Premiér: Nominácia Miroslava Lajčáka na generálneho tajomníka OSN je historický okamih

Premiér: Nominácia Miroslava Lajčáka na generálneho tajomníka OSN je historický okamih

Bratislava 25. mája 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Michal Svítok)

 

Premiér Robert Fico Lajčákovi prisľúbil, že vláda vykoná všetky nevyhnutné kroky na jeho podporu

Oficiálna kandidatúra Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN) je pre Slovensko historický okamih. V reakcii na jej schválenie vládou SR to dnes uviedol jej predseda Robert Fico.

Reklama
Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico a vpravo minister zahraničných vecí a európskych vecí SR Miroslav Lajčák
Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico a vpravo minister zahraničných vecí a európskych vecí SR Miroslav Lajčák

„Slovensko nikdy nenominovalo na takúto medzinárodnú pozíciu svojho kandidáta,“ zdôraznil v svojom vyhlásení Fico. Kandidatúra je podľa neho tiež potvrdením faktu, že Slovensko vychovalo celú generáciu vynikajúcich diplomatov. „Nepochybne na vrchole tejto pyramídy je dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miro Lajčák,“ povedal.

Premiér dodal, že kandidatúru vláda schválila jednomyseľne a hneď ju aj písomne oznámila príslušným orgánom OSN. Lajčákovi prisľúbil, že vláda vykoná všetky nevyhnutné kroky na jeho podporu. Vyjadril presvedčenie, že súťaž o post generálneho tajomníka OSN s účasťou slovenského šéfa diplomacie bude viesť k zvýšeniu dobrého renomé Slovenska.

Reklama

Fico konštatoval, že Slovensko ponúka „mimoriadne kvalitného kandidáta“, ktorého meno sa neustále opakuje v najvyššej skupine kandidátov. Vysvetlil, že myšlienka na kandidatúru Lajčáka nevznikla z podnetu ministerstva zahraničných vecí ani samotného šéfa rezortu. Meno Lajčáka sa podľa neho začalo spomínať v medzinárodných kruhoch prirodzenie s ohľadom na jeho diplomatické skúsenosti.

V poradí deviaty generálny tajomník OSN by mohol byť z východnej Európy. To je podľa Fica dôvod, prečo sú šance Lajčáka nie teoretické, ale skutočne praktické. Premiér však priznal aj to, že by historicky prvýkrát mohla stáť v čele významnej medzinárodnej organizácie žena. „My nemáme samozrejme žiadne výhrady voči takémuto postupu, ale chcel by som povedať, že v prvom rade musí platiť kritérium kvality,“ doložil Fico.

Miroslav Lajčák sa stal jedenástym kandidátom na post generálneho tajomníka OSN. Až sedem kandidátov je z východnej Európy. Šéfa slovenskej diplomacie najbližšie čaká druhé kolo novozavedených neformálnych rozhovorov, ktoré sa uskutoční 7. júna v New Yorku. Svoju kandidatúru bude viesť popri úlohách, ktoré mu vyplývajú z predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie v druhom polroku 2016.

 

Danko: OSN potrebuje človeka, ako je Miroslav Lajčák

Reklama

Organizácia spojených národov (OSN) potrebuje na svojom čele človeka, ako je slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. “Slovensko posiela kandidáta, na ktorého je hrdé,” vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) a vyjadril Lajčákovi podporu v jeho kandidatúre na post generálneho tajomníka OSN. Jeho nomináciu dnes schválila vláda SR a tak sa stal oficiálnym kandidátom Slovenska. Lajčák podporu ocenil.

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko
Na snímke predseda NR SR Andrej Danko

“OSN je organizáciou, ktorá spája národy, ľudí bez ohľadu na farbu pleti, na národnosť, na to, či je niekto muž alebo žena s jediným cieľom. Aby sa riešili celosvetové problémy mierovou cestou. Je veľkou cťou, že jeden z našich občanov, zástupcov, dosiahol takú vysokú kvalitu vzdelania, spoločenského uznania, diplomatického statusu, ktorý mu umožňuje, aby sa o tento post uchádzal,” povedal Danko.

Lajčák podľa neho svojou činnosťou v južnej Európe počas konfliktov a vojen dokázal ľudí stmeliť. “Bez ohľadu na náboženstvo, farbu pleti. Myslím si, že OSN potrebuje takého človeka. Dovoľte mi, aby som ako predseda NRSR zaželal pánovi ministrovi Lajčákovi, aby si meno Lajčák zapamätal celý svet a aby bol naším zástupcom na poste, ktorý si kariérne zaslúži,” dodal Danko, ktorý je pripravený o Lajčákovi hovoriť so zahraničnými partnermi.

 

Poslanci vítajú Lajčákovu nomináciu na šéfa OSN, Sme rodina by prijala inú

Reklama

Koalícia aj opozícia víta nomináciu ministra Lajčáka na post generálneho tajomníka. Niektorí dokonca hovoria, že Slovensko lepšieho kandidáta nemá. V Sme rodina majú iný názor.

“Vieme si predstaviť aj lepšiu nomináciu. Konkretizovať to nechcem,” povedal pre TASR Peter Pčolinský z hnutia. Súhlasí, že Lajčák je skúsený diplomat, Pčolinskému sa však nepozdáva, že posledné roky sa správa viac ako politik a nie ako diplomat. “Pán Lajčák sa snažil v zahraničí obhajovať vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Správal sa viac ako politik,” vysvetlil. Zároveň však uznal, že by bol obrovský úspech, keby Slovensko malo šéfa OSN.

S tým súhlasia aj ostatní oslovení poslanci, ktorí však na rozdiel od Pčolinského považujú Lajčáka za správnu nomináciu. “Som presvedčený, že máme kvalitného kandidáta. Pán Lajčák už pôsobil v niektorých oblastiach ako sprostredkovateľ a bol úspešný v bývalej Juhoslávii. Slovenská diplomacie vyrástla a prajem pánovi Lajčákovi úspech,” povedal pre TASR podpredseda NRSR Béla Bugár (Most-Híd).

Erika Jurinová z OĽaNO-NOVA považuje Lajčáka za najlepšieho kandidáta, preto aj nerozumie “tanečkom” okolo jeho kandidatúry. “Bolo jasné od začiatku, že ak má Slovensko dať kandidáta, tak lepšieho nemáme. Budem mu držať palce a som zvedavá, koho potom posunú na post ministra zahraničných vecí,” uviedla pre TASR.

Podobný názor má aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová z SaS. “Myslím si, že je to pozitívne. Vnímala som ho ako jedného, možno jediného profesionála vo vládnom kabinete a javí sa mi ako vhodný. Spĺňa kritériá a držím mu palce. Bola by to dobrá reklama pre Slovensko, že by sme mali človeka na takomto významnom poste,” poznamenala pre TASR Nicholsonová, ktorá je tiež zvedavá na prípadného nového ministra zahraničných vecí.

“Som presvedčený o tom, že už samotná kandidatúra je dobrá správa pre Slovensko. Zviditeľní Slovensko a to je to najpodstatnejšie. Prajem ministrovi Lajčákovi, aby bola jeho kandidatúra úspešná, ale aj keby nebola, už samotná kandidatúra je dobrou reklamou pre Slovensko,” povedal pre TASR Martin Fedor zo #Siete.

Podľa Juraja Blanára zo Smeru-SD je Lajčákova nominácia výsledkom dlhoročnej práce slovenskej diplomacie. “Vždy ju robili špičkoví diplomati, medzi ktorých jednoznačne patrí aj Miroslav Lajčák, ktorý je diplomatom uznávaným aj v zahraničí. Držím mu palce. Pokiaľ by sa to podarilo, bola by to obrovská prestíž pre Slovensko,” zdôraznil pre TASR Blanár.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali