47

Na juhozápade Česka v utorok hrozia silné búrky s prívalovými zrážkami a krupobitím. Výstrahu pred nimi vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podľa ktorého budú priaznivé podmienky aj pre vznik tornáda. Meteorológovia to uviedli na sociálnej sieti X.

14:13

Maďarsko a Japonsko uzatvorili dohodu o spolupráci v nukleárnej oblasti, na základe ktorej budú spolupracovať okrem iného pri technologickom rozvoji malých jadrových reaktorov. Podľa agentúry MTI to oznámil v utorok v Tokiu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

13:57

Francúzska pošta (La Poste) vydala poštovú známku na oslavu svetoznámej bagety, ktorú kedysi prezident Emmanuel Macron opísal ako “250 gramov mágie a dokonalosti”, informoval spravodajský web France 24. Bageta, jeden zo symbolov Francúzska, bol v roku 2022 zapísaná na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO.

13:56

Štát by mal viac komunikovať so súkromným sektorom o rozvoji siete nabíjacích staníc pre elektrické kamióny a na Slovensku by sme sa mali začať vážne zaoberať stratégiou budovania tejto kritickej infraštruktúry. Nie je to len preto, aby sme splnili požiadavky EÚ. Dôležité je, aby boli rýchlonabíjacie stanice v blízkosti diaľnic dostupné pre slovenských dopravcov, ktorí v najbližších rokoch zaradia nákladné vozidlá s elektrickým pohonom do svojich vozových parkov, upozornila v utorok Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA).

13:55

Najznámejšia kryptomena na svete bitcoin sa v utorok v skorom rannom obchodovaní dostala najvyššie od začiatku apríla a jej cena dosiahla takmer 72.000 amerických dolárov (66.292 eur).

13:54

Obchodný prebytok eurozóny zaznamenal v marci rast nad 24 miliárd eur. Export síce klesol, objem dovozu sa však znížil ešte výraznejšie. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý v utorok zverejnil predbežný odhad.

13:54

Veľmi dôležité bude, ako sa vláde SR podarí presvedčiť hlavných ekonomických aktérov doma a v zahraničí o správnosti jej hospodárskej politiky. Uviedol to v utorok v Bratislave predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók na zasadnutí zhromaždenia delegátov komory.

13:53

Konsolidácia verejných financií podľa nových pravidiel sa koncentruje najmä do rokov 2026 a 2027, čo predstavuje riziko pre jej realizáciu aj z hľadiska politického cyklu. V aktuálnom strednodobom fiškálnom výhľade na roky 2024 – 2028 to v utorok skonštatovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali