V strednej Európe sa rodí čoraz menej detí. Neochota založiť si rodinu, slabé spermie, konzumizmus a mnohé ďalšie dôvody

V strednej Európe sa rodí čoraz menej detí. Neochota založiť si rodinu, slabé spermie, konzumizmus a mnohé ďalšie dôvody

3. novembra 2017 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Stredná Európa v posledných rokoch trpí výrazným starnutím populácie. Napriek tomu, že čísla Eurostatu hovoria o pomalom zvyšovaní pôrodnosti v celoeurópskom priemere, Slovensko a okolité krajiny sa musia vyrovnať so slabým prírastkom obyvateľstva a so zvyšujúcim sa vekom prvorodičiek.

Ilustračné foto

V prvej polovici tohto roku Európsky štatistický úrad zverejnil dáta z roku 2015, ktoré hovoria, že najviac detí sa rodí vo Francúzsku, Veľkej Británii, Nemecku, Taliansku, Španielsku a Poľsku. Priemerná pôrodnosť je 1,58 dieťaťa na ženu, najvyššia na úrovni 1,96 je vo Francúzsku. Na zachovanie aktuálnej populácie v rozvinutých štátoch bez imigrácie je potrebná pôrodnosť aspoň 2,1 dieťaťa na ženu. Aby sa však počet obyvateľov zvyšoval je v praxi potrebné, aby sa priemerný počet detí na jednu ženu zvýšil na číslo tri.

Reklama

Najnižšia miera pôrodnosti je v Portugalsku a na Cypre (1,31). V skupine členských štátov s nízkou pôrodnosťou je aj Slovensko, kde v priemere na jednu ženu v roku 2015 pripadalo 1,40 dieťaťa.

V roku 2015 sa v Európskej únii narodilo 5.103.000 detí, čo je o 40-tisíc viac ako v roku 2001. Priemerný vek prvorodičiek je 29 rokov.

Reklama

Český štatistický úrad nedávno zverejnil čísla za prvý štvrťrok 2017, ktoré takisto potvrdzujú nepriaznivý trend. V Česku za toto obdobie pribudlo iba 247 osôb. V správe sa tiež píše, že ak by sme nebrali do úvahy migráciu zahraničných prisťahovalcov, počet obyvateľov v krajine by poklesol, nakoľko počet narodených detí bol o približne 5000 nižší, než počet zomrelých Čechov.

 

Odborníci sa zhodujú v príčinách

Dôvodmi takéhoto vývoja sú ekonomická situácia mladých rodín, neustále sa znižujúca úroveň kvality spermií a zvyšujúca sa miera neplodnosti, neochota zakladať rodiny, konzumný spôsob života.

Ak zostaneme pri biologických faktoroch, okrem dramatického poklesu počtu spermií u mužov je problémom aj nižšia pohyblivosť. Mnohé z nich sú geneticky poškodené a ďalšie majú morfologické nedostatky. Takéto poškodenia spermie znemožňujú schopnosť oplodnenia. Odborník Ministerstva zdravotníctva na reprodukciu, Martin Petrenko hovorí, že v súčasnosti má priemerný muž o 80% menej spermií ako tomu bolo pred 15 rokmi. A to kvôli stresu, nezdravej strave, fajčeniu, alkoholu. „Alebo tiež výskyt antibiotík v potrave, alebo o ďalšie pálčivé problémy, ktoré kritizujú ekológovia v dnešnom civilizovanom svete, to všetko má vplyv hlavne na zárodočné bunky,“ doplnil Petrenko v rozhovore pre Aktuality.sk.

Reklama

Medzi hlavné príčiny patria aj početné ekonomické faktory. Stagnujúcu pôrodnosť a faktické vymieranie národa sa prejavujú nielen v rozpade tradičného modelu rodiny, ale aj v ekonomike. V poslednej dobe sa výrazne znižuje nezamestnanosť, v niektorých regiónoch je tak nízka, že to ekonomike už začína škodiť. Priemysel pociťuje nedostatok ľudí, niektoré výrobné kapacity zostávajú nenaplnené alebo sa musia dopĺňať importom pracovnej sily zo zahraničia. Ekonómovia potom prstom ukázali na jedného z hlavných vinníkov, za súčasný stav môže aj prepad pôrodnosti na začiatku 90. rokov.

Po revolúcií sa rodilo výrazne menej detí, a práve to môže za súčasné starnutie obyvateľstva. Takisto tu hrá dôležitú úlohu stúpajúca priemerná dĺžka života. Úmerne tomu sa zvyšuje skupina dôchodcov, na ktorých musia produktívni ľudia zarábať a tlak na štátny dôchodkový systém tak silnie. V modelovej situácii, keď počet obyvateľov stagnuje a pribúda dôchodcov, celkom logicky ubúda platiteľov daní a odvodov do poistného systému.

Štát potom má dve možnosti, ako na to reagovať, buď zvýšiť dane a odvody alebo zmraziť penzie a výdavky do sociálneho systému. Takýto krok je zase politicky veľmi nepopulárny.

V budúcnosti preto takmer s istotou bude chýbať pracovná sila a zdroje prostriedkov do verejného rozpočtu. Na mnohých miestach nahradia ľudskú prácu inteligentné stroje, zariadenia a roboti, napriek tomu dopyt po ľuďoch a ich práci len tak nezmizne.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali