“Jadro” nami pohŕda: Premiér Robert Fico je rozčarovaný, na UEFA pošle protestný list

“Jadro” nami pohŕda: Premiér Robert Fico je rozčarovaný, na UEFA pošle protestný list

Bratislava 26. júna 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Premiér Robert Fico pošle otvorený protestný list prezidentovi UEFA. Javí sa, že Nemci a Taliani hrali svoj zápas účelovo a nie fair play, aby si oba tímy zabezpečili postup. Na základe toho boli naši športovci vyradení z postupu  

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

“Predseda vlády SR Robert Fico je rozčarovaný zo spôsobu, akým bol slovenský národný tím do 21 rokov vyradený z európskeho futbalového šampionátu v Poľsku. Veľmi ho znepokojuje, že výsledok zápasu Nemecko-Taliansko vyvoláva vážne pochybnosti o tom, že bol odohraný v duchu fair play. A preto už dnes zašle otvorený protestný list prezidentovi UEFA.”

Reklama

Premiér Fico toto svoje rozhodnutie avizoval aj včera na sociálnej sieti:

“Veľmi ma znepokojuje, že výsledok zápasu Nemecko-Taliansko vyvoláva vážne pochybnosti o tom, že bol odohraný v duchu fair play.”

Reklama

Užívatelia sociálnej siete toto rozhodnutie premiéra vítajú, no zároveň vyvstáva otázka o samotnom “jadre EÚ”, ktoré premiér obhajuje a do ktorého paradoxne spadajú aj vyššie spomínané krajiny. Bude tam pre nás dôstojné miesto, keď tieto krajiny nami pohŕdajú aj v športe, v ktorom predovšetkým má ísť o férovú hru?

 

Otvorený list predsedu vlády SR R. Fica prezidentovi UEFA

Otvorený list predsedu vlády SR Roberta Fica adresovaný prezidentovi UEFA A. Čeferinovi v súvislosti s európskym šampionátom hráčov do 21 rokov v Poľsku.

Reklama

Vážený pán prezident,

dovoľujem si obrátiť sa na Vás, nielen ako fanúšik slovenského športu, ale aj ako predseda vlády Slovenskej republiky, ktorému nie je ľahostajná výchova a názory mladých ľudí. Ja ako politik, Vy ako predstaviteľ jednej z najvplyvnejších športových asociácií na svete, si určite uvedomujeme našu zodpovednosť za to, aby sa akékoľvek spoločenské dianie, vrátane toho športového, nieslo v duchu fair play. Demokratické voľby nám umožnili meniť spoločensko-športovú realitu a každodenne musíme čeliť novým výzvam, ktorými posúvame veci vpred. Oceňujem Vašu prácu, pretože ste boli zvolený do vedenia európskej futbalovej asociácie ako reprezentant malej krajiny, a preto cítim, že sa snažíte presadzovať záujem aj ekonomicky slabších a menších futbalových zväzov. I spolupráca slovenského futbalového zväzu s Vami je veľmi dobrá, o čom som ako predseda vlády Slovenskej republiky informovaný.

Preto, aj na základe poznania Vašej práce a pozitívnych referencií o nej, sa na Vás obraciam v súvislosti s udalosťami, ktoré sa odohrali na futbalovom európskom šampionáte do 21 rokov v Poľsku. Našim susedom chcem zablahoželať k úspešnej organizácii tohto športového sviatku, v rámci ktorého vytvorili slovenským mladíkom spolu s fanúšikmi priam domáce prostredie. Podujatie však bolo, bohužiaľ, vážne poznačené nedôstojným vystúpením reprezentácií Nemecka a Talianska v boji o postup do semifinále.. Slovenské futbalové talenty z pohľadu športových výkonov urobili všetko pre to, aby si vybojovali postup do ďalšej fázy turnaja, a za skvelú reprezentáciu našej krajiny si zaslúžia náš rešpekt. Na čo však určite neboli pripravení, bola fraška v podaní hráčov vyspelých futbalových krajín Talianska a Nemecka. Preto rozumiem slovám i slzám reprezentačného trénera Pavla Hapala, ktorý vyjadril svoje rozčarovanie nad spôsobom, akým bol ich vzájomný zápas odohraný. Vzniknutá situácia mi pripomenula dávnu futbalovú históriu, keď na Majstrovstvách sveta vo futbale v roku 1982 podobné nedôstojné divadlo pred očami fanúšikov tejto krásnej hry zohrali reprezentácie Nemecka a Rakúska na úkor futbalového trpaslíka Alžírska. Preto verím, že dáte celú záležitosť preveriť a UEFA vytvorí na ďalší turnaj pravidlá, ktoré uprednostnia športový výkon pred možnými neférovými dohodami. Je to totiž neúcta voči samotným športovcom, fanúšikom, ale aj krajinám, ktoré reprezentujú.

Vážený pán prezident, aj keď pôsobíme v rozdielnej spoločenskej sfére, naša zodpovednosť za vytváranie fair play pravidiel je podobná. V tomto konkrétnom prípade nesiete zodpovednosť za formovanie vedomia mladej športovej generácie a zároveň za ich presvedčenie, že za úspešným výsledkom stojí talent, množstvo hodín strávených na ihrisku, viera vo vlastné sily, odhodlanie zvíťaziť, a nie zákulisné dohody.

Uvedomujem si, že futbal ako vplyvný ekonomický fenomén prináša so sebou aj tienisté stránky. Preto mi dovoľte zaželať Vám veľa úspešných činov a množstvo dobre vykonanej práce s cieľom rozvoja európskeho futbalu tak, aby tento obľúbený šport prinášal pôžitok fanúšikom vo všetkých krajinách. Rád Vás na Slovensku privítam aj na osobnom stretnutí na Úrade vlády SR.

Reklama

S pozdravom

Robert Fico, predseda vlády SR

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali