Ruský prezident v Ázii ukázal, kto je tiger. Japonci a Korejci to pochopili

Ruský prezident v Ázii ukázal, kto je tiger. Japonci a Korejci to pochopili

Washington 9. september 2017 (HSP/sputnik/Foto:TASR/AP-Mikhail Klimentyev)

 

Rozhovory Vladimíra Putina s predstaviteľmi ázijských štátov, najmä z Južnej Kórey a Japonska, zanechali zvláštny pocit

Nešlo samozrejme o plány politickej a ekonomickej spolupráce, ale o to, že komplimenty hláv ázijských štátov ruskému prezidentovi pôsobili ako až príliš nápadné lichôtky: či už sa jednalo o japonského premiéra s jeho obdivom k Putinovmu judu alebo o kórejského prezidenta, ktorý ho prirovnal k tygrovi amurskému.

Reklama
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

To vyvoláva otázky o tom, čo je za týmto otvoreným zbožňovaním.

Odpoveď na túto otázku, aj keď je zložená z niekoľkých bodov, je zrejmá. Spolu s tým ale stojí za to, aby sme ju nahlas prebrali a pripomenuli si, “ako ľudia žijú” a že reálie, ktoré vnímame ako samozrejmosť, môžu byť nepredstaviteľným prepychom a terčom závisti obrovskej časti sveta, a to aj zo strany veľmi vyspelých a bohatých štátov.

Reklama

Znamená to, že Rusko má v dnešnom svete jedinečný a veľmi vzácny zdroj – suverenitu. Naviac je príkladom toho, že strata suverenity môže byť obnovená napriek odporu najsilnejších svetových síl.

Pre Japonsko a Južnú Kóreu je to najvážnejšia otázka, omnoho závažnejšia ako pre ktorúkoľvek inú krajinu na svete. Sú to úspešné, bohaté a rozvinuté krajiny, ale zároveň sú to fakticky kolónie, riadené zo zámorského centra.

Donedávna sa to dalo ignorovali – a aj to ignorovali. Práve ázijskí tigri boli v posledných desaťročiach príkladom úspešného vývoja, ktorý tak často uvádzali ruskému obyvateľstvu ako príklad.

Kedysi v osemdesiatych rokoch sa zdalo, že Japonsko hospodársky dobyje celý svet. Hollywood dokonca točil filmy o japonskej hrozbe. Kde je tá hrozba teraz? Už dávno neexistuje. Existuje len japonská ekonomika, ktorá za viac ako desať rokov nemôže prekonať svoje problémy, ku ktorým jej do veľkej miery pomohol americký suverén.

No a spomienky na to, ako Američania tlačili na najsilnejšieho konkurenta spoločnosti Apple – kórejský Samsung – sú stále čerstvé (a ešte nie sú minulosťou).

Reklama

A dokonca finančno-ekonomický “tribut”, ktorý USA vyberajú od svojich “vazalov”, nie je nič v porovnaní s hroznou cenou za ich podriadenosť, ktorá im hrozí práve teraz.

Zato Rusko, aj s určitou dávkou zvedavosti, môže sledovať roztočenú špirálu vojensko-politického napätia na Kórejskom polostrove. Nie je to náhoda, že sa nad tým niekto poškľabuje, pretože pre ruský generálny štáb takto vzniknutá situácia predstavuje unikátnu možnosť pre tvorbu scenárov využitia jadrových zbraní bez toho, aby bezpečnosť Ruska bola priamo ohrozená. Dokonca aj v prípade toho najhoršieho vývoja ruskému Ďalekému východu nič nehrozí. Inak sú na strane Ruska samé výhody.

 

Je to ale Rusko

Pre ostatné ázijsko-tichomorské krajiny táto situácia poskytuje reálnu perspektívu jadrovej vojny a strašného masakru, pretože vzájomnú historickú nenávisť tam k sebe navzájom prechovávajú všetci. Japonsko a Južná Kórea sú z pochopiteľných dôvodov v najhoršom postavení a hlavnou príčinou je ich vazalská závislosť na Spojených štátoch, ktoré bez mihnutia oka obetujú svojich najvernejších a najspoľahlivejších spojencov v regióne, ak sa im to bude hodiť. Situácia vo svete sa naviac vyvíja takým spôsobom, že táto pravdepodobnosť neustále rastie.

Reklama

Aj keby japonské a juhokórejské elity neboli závislé od Ameriky, hrôzostrašná perspektíva plynúca z tohoto partnerstva je príliš zrejmá, aby ju mohli ignorovať.

A na pozadí Spojených štátov – bohatých a mocných Štátov, ktoré ľahko pošlú Japonsko a Južnú Kóreu do zabudnutia – vidia Rusko.

Rusko, ktoré sa obrodilo z národnej katastrofy, získalo späť svoju suverenitu a úspešne presadzuje svoje záujmy v otvorenej a tvrdej konfrontácii so Západom, je samo osebe povzbudivým príkladom.

Rusko, ktoré sa naozaj na tej najvyššej úrovni usiluje o to, aby napätie v ázijsko-tichomorksom regióne neprešlo do horúcej fázy. Rusko, ktoré sa zbavilo idealistických predstáv o zahraničnej politike a vsádza na pragmatizmus a výhodu a dosahuje svoje aj v jednaniach s tými najzložitejšími partnermi.

Rusko, ktoré ako “platbu” za svoje mierové úsilie a poskytnuté “služby” požaduje iba rozvoj vzájomne prospešnej spolupráce.

Rusko, ktoré sa nebojí používať vojenskú silu, ale dokázalo, že ju dokáže použiť chirurgicky presne a efektívne a že dokáže dosiahnuť maximálne výsledky s minimálnym úsilím a zachrániť svojich “klientov”, aj za úplne beznádejnej situácie.

Rusko, ktoré v posledných rokoch v geopolitike vsádza na obrovské, vzájomne prospešné projekty, ktoré umožnia zjednotiť aj najväčších nepriateľov, aby sa znížila úroveň vzájomného napätia.

Rusko, ktoré je pripravené poskytnúť pomocnú ruku v katastrofických situáciách. Ruská objednávka tankerov na skvapalnený zemný plyn v Južnej Kórei doslova zachraňuje juhokórejský lodiarsky priemysel, ktorý je na pokraji bankrotu. Mimochodom, nebude to poškodzovať domáce lodenice, pretože ešte nie sú schopné vybudovať lode tejto najmodernejšej ľadovej triedy, ale Rusko ich nevyhnutne potrebuje pre dopravu na Severnej morskej trase.

Rusko, ktoré je jedinou príležitosťou pre Japonsko a Južnú Kóreu ako sa dostať z katastrofického geopolitického viru.

Vzhľadom na všetky tieto okolnosti, aj na ázijské pomery kvetnaté lichôtky ruskému prezidentovi, ktorými nešetrili lídri týchto zemí, vôbec nie sú prekvapivé.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali