Rusko je na Ukrajine pod tlakom americkej moci

Rusko je na Ukrajine pod tlakom americkej moci

Washington 3. marca (HSP/Foto:Paul Craig Roberts)

 

Cieľom prevratu na Ukrajine je degradovanie odstrašujúceho arzenálu Ruska a tým zníženie jeho schopnosti  odolať vôli Washingtonu

V rade svojich článkov som vysvetľoval, že Sovietsky zväz slúžil ako bariéra americkej moci. Sovietsky kolaps následne spustil neokonzervatívne usilovanie o americkú svetovládu. Rusko za Putina, Čína a Irán sú jedinými bariérami voči tejto neokonzervatívnej agende.

Na snímke Paul Craig Roberts

Ruské jadrové rakety a vojenská technológia robí z Ruska najsilnejšiu vojenskú prekážku americkej nadvláde. V snahe neutralizovať Rusko porušil Washington dohody medzi Reaganom a Gorbačovom a rozšíril NATO do bývalých súčastí sovietskeho impéria a teraz má v úmysle zatiahnuť do NATO aj bývalé súčasti Ruska – Gruzínsko a Ukrajinu. Washington odstúpil od zmluvy, ktorá zakazovala protibalistické rakety, a zriadil základne s protibalistickými raketami na hraniciach Ruska. Washington zmenil svoju jadrovú vojnovú doktrínu tak, aby umožňovala prvý jadrový úder.

Reklama

Cieľom toho všetkého je degradovanie odstrašujúceho arzenálu Ruska a tým zníženie jeho schopnosti  odolať vôli Washingtonu.

Ruská vláda (a tiež vláda Ukrajiny) pochabo dovolili, pôsobiť na svojom území množstvu  USA financovaných mimovládnych organizácií, ktoré pôsobia ako agenti Washingtonu, pod  rúškom “ľudsko – právnych organizácií”. Západné mediálne útoky na olympiádu v Soči sú súčasťou zosmiešňovania a démonizovania Putina a Ruska. Washington je odhodlaný nedovoliť Putinovi a Rusku akýkoľvek prejav úspechu v akejkoľvek oblasti, či už v diplomacii, športe alebo ľudských právach.

Reklama

Americké médiá sú ministerstvom propagandy pre vládu a korporácie a pomáhajú Washingtonu vykresľovať Rusko v zlých farbách. 

Washington používa médiá k príprave Američanov na konfrontáciu s Ruskom a na ovplyvňovanie Rusov a ďalších ľudí vo svete proti Putinovi. Washington by veľmi rád videl slabšieho či poddajnejšieho ruského vodcu než Putina.

Mnohí Rusi sú dôverčiví a naivne veria, že Amerika je tým najlepším miestom, príkladom pre svet, ktorému sa dá veriť a dôverovať. Táto idiotská viera, ktorej prejavy vidíme na západnej Ukrajine, kde USA krajinu destabilizujú v rámci príprav na jej prevzatie, je dôležitou zbraňou, ktorú USA používajú na destabilizáciu Ruska.

Niektorí Rusi Washington ospravedlňujú tým, že si  vysvetľujú protiruskú rétoriku ako prostý pozostatok stereotypov zo studenej vojny. “Staré stereotypy” sú však falošnou stopou, zavádzajúcim odvrátením pozornosti. Washington po Rusku ide. Rusko je pod útokom, a ak to Rusi nepochopia, stanú sa históriou.

Veľa Rusov zaspalo dobu, ale klub Izborsk sa ich pokúša prebudiť. V článku (z 12. februára) v ruskom denníku Zavtra strategickí a vojenskí experti varovali, že používanie protestov západom na zvrátenie rozhodnutia ukrajinskej vlády nepripojiť sa k Európskej únii vytvorilo situáciu, v ktorej je puč fašistických elementov možný. Takýto puč by vyústil v bratovražednú vojnu na Ukrajine a predstavoval by vážnu “strategickú hrozbu pre Ruskú federáciu”.

Reklama

Experti došli k záveru, že ak by takýto puč uspel, následky pre Rusko by boli tieto:

Strata Sevastopoľa ako základne Čiernomorskej flotily Ruskej federácie.

Vyhnanie Rusov z východnej a južnej Ukrajiny, čo by viedlo k záplave utečencov.

Strata výrobných kapacít v Kyjeve, Dnepropetrovsku a Charkove, kde sa vykonávajú zmluvné práce pre ruské ozbrojené sily.

Potlačenie rusky hovoriacej populácie násilným poukrajinštením (už sa deje).

Reklama

Zriadenie vojenských základní USA a NATO na Ukrajine, vrátane Krymu, a zriadenie výcvikových stredísk pre teroristov, ktorí by boli vypustení na Kaukaz, Povolžie a možno na Sibír.

Šírenie organizovaných kyjevských protestov do miest Ruskej federácie s neruskými národnosťami.

Ruskí stratégovia to uzavreli tým, že “považujú situáciu vytvárajúcu sa na Ukrajine za katastrofickú pre budúcnosť Ruska”.

Čo je potrebné urobiť? Tu strategickí experti, ktorí situáciu analyzovali správne, zlyhávajú. Volajú po štátnej mediálnej kampani, ktorá by odhalila povahu preberania moci, ktorá prebieha, a aby ruská vláda uplatnila Budapeštianske memorandum z roku 1994 a zvolala konferenciu vládnych predstaviteľov Ruska, Ukrajiny, USA a Británie, ktorá by sa zaoberala hrozbami pre Ukrajinu. V krajnom prípade, aby rokovala s Washingtonom priamo.

To je číry výplod fantázie. Títo experti si hovejú v sebaklame. Washington je páchateľom krízy na Ukrajine a má v úmysle Ukrajinu prevziať z presne tých dôvodov, ktoré experti uvádzajú. Je to dokonalý plán na destabilizáciu Ruska a pre znegovanie Putinovej úspešnej diplomacie pri zabránení amerického vojenského útoku na Sýriu a Irán.

V podstate, ak Washington na Ukrajine uspeje, Rusko bude eliminované ako prekážka americkej svetovej nadvlády. Zostane len Čína .

Mám podozrenie, že Ukrajina mala dosiahnuť bod varu v čase, keď sú Putin a Rusko zamestnaní olympiádou v Soči. Existuje len málo pochýb, že Rusko čelí veľkej strategickej hrozbe. Aké sú skutočné možnosti Ruska? Celkom určite k týmto možnostiam nepatrí akákoľvek dobrá vôľa Washingtonu.

Rusko by možno mohlo jednať podľa amerického scenára. Ak má Rusko bezpilotné lietadlá, mohlo by ich použiť rovnako, ako Washington, teda k vraždeniu vodcov Washingtonom financovaných protestov. Alebo by Rusko mohlo poslať tímy zvláštnych jednotiek, aby zlikvidovali agentov, ktorí pôsobia proti Rusku. Ak bude EÚ naďalej podporovať destabilizáciu na Ukrajine, mohlo by Rusko zastaviť dodávky ropy a plynu európskym bábkovým štátom Washingtonu.

Prípadne by mohla ruská armáda okupovať  Ukrajinu, zatiaľ čo by sa pripravovalo jej rozdelenie. Je isté, že väčšina obyvateľov východnej Ukrajiny dáva prednosť Rusku pred EÚ. Veď donedávna bola 200 rokov súčasťou Ruska. Je dokonca možné, že elementy s vymytými makovicami na západnej polovici by prestali hulákať na dostatočne dlhú dobu, aby pochopili, že byť v rukách USA/EÚ znamená byť vykradnutý a okradnutý, ako Lotyšsko alebo Grécko.

Uvádzam tu tie najmenej nebezpečné následky krízy, ktorú Washington a jeho stupídne európske bábky vytvorili, a nerobím tu žiadne odporúčania Rusku. Najhorším následkom je nebezpečná vojna. Ak budú Rusi nečinne sedieť na zadku, stane sa pre nich situácia neúnosná. Ako sa bude Ukrajina približovať k členstvu v NATO a ako bude dochádzať k potláčaniu ruskej populácie, bude musieť ruská vláda na Ukrajinu zaútočiť a zvrhnúť cudzí režim, alebo pred Američanmi kapitulovať. Pravdepodobným výsledkom drzej strategickej hrozby, ktorú Washington stavia pred Rusko, by bola jadrová vojna.

Reklama

Neokonzervatívna Victoria Nuland sedí vo svojej kancelárii amerického ministerstva zahraničia a spokojne vyberá členov budúcej ukrajinskej vlády. Zabúdajú USA na riziko, že zasahovanie Washingtonu do vnútorných záležitostí Ukrajiny a Ruska môže vyvolať jadrovú vojnu? Sú si prezident Obama a kongres vedomí, že existuje námestníčka ministra zahraničia, ktorá provokuje Armageddon?

Bezstarostní Američania tomu nevenujú pozornosť a netušia, že hŕstka neokonzervatívnych ideológov tlačí svet k deštrukcii.

Paul Craig Roberts

Autor bol tajomníkom ministerstva financií v Reaganovej vláde. Tiež pracoval v redakcií Wall Street Journal

krátené

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali