Spoločné rokovania slovenskej a poľskej vlády budú pokračovať

Spoločné rokovania slovenskej a poľskej vlády budú pokračovať

Varšava/Bratislava 31. mája 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)

 

Spoločné rokovania slovenskej a poľskej vlády budú pokračovať. Taký je výsledok dnešného medzivládneho stretnutia členov oboch kabinetov na čele s premiérmi Robertom Ficom (Smer-SD) a Beatou Szydlovou vo Varšave. Hovorili na ňom o zlepšení dopravného prepojenia oboch krajín, projekte výstavby slovensko-poľského plynovodu, ale aj súčasnom vývoji v Európskej únii.

Slovenský premiér Robert Fico a poľská premiérka Beata Szydlová sa rozprávajú počas stretnutia vo Varšave

Vzťahy oboch krajín sú podľa šéfa slovenského kabinetu na historicky najlepšej úrovni. “Prakticky nemáme žiadne otvorené otázky, ktoré by nás vyrušovali,” skonštatoval Fico po rokovaní s tým, že tak možno venovať energiu rozvoju spolupráce a priateľských vzťahov. Poľskú vládu zároveň pozval na budúci rok na Slovensko.

Reklama

Szydlová označila Slovensko za dôležitého politického a ekonomického partnera a krajinu priateľov. “Zhodli sme sa, že budeme pokračovať v medzivládnych konzultáciách, ktoré sú veľmi dobrou príležitosťou na prerokovanie rôznych otázok,” povedala. Okrem spomínaných tém sa dnes vo Varšave preberala aj obrana, spravodlivosť, cestovný ruch či sociálna politika.

Spolupráca v strategických oblastiach je podľa Szydlovej dôležitá pre obe krajiny. Spolu s Ficom sa zhodli, že mimoriadnu pozornosť treba venovať výstavbe plynovodu. “Diverzifikácia plynových spojení má pre nás životnú dôležitosť, pretože žijeme v čase neistoty, pokiaľ ide o tranzit plynu cez Ukrajinu do západnej Európy,” doplnil Fico. Rovnako za dôležité považujú infraštrukturálne projekty. “A nehovorme len o diaľniciach, hovorme o štandardnom vlakovom a autobusovom spojení,” poznamenal Fico.

Reklama

S poľskou premiérkou debatoval aj o európskych otázkach. “Naše dnešné rozhovory ma uistili v tom, že Poľsko a Slovensko spája podobné vnímanie agendy Únie, čo sa týka vysielania zamestnancov, politiky konkurencieschopnosti a digitálneho trhu,” uviedla Szydlová. Poznamenala, že obe krajiny patria v rámci EÚ k tým, ktoré obhajujú záujmy spoločného trhu pred protekcionizmom.

Dnešné druhé spoločné rokovanie vlád nadväzuje na medzivládne konzultácie, ktoré sa prvýkrát uskutočnili v roku 2013 v Poprade. Rokovania majú byť impulzom pre rozvoj ďalších vzťahov a spolupráce medzi susednými krajinami. Ich cieľom je v rámci jednotlivých sektorových oblastí rozvíjať spoločné projekty v prospech oboch krajín.

“Potvrdilo sa, že tieto formáty, ktoré sa pre niekoho môžu zdať ako formálne, majú svoj hlboký zmysel, pretože nie je vždy príležitosť mať za stolom za každú stranu niekoľko ministrov a štátnych tajomníkov a priamo z prvej ruky počuť najaktuálnejšie informácie o najvýznamnejších projektoch v daných rezortoch. Budem preto veľmi rád, ak táto tradícia bude pokračovať a intenzita stretnutí bude častejšia ako raz za štyri roky,“ zhrnul Fico.

Okrem neho sa na rokovaní zúčastnili podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, minister obrany Peter Gajdoš, minister práce Ján Richter, minister životného prostredia László Sólymos a štátni tajomníci rezortov zahraničných vecí, vnútra, dopravy a hospodárstva.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali