Slovensko – Švédsko 3:0, Hapal: “Bola to veľká jazda”

Slovensko – Švédsko 3:0, Hapal: “Bola to veľká jazda”

Lublin 22. júna (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov uspela v záverečnom treťom stretnutí A-skupiny ME. Vo štvrtok v Lubline zdolala Švédsko 3:0 a obsadila druhé miesto za Anglickom, ktoré v súbežne hranom zápase v Kielcoch zvíťazilo nad domácim Poľskom rovnakým pomerom. Slovensko má stále šancu na postup do semifinále z tabuľky tímov na druhých priečkach.

Na snímke tréner Pavel Hapal (Slovensko) v zápase A- skupiny ME futbalistov do 21 rokov Slovensko – Švédsko

Martin Chrien otvoril skóre už v 5. minúte, Jaroslav Mihalík pridal druhý gól o sedemnásť minút neskôr a nováčik v základnej zostave Ľubomír Šatka stanovil výsledok po zmene strán v 73. minúte.

Reklama

Hapal spravil v porovnaní s uplynulými stretnutiami jednu zmenu v základnej zostave, keď na pravej strane obrany nasadil Šatku namiesto Valjenta. V 4. minúte sa Rusnák rútil stredom ihriska a z jeho zblokovaného pokusu bol rohový kop, aktivita Slovákov pokračovala a vyústila do druhého rohu. Rusnák ho rozohral nakrátko na Mazáňa, ktorý odcentroval, v šestnástke sa uvoľnil Chrien a hlavičkou otvoril skóre. Neskôr smeroval ku švédskej bránke ďalší nebezpečný center, Cajtoft zachránil pred Zreľákom.

Na opačnej strane sa o odpoveď snažil Binaku, ale prienik do pokutového územia nezavŕšil presnou prihrávkou. Slovákom sa na lopte darilo viac než súperovi, Mihalík s Chrienom sa prezentovali efektnou i efektívnou spoluprácou, Škriniar rozdával zozadu presné dlhé prihrávky vzduchom. V 18. minúte sa Šatka prebil cez dvoch protihráčov, Bero vyťažil z jeho práce center, Mazáň sa nepresadil do zakončenia. O štyri minúty neskôr sa zrodil rýchly slovenský útok, Bero ešte nepremenil, Zreľák priťukol odrazenú loptu naspäť Mihalíkovi, ktorý nezaváhal a zvýšil na 2:0.

Reklama

Prvá veľká švédska príležitosť prišla až v 33. minúte, po prihrávke sprava zneškodnil Cibického prízemnú strelu Chovan, ktorý si následne suverénne poradil i s centrami z priameho a rohového kopu. Nádejnú štandardnú situáciu malo aj Slovensko, Niňaj nedoskočil na loptu. Bero v závere prvého polčasu takmer pridal tretí gól, po Mihalíkovom centri poslal hlavou loptu tesne vedľa žrde.

Hapalov náprotivok Haakan Ericson potreboval niečo urobiť s priebehom zápasu a cez prestávku pristúpil k dvom striedaniam, na trávnik vybehli Eliasson a Tankovič. Tak ako na konci úvodného, Bero mal veľkú možnosť aj na začiatku druhého dejstva. Tentoraz zakončil nohou, v skórovaní mu zabránil teč Brorssona. Švédi držali loptu častejšie než pred prestávkou, no Slováci odolávali posmeleným atakom protivníka a nepripúšťali vyložené šance. Naopak, Šatka si po odrazenej lopte narazil s Berom a krížnou strelou prekonal Cajtofta – 3:0. Slováci vedeli, že v konečnom účtovaní tabuľky druhých tímov môže rozhodovať gólový rozdiel v skóre či počet strelených gólov, neprestávali tak búšiť.

Zároveň však pootvorili zadné vrátka a Švédi mali až tri obrovské príležitosti na zníženie. Chovan sa vyznamenal proti tretiemu striedajúcemu Švédovi Asorovi, po rohovom kope lopta minula bránku len o kúsok a slovenský brankár vzápätí ponúkol samostatný nájazd Strandbergovi. Svoje zaváhanie však napravil a neinkasoval. Slováci sa s výsledkom zahrávali aj naďalej, Švédi tentoraz nepotrestali nedôraznú prihrávku Škriniara. Striedajúci Šafranko v nadstavenom čase nedočiahol na prihrávku Šatku a stav sa už nezmenil.

Reakcie hráčov a trénerov po zápase

Pavel Hapal, tréner SR: “Bola to veľká jazda. Hrali sme excelentne, mali sme veľa šancí a Švédov sme jasne predčili. Dali sme tri góly a chlapci bojovali až do konca a ďalšie ešte chceli pridať. Budeme teraz čakať, či postúpime a ja si myslím, že na to máme dobrú šancu. Bola by veľká škoda, keby tím s takýmto charakterom nešiel ďalej.”

Reklama

“Keby mi niekto povedal, že to bude takéto predstavenie, neveril by som. Zápas bol ťažký, ale predviedli sme neskutočný výkon, na ktorý sa bola radosť dívať. Najmä prvý polčas bol úžasný. V druhom sme si vybrali slabšiu pasáž, podržal nás brankár, i keď aj on sa dopustil chybičky. V závere sme mohli pridať aj štvrtý gól. Som pyšný na to, čo hráči predviedli a snáď budú predvádzať aj naďalej,” povedal Hapal.

Stanislav Lobotka, stredopoliar SR: “Výsledok 3:0 je super, zdolať Švédsko takým rozdielom je pre nás veľmi dobré. Odmakali sme to, odjazdili sme to a teraz musíme čakať, či to bude stačiť. Ak máme postúpiť, tak postúpime.”

ME futbalistov do 21 rokov – A-skupina – Lublin:
Slovensko – Švédsko 3:0 (2:0)
Góly: 5. Chrien, 22. Mihalík, 73. Šatka. Rozhodovali: Gil Manzano – Nevado Rodriguez, Barbero Sevilla (všetci Šp.), ŽK: Mrabti, Wahlqvist (obaja Švédsko), 11.203 divákov.
zostavy a striedania:
Slovensko: Chovan – Šatka, Niňaj, Škriniar, Mazáň – Lobotka – Rusnák, Chrien, Bero (85. Bénes), Mihalík (90. Haraslín) – Zreľák (69. Šafranko)
Švédsko: Cajtoft – Wahlqvist, Larsson, Brorsson, Binaku – Mrabti, Olsson (72. Asoro), Hallberg (46. Tankovič), Fransson – Strandberg, Cibicki (46. Eliasson)

 

Konečná tabuľka A-skupiny:
1. Anglicko 3 2 1 0 5:1 7*
2. Slovensko 3 2 0 1 6:3 6
3. Švédsko 3 0 2 1 2:5 2
4. Poľsko 3 0 1 2 3:7 1
(* – postup do semifinále)

Reklama

Tabuľka tímov z druhých miest, ktoré majú śancu na postup:
1. Slovensko (A) 3 2 0 1 6:3 6
2. Portugalsko (B) 2 1 0 1 3:3 3
2. Česko (C) 2 1 0 1 3:3 3
2. Taliansko 2 1 0 1 3:3 3

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali