Slovensko sa na ceste obnovenia slovanstva dostáva do popredia. Projekt Slovanský svet a festival Slavica poznajú už v celej Európe

Slovensko sa na ceste obnovenia slovanstva dostáva do popredia. Projekt Slovanský svet a festival Slavica poznajú už v celej Európe

Nitra 5. augusta 2017 (HSP/Foto:Slavica a ER)

 

V stredu a vo štvrtok sme vám sprostredkovali rozhovor o slovanstve (viac TU) a o činnosti občianskeho združenia Slavica (viac TU). Dnes sa porozprávame o najvýznamnejších projektoch tohto združenia, ktoré poznajú už v celej Európe a sú čoraz populárnejšie. 

Reklama

Predseda Slavice Miloš Zverina a tajomníčka združenia Alena Zverinová uviedli, že bezpochyby dvoma najväčšími projektmi Slavice sú: medzinárodný folklórny festival SLAVICA FESTIVAL a medzinárodná motorkárska akcia Slovanský svet.

„Naše združenie, pochopiteľne, v spolupráci s mestom Nitra zorganizovalo už po 9. krát  v meste pod Zoborom medzinárodný folklórny festival SLAVICA FESTIVAL 2017. Ukončili sme tak trojdňové mestské slávnosti Nitra, milá Nitra. 5.júla o 17.30 sme otvorili festival so sprievodom Slovanov cez pešiu zónu v Nitre až k pódiu na Svätoplukovom námestí. Je to tradičné, každoročné stretnutie folklórnych súborov zo slovanských štátov. Na Slavica festivale predstavili svoju hudbu, kroje a kultúru,“ povedala Alena Zverinová.

Reklama

 

Každý festival, aj keď tematika je dosť podobná, predsa je niečím trochu iný. Čím bol zaujímavý tohtoročný festival, aké perličky mal?

„Tento rok naše združenie obohatilo festival o sprievod krojovaných kultúrnych súborov, o Školu slovenského ornamentu a exteriérovú výstavu Čaro slovenského ornamentu. Tradícia týchto festivalov pretrváva od r. 2009, kedy sme po prvý krát zrealizovali daný projekt, a zistilo sa, že to bol veľmi vydarený nápad. Tento festival nám pomáhajú pripravovať a uskutočňovať ľudia, ktorí sú zanietení do kultúry, našich tradícií, zvykov, slovanstva. Napríklad, každoročným moderátorom festivalu je Drahoš Daloš, podpredseda o.z. Slavica, folklorista a výrobca tradičných slovenských hudobných nástrojov,“ pripomenul Miloš Zverina.

 

Všimli sme si, že tento rok na pódiu na Svätoplukovom námestí v Nitre tiež bola V-štvorka, ale trochu iná – slovanská…

Reklama

„Áno, dá sa to tak povedať. Svätoplukovo námestie aj tento rok ožilo slovanskou kultúrou. Na jednom pódiu sa stretli v rámci podujatia štyri súbory. Z Bieloruska k nám zavítal Folklórny súbor Ricki Kuferak, z Poľska Folklórny súbor  SPOD KIKULI, z Moravy k nám pricestoval Folklórny súbor Pajtáši a cimbalová muzika Stužka, no a domácim hosťom zo Slovenska bol Folklórny súbor Vepor z Klenovca. Takže ozaj na pódiu bola V-štvork, ale slovanská… Veď bol to festival slovanskej kultúry,“ podčiarkla Alena Zverinová.

 

Zaujali návštevníkov festivalu aj iné aktivity? Veď okrem koncertu folklórnych súborov zorganizovali ste aj rad iných akcií.

„Počas festivalu, na Svätoplukovom námestí v Nitre  súbežne prebiehala výstava ČARO SLOVENSKÉHO ORNAMENTU a výtvarný seminár ŠKOLA SLOVENSKÉHO ORNAMENTU, kde si naši najmenší mali možnosť vyskúšať svoje zručnosti pri tvorbe a maľovaní slovenských ornamentov. Pôvodná myšlienka projektu, ktorá pretrváva aj dodnes    je nasledovná: stretávanie súborov zo slovanských krajín, aby ukázali svoju kultúru v Nitre, počas Cyrilo-metodských dní a aby ľudia pochopili, že máme spoločné korene a aby sme utužovali slovanskú vzájomnosť, stretávali sa a spolupracovali na kultúrnej báze,“ podčiarkol  Miloš Zverina.

 

Reklama

Veľkú popularitu získala aj ďalšia vaša akcia – Slovanský svet alebo Cesty slovanského priateľstva. Vieme, že na tomto projekte s vami spolupracuje a známa a obľúbená na Slovensku skupina ruských motorkárov Noční vlci.

„Podujatie Slovanský svet je pokračovaním projektu z minulého roku, kedy naše združenie,   slovenskí motorkári a motorkársky klub Noční vlci z Moskvy na svojich zastávkach počas jazdy naprieč slovanskými krajinami kládli vence k pamätníkom padlým hrdinom, sadili lipy priateľstva, odhaľovali pamätné tabule, zúčastňovali sa na spomienkových a kultúrnospoločenských podujatiach a upevňovali tak vzťahy medzi Slovanmi a slovanskými krajinami. Tento rok naše združenie spolu so slovenskými motorkármi pripravilo pokračovanie projektu  v Alekšinciach a Zlatých Moravciach pri Nitre,“ pripomenula Alena Zverinová.

 

Tieto akcie sa tiež uskutočnili prakticky v rámci Cyrilo-metodských slávností. Ako prebiehali a či bol o ne veľký záujem verejnosti?

„Samozrejme, že bol. Svedčí o tom aj hojný počet ľudí, ktorí sa na týchto podujatiach zúčastnili. Najprv 4.júla naše občianske združenie Slavica spolu so slovenskými motorkármi a obcou Alekšince zasadili už 29. v poradí lipu slovanskej vzájomnosti pri obecnom úrade v Alekšinciach. Podujatie moderoval starosta obce Alekšince Radoslav Ťapušík a príhovor mal, samozrejme, aj ja ako predseda občianskeho združenia Slavica. Okrem kultúrneho programu, ktorý zabezpečila obec, prostredníctvom vystúpenia miestneho speváckeho súboru, spestril podujatie folklórny súbor z Bieloruska Ricki Kuferak. Vládla tam veľmi príjemná atmosféra, akcia oslovila všetky generácie. Na záver sme spolu, všetci účastníci slávnostne vysadili lipu slovanskej vzájomnosti a ukončili tak ďalšiu etapu nášho projektu,“ povedal Miloš Zverina.

 

A ako to bolo v Zlatých Moravciach?

„Už o 24 hodín, 5. júla, sme sa zúčastnili na sadení lipy slovanskej vzájomnosti v Zlatých Moravciach. Lipu v rámci putovnej akcie SLOVANSKÝ SVET zasadili motorkári z niekoľkých slovanských štátov – zo Slovenska, Česka, Ruska, Slovinska, Srbska a Ukrajiny. Podujatie moderovala a všetkých hostí privítala PaedDr. Klaudia Ivanovičová, manažérka kultúry v Mestskom stredisku kultúry a športu v Zlatých Moravciach. Účastníkom podujatia sa prihovoril aj zástupca primátora mesta, Ing. Marek Holub a predseda Slavice Miloš Zverina. Na podujatí vystúpil aj detský folklórny súbor Zlatňanka zo Zlatých Moraviec a folklórny súbor Ricki Kuferak z Bieloruska. V závere podujatia všetci spoločne zasadili a poliali lipu slovanskej spolupráce a vzájomnosti,“ poznamenal Miloš Zverina.

 

Čo ste chceli dosiahnuť, čo ste chceli povedať obyvateľom Slovenska a Slovanom z iných slovanských krajín?

Reklama

„Naďalej sme presvedčení, že Slovania majú spoločné korene, a my by sme chceli, aby mali aj spoločnú budúcnosť. Posolstvo zostáva: My nechceme medzi sebou bojovať, my chceme aby národy v Európe žili v miery, aby sa spoznávali svoje kultúry, vzájomne sa rešpektovali a aby ich čakala pekná budúcnosť”, zdôraznil Miloš Zverina.

Eugen Rusnák

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali