Rozhovor s Erikou Jurínovou: Ľudia, s ktorými sa stretávam po Slovensku, sú už unavení z toho, že pravica je rozdrobená

Rozhovor s Erikou Jurínovou: Ľudia, s ktorými sa stretávam po Slovensku, sú už unavení z toho, že pravica je rozdrobená

Bratislava 11. januára 2016 (HSP/Foto:HSP)

 

Prinášame vám rozhovor s poslankyňou NR SR za OĽaNO Erikou Jurinovou, konzervatívnou političkou, ktorá sa zasadzuje za ochranu života. Hovorí o farizejskej politike Smeru v rámci prolife, o spojení OĽaNO s Danielom Lipšicom a o ďalších zaujímavých veciach

Na snímke poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Erika Jurinová
Na snímke poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Erika Jurinová

Čo viedlo OĽaNO k spojeniu s Danielom Lipšicom, ktorý je tak nepopulárny, že by pravdepodobne potopil aj Smer? Preferencie OĽaNO stlačil na rizikovú hranicu. Zo strany, ktorá mohla hrať dôležitú rolu v povolebnej slovenskej politike, sa stala strana, ktorá bude rada, ak prekročí potrebnú hranicu pre postup do NR SR. Museli ste ustúpiť aj od účasti vo voľbách ako koalícia dvoch strán. Neľutujete túto spoluprácu s Danielom Lipšicom?

Reklama

Daniel Lipšic nemá na konte žiadnu korupčnú kauzu a keďže sme chceli, aby žiaden pravicový hlas vo voľbách neprepadol, spojenie s hnutím NOVA bolo logickým krokom. Pre mňa je najdôležitejšie, aby po voľbách vládli strany s čistým štítom, aby sa skončilo rozkrádanie tejto krajiny. To, že sme ľudí nepresvedčili, je aj našou chybou. Nekomunikovali sme dostatočne prínos a dôvody tohto spojenia. Ľudia, s ktorými sa stretávam po Slovensku sú už unavení z toho, že pravica je rozdrobená, politici sa medzi sebou stále hašteria. Bolo by dobré, ak by sa aj ostatné strany snažili spájať sily a nepodkopávali si vzájomne nohy.

 

Reklama

Rátame vás medzi konzervatívne političky. Zúčastňujete sa aj na akciách za život. Čo by podľa vás bolo treba urobiť, aby kultúra život zvíťazila? Ako hodnotíte kroky Smeru, ktorý jednou rukou podporí rodinu v ústave a druhou finančne podporuje hnutia, ktoré útočia na rodinu a celkovo na život?

Na zvláštnu a – povedzme to na rovinu – farizejskú politiku SMER-u v tejto oblasti poukazujem dlhodobo. Aktívne podporujem pro-life aktivity, z mojej iniciatívy vznikli mnohé podujatia, ako napríklad konferencia o rodine, alebo predreferendové diskusie s pro-life aktivistami, ochrana obetí násilia. Zúčastňovala som sa zasadnutí Rady vlády pre ľudské práva a pripomienkovala som ľudsko-právnu stratégiu, ktorú nakoniec po referende za rodinu vláda Smeru napriek veľkému odporu nás aj ďalších kresťanských aktivistov aj tak prijala.

SMER, ako vravíte, jednou rukou podporil zmenu ústavy a druhou podporuje hnutia, ktoré útočia na rodinu. Dosiaľ žiadna vláda tak výrazne finančne nepodporila hnutia, ktoré presadzujú registrované partnerstvá ako vláda SMER-u. Chcela by som tiež upozorniť, že poslanci SMER-u v Európskom parlamente hlasujú za všetky kontroverzné návrhy – za registrované partnerstvá, surrogátne materstvo, rodovú ideológiu…  V hnutí OĽaNO je silné a konzistentné konzervatívne krídlo, kde s mnohými presvedčenými kresťanmi ako napríklad Rišo Vašečka, bránime hodnoty života v Národnej rade.

 

OĽaNO je hodnotené ako strana výrazných individualistov, a pre svoju nekonzistentnosť ako nepoužiteľný koaličný partner. Tento rok ste zase zostavili kandidátku, ktorá nedáva nádej na tímového ducha. Budete sa vedieť zaviazať koaličným partnerom?

Reklama

S týmto zásadne nesúhlasím, OĽaNO je hnutie s tímovým duchom a naša kandidátka je jednou z najlepších, čo ocenili aj viaceré médiá a analytici. Sú na nej ľudia, ktorí si rozhodne zaslúžia úctu a obdiv. Sú to kandidáti so silnými príbehmi a čistým štítom, antikorupční aktivisti, odborníci, ľudia, čo nestriedajú politické strany ako staré ponožky. V základných a dôležitých témach sa zhodujeme. Som si istá, že budeme zodpovedným koaličným partnerom.

 

Váš predseda tvrdí, že v žiadnom prípade nepôjdete do koalície so Smerom. Môžete potvrdiť jeho slová? Ktorú stranu ešte z povolebnej spolupráce vylučujete?

OĽaNO – NOVA určite nepôjde do koalície so SMER-om. Sme jednou z mála politických strán, ktorá to hovorí na rovinu, mnohé strany otvorene koketujú so Smerom. Takto otvorene a jednoznačne to hovoríme len my. Budeme radi, ak vznikne široká pravicová koalícia, ako alternatíva k súčasnej vláde Smeru.

 

Reklama

Čo by ste vy povedali nemeckým ženám vzhľadom na udalosti silvestrovskej noci v Kolíne a ďalších nemeckých mestách? Narážam na prejav primátorky Kolína Henriette Rekerovej

Henriette Rekerová je dlhodobo známa svojím až nekriticky otvoreným postojom voči utečencom. Jej reakcia na útoky v Kolíne bola neprimeraná, je predsa absurdné hádzať vinu za útok na obete, ktorými boli v tomto prípade ženy. O to viac je jej reakcia prekvapivá, že sama sa stala pred niekoľkými mesiacmi obeťou xenofóbneho útoku muža, ktorý ju dobodal na ulici za jej prístup v otázke prisťahovalectva. Akékoľvek útoky na ženy sú odsúdeniahodné a je jedno, či je agresorom utečenec, Nemec, alebo Slovák.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali