Roman Michelko: Porošenko alebo ukrajinský Jeľcin

Roman Michelko: Porošenko alebo ukrajinský Jeľcin

Kyjev 13. augusta 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Misha Japaridze,Efrem Lukatsky)

 

Sotva sa v dejinách Ruska nájde hanebnejšia časť dejín, ako bola Jeľcinova éra. Toto obdobie bolo charakterizované najväčším plienením od čias rabovania Zlatej hordy (tatárskej nadvlády). Nastolenie toho najhoršieho mafiánskeho kapitalizmu bolo sprevádzané nadvládou ničím nekontrolovaných mafiánskych gangov, vznikom skupiny tých najodpudivejších oligarchov, pre ktorých boli politici len poslušní vykonávatelia ich zadaní.

Na snímke bývalý ruský prezident Boris Jeľcin
Na snímke bývalý ruský prezident Boris Jeľcin

Jeľcinova éra je typická aj neslýchaným zbedačením širokých vrstiev obyvateľstva, vrátane intelektuálnej elity, ktorá v tých časom masovo emigrovala do ostatných vyspelých oblastí sveta.

Reklama

Sprievodným znakom tejto „transformácie“ bola, samozrejme, aj privatizácia, vďaka ktorej tie najohyzdnejšie existencie prišli za nepatrný zlomok hodnoty k obrovským majetkom. Okrem priemyselných podnikov sa masovo privatizovali banky, nerastné bohatstvo a všetko, čo malo akú takú hodnotu. Je potom logické, že takáto „transformácia“ bola v podstate synonymom pre bezuzdné plienenia jednej z najbohatších (aspoň čo sa týka nerastného bohatstva) krajín sveta. Spôsob nadobudnutia takéhoto majetku mal všetky charakteristiky kriminálnych praktík, navyše absolútna väčšina bohatstva bola vyvezená do zahraničia a je zatiaľ bezpečne „zaparkovaná“ v daňových rajoch. Každopádne Rusko na sklonku Jeľcinovej éry bola zlyhaná, skrachovaná a vykradnutá krajina ovládaná mafiánskymi gangmi a cynickými oligarchami.

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ak sa dnes pozrieme na situáciu v Ukrajine, môžeme vidieť akési veľmi podobné déjà vu. Dnes je Ukrajina de facto euro-americký protektorát. Podobne ako Rusko je to krajina relatívne veľmi bohatá na nerastné suroviny, predovšetkým však je to krajina, v ktorej je vyše 3300 zatiaľ nesprivatizovaných štátnych podnikov. Porošenko teda dostal jasné zadanie – uskutočniť masívnu privatizáciu, teda „transformovať“ štátny majetok za symbolické cenu do rúk nadnárodných koncernov, odstrániť akékoľvek dotácie, maximálne liberalizovať ukrajinský trh, samozrejme, bez adekvátnej reciprocity, čo bude mať pre ukrajinských občanov tie najhoršie dôsledky. Ukrajinská pracovná sila sa míľovými krokmi začne doťahovať na svoj bangladéšsky vzor, kde zamestnanci nadnárodných koncernov pracujú v uzavretých továrňach v otrockých podmienkach za plat cca 70 eur mesačne.

Reklama

Ostáva len jediný problém – čo s obyvateľstvom? Jednou z možností je zrušiť, akékoľvek náznaky demokracie a transformovať Ukrajinu na diktatúru pinochetovského razenia. Zdá sa, že takéto možnosti sa reálne zvažujú. Angažovanie šialeného diktátora Saakašviliho jasne ukazuje, o  aké persóny sa nová ukrajinská vláda mieni opierať. Zdá sa však, že nie všetko ide tak hladko, ako by si to ukrajinskí protektori predstavovali. V nedávnom rozhovore pre isté slovenské periodikum sa Jeľcinov slovenský klon a dnes aj Porošenkov poradca Dzurinda posťažoval, že cez ukrajinskú Verchovnú radu (teda cez ich parlament) prechádza sotva polovica reformných (rozumej pre občanov likvidačných) zákonov. Taká neslýchaná drzosť! Pre ľudí s mentálnym nastavením Dzurindu, Mikloša či Saakašviliho je nepochopiteľné, že poslanci národného parlamentu majú predovšetkým obhajovať záujmy svojich voličov, a nie svojich zahraničných pretektorov.

Dnes sa ukazuje, že s rabovačkou Ukrajiny treba začať čím skôr, kým súčasné bábky pri moci nezmetie ďalšia revolúcia. Ukrajinská vláda nevládne a nerozhoduje o ničom dôležitom, nemá pod kontrolou nielen východnú časť Ukrajiny, v ktorej vládnu separatisti, ale ani jej západ – Zakarpatskú oblasť, kde zase operujú pašerácke gangy skrz naskrz prerastené s colníkmi a miestni mafiáni s poslaneckým preukazom a členstvom v Porošenkovej strane   si vybavujú účty s milíciami Pravého sektora. Ukrajina je zlyhaný štát, v ktorom reálnu moc vykonávajú ozbrojené zložky či milície politických strán a vplyvní oligarchovia. Len sám dnepropetrovský oligarcha Kolomojskij má ozbrojené zložky v počte 20 000 ozbrojencov, čo je mimochodom takmer dvojnásobok veľkosti Ozbrojených síl SR.

Dnes je Ukrajina štátom, v ktorom korupcia narástla do nepredstaviteľných rozmerov, štát zlyháva na plnej čiare. Dramaticky narastá zadlženosť – ministerka financií žiada, aby Európska únia odpustila Ukrajine dlhy vo výške 40 mld USD, čo by mohlo byť reálne, ak by súčasná ukrajinská vláda za symbolické ceny sprivatizovala už spomínaných 3300 štátnych podnikov. V tom prípade, ak by súčasní ukrajinskí protektori dostali tieto podniky v reálnej hodnote prevyšujúcej 400 mld USD za nepatrný zlomok ich ceny, odpustenie dlhu v hodnote 10% tejto sumy (ktorú by v konečnom dôsledku aj tak zatiahli európski daňoví poplatníci) by mohol byť malý bonus pre vykonávateľov tejto ekonomickej vlastizrady. Miesto ekonomickej konsolidácie Ukrajina dáva na armádu viac než 5 % HDP (Slovensko nedáva na armádu ani 1 % HDP), jej ekonomická konsolidácia je teda v nedohľadne.

Na snímke politológ Roman Michelko
Na snímke politológ Roman Michelko

Budúcnosť Ukrajiny s jej dnešnými elitami je viac ako neradostná a je veľmi otázne, či po odchode Porošenka a jeho suity sa na Ukrajine nájde politik Putinovho formátu, ktorý zúboženej a rozkradnutej krajine vráti jej bohatstvo a česť.

Politológ Roman Michelko

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

Cameron v Kir
Na snímke britský minister zahraničných vecí David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali