Princ Charles nabáda Britov, aby počas Vianoc mysleli aj na Mohameda

Princ Charles nabáda Britov, aby počas Vianoc mysleli aj na Mohameda

Londýn 29. decembra 2016 (HSP/BB/Foto:TASR/AP-Kamran Jebreili)

 

Britský princ z Walesu predniesol v národnom rádiu prejav, zdôrazňujúc prenasledovaných kresťanov a menšiny všade vo svete. Tiež však kritizoval “populistické skupiny”

Britský princ Charles
Britský princ Charles

V krátkom slote Myšlienka dňa (Thought for the Day) pre BBC Radio 4, ktorý sa venuje záležitostiam viery, princ Charles nabádal poslucháčov, aby v tieto vianočné sviatky rozmýšľali nad prenasledovanými osobami náboženstiev – zdôrazňujúc Ježiša Krista a Mohameda. Povedal:

Reklama

„Tradične, počas Vianoc, myslíme na narodenie nášho Pána Ježiša Krista. Rozmýšľam však, či sa tento rok môžeme rozpamätať na to, ako príbeh narodenia pokračoval – keď sa Svätá Rodina snažila vyhnúť sa prenasledovaniu. A tiež si môžeme spomenúť, že keď prorok Mohamed putoval z Mekky do Mediny, hľadal slobodu vierovyznania pre seba a svojich stúpencov.

Akúkoľvek cestu náboženstva si vyberieme, cieľ je ten istý – vážiť si a rešpektovať druhých ľudí, akceptujúc ich právo na odpoveď pokoja voči láske Boha.“

Reklama

Budúci kráľ venoval väčšinu krátkeho vysielacieho času rozprávaním o prenasledovaní kresťanov bez toho, aby detailnejšie vysvetlil zdroj tohto prenasledovania – radikálny Islam. Odvolajúc sa na „zákerné formy extrémizmu…, ktoré sa zameriavajú na elimináciu akejkoľvek diverzity v náboženskom vyznaní“ princ tiež spomenul Jezídov, ktorí prichádzajú po extrémnom prenasledovaní Islamským štátom, židov, ktorí opúšťajú Európu v rekordnom počte, aby sa vyhli islamskému prenasledovaniu a moslimských ahmadijcov, ktorí sú bežnými moslimami vnímaní ako odpadlíci.

O svojich nedávnych skúsenostiach s prenasledovanými kresťanmi povedal:

„Nedávno som sa v Londýne stretol s jezuitským protestantom zo Sýrie … Rozprával mi o masových únosoch v oblastiach Sýrie a Iraku a o tom, ako sa obával, že kresťania budú hromadne vyhnaní z oblastí opísaných v Biblii. Pokladal za pravdepodobné, že v Iraku nebudú do piatich rokov žiadni kresťania.“

Zažiaľ čo svojím prejavom podporoval prijímanie azylantov do Európy, princ tiež kritizoval to, čo označil ako „populistické“ hnutia. Britské noviny Guardian označili tieto komentáre: „Jeho prejav bude vnímaný ako zastretá referencia na voľbu Donalda Trumpa ako prezidenta Spojených Štátov, vzostup krajnej pravice v Európe a stúpajúce nepriateľské postoje k utečencom vo Veľkej Británii.“

Princ Charles tiež naznačil prepojenie medzi rastúcimi skupinami v Európe, ktoré sú za obnovu hraníc a “európsky fašizmus” minulého storočia:

Reklama

„Všade vo svete vidíme nárast populistických skupín, ktoré sú stále agresívnejšie voči tým, ktorí zachovávajú minoritnú vieru. To všetko pripomína ozvenu temných dní 30.tych rokov 20. storočia.

Narodil som sa v roku 1948, práve po skončení 2. svetovej vojny, v ktorej generácia mojich rodičov bojovala a zomierala v boji voči intolerancii, monštruóznemu extrémizmu a neľudskému pokusu vyhubiť židovskú populáciu v Európe.

Je za hranicou uveriteľnosti, že o  takmer 70 rokov neskôr stále vidíme takýto druh prenasledovania. Sme dlžní tým, ktorí takto strašne trpeli a umierali, že nebudeme opakovať horory minulosti.“

Stránka Breitbart London obšírne informuje o zhoršujúcich sa podmienkach pre židovské obyvateľstvo v Európe. Židia uvádzajú, že podmienky v Európe sú pre ne rovnako zlé ako v 30.tych rokoch 20. storočia vďaka imigrácii radikálnych moslimov. Dánsky židovský predstaviteľ Dan Asmussen na Židovskom Kongrese v Spojených Štátoch povedal, že dánska spoločnosť „sama o sebe nie je a nikdy nebola antisemtitská a mnoho hrozieb, ktorým čelia dánski židia – ako inde v Európe – prichádza od marginalizovaných a radikalizovaných moslimov, ktorí predstavujú menšinovú skupinu všetkých moslimov v Dánsku.“

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali