Rozvrat bezpečnostných zložiek? Nový odborový zväz polície tvrdí, že nebol pozvaný k vyjednávaniu kolektívnej zmluvy

Rozvrat bezpečnostných zložiek? Nový odborový zväz polície tvrdí, že nebol pozvaný k vyjednávaniu kolektívnej zmluvy

Bratislava 18. januára 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Vladimír Benko/MVSR)

 

V predchádzajúcom článku s názvom “Čo tají ministerstvo vnútra?” pýtajú sa členovia Nového odborového zväzu polície sme vám priniesli oficiálne stanovisko Nového odborového zväzu polície

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Príslušníci PZ SR a rozdeľujú na dva tábory: aj tak sa dá chápať vznik Nového odborového zväzu polície (NOZP), ktorý pôsobí od roku 2015 a momentálne združuje 500 členov PZ SR, nespokojných . Hrozí Slovensku po štrajku lekárov „vzbura“ ďalších štátnych zamestnancov?

Reklama

NOZP totiž tvrdí, že ich Ministerstvo vnútra vylúčilo z rokovaní o kolektívnej zmluve. Člen NOZP Tomáš Miazdra považuje konanie ministerstva vnútra za úder pod pás: „Len zo stránky Ministerstva vnútra SR sme sa dozvedeli, že bola podpísaná kolektívna zmluva. Konanie Ministerstva vnútra považujeme nielen za úder pod pás našim členom ale za netransparentné konanie. Aké „dohody“ sa robili za zatvorenými dverami s jediným účastníkom Odborovým zväzom polície, keď sme tam nemohli byť prítomní? Šokovalo nás to a vzbudzuje to v nás oprávnené pochybnosti, lebo sme sa dohodli mailovou formou, že správnosť zápisnice overíme na ďalšom stretnutí.“

Nový odborový zväz polície, ktorý predstavuje konkurenciu pre pôvodný odborový zväz, funguje len z členských príspevkov a predseda zväzu Klučarovský tvrdí, že im rezort neposkytuje vozidlá, ako je to v prípade pôvodného odborového zväzu. Zväz sa rovnako tak dištancuje od akejkoľvek politickej strany a hoci jej predseda pôsobí ako poslanec Mestského zastupiteľstva v obci Medzev, zastáva túto pozíciu ako nezávislý poslanec, ako informuje portál aktualne.sk.

Reklama

Rozhodli sme sa preto obrátiť sa na samotné Ministerstvo vnútra, ktorému sme prostredníctvom elektronickej pošty položili tieto otázky:

Aký bol postoj ministerstva vnútra k vzniku Nového odborového zväzu polície?
Disponovalo ministerstvo vnútra informáciami, že niektorí policajti sú nespokojní s činnosťou Odborového zväzu polície?
Prečo ministerstvo vnútra aktuálne utajuje priebeh kolektívneho vyjednávania?
P
rečo z rokovania vylúčilo Nový odborový zväz polície?

Ministerstvo vnútra reagovalo nasledovne:

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky začalo kolektívne vyjednávanie v zmysle príslušného zákona (zákona o kolektívnom vyjednávaní)  za účelom uzatvorenia Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre príslušníkov Policajného zboru na rok 2017, ktorej návrh predložil Odborový zväz polície v SR.

Kolektívneho vyjednávania o predloženom návrhu kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa sa zúčastnili dňa 9. novembra 2016 Odborový zväz polície v Slovenskej republike a Nový odborový zväz polície.

Reklama

Podľa zákona o kolektívnom vyjednávaní  kolektívna zmluva vyššieho stupňa sa uzatvára medzi príslušnými vyššími odborovými orgánmi a zamestnávateľom, ktorým je štát.

 Ak odborová organizácia, nie je súčasťou žiadneho odborového zväzu, nemá vyšší odborový orgán podľa zákona o kolektívnom vyjednávaní nie je príslušná ani uzatvárať kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa.

Na základe týchto skutočností služobný úrad Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky pokračoval v kolektívnom vyjednávaní o návrhu kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa s Odborovým zväzom polície v SR. Ten mal v čase kolektívneho vyjednávania 8944 členov, čo predstavuje reprezentatívne a legitímne zastúpenie príslušníkov Policajného zboru a Nový odborový zväz polície mal 517 členov.

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v priebehu kolektívneho vyjednávania postupovalo transparentne v súlade s ustanoveniami zákona o kolektívnom vyjednávaní a nič neutajovalo.

Kolektívna zmluva vyššieho stupňa pre príslušníkov Policajného zboru na rok 2017 bola uzatvorená dňa 22. decembra 2016. Podpísaním týchto kolektívnych zmlúv boli dojednané  priaznivejšie sociálne podmienky vykonávania štátnej služby, ako valorizácia platov a zvýšenie výmery dovolenky o jeden týždeň.

Reklama

Na Slovenskom webe pár rokov funguje kritický web s charakterom blogu s príznačnýmnázvom Pomáhať a chrániť. Ten sa v mnohých príspevkov vyjadruje kriticky k súčasnému vedeniu a spôsobu fungovania slovenskej polície. V jednom z článkov sa píše: “…Úspešne absolvovali prijímacie testy, úspešne ukončili prípravné štúdium a s odhodlaním sa rozbehli do ulíc. Časom však zistili, že ich náplň práce sa zúžila predovšetkým na naháňanie výsledkov prevažne vo forme pokút a napĺňanie vyššími orgánmi určených štatistík. Prípadne neustále preklasifikovali jednotlivé protiprávne konanie v súlade s požiadavkami zhora. Pravú policajnú prácu mali možnosť okúsiť, len keď si to situácia naozaj vyžadovala…”

Na tento príbeh z blogu nadväzuje aj vyjadrenie predsedu NOZP Vojtecha Klučarovského: “Ľudia si zaslúžia, aby bola ochránená ich bezpečnosť, ich zdravie a životy. Nepotrebujú policajta, ktorý ich skásne na pokutách, ale toho, ktorý im pomôže. Preto sme sa stretli s vedením Ministerstva vnútra, aby sme o našich návrhoch hovorili najskôr vnútri. Predstavte si však náš šok, keď napriek tomuto stretnutiu sa Ministerstvo vnútra rozhodlo tajiť pred menšími odbormi aj samotný priebeh kolektívneho vyjednávania.”

Portál aktualne.sk priniesol priamy prenos z tlačovej konferencie NOZP. Jeho záznam si môžete pozrieť tu:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali