Foto: Počet obetí zemetrasenia v Nepále stúpol na 3617, Ázijská rozvojová banka dá na pomoc 200 miliónov

Foto: Počet obetí zemetrasenia v Nepále stúpol na 3617, Ázijská rozvojová banka dá na pomoc 200 miliónov

Naí Dillí 27. apríla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Bikas Das/Wally Santana/Pasang Dawa Sherpa/Niranjan Shrestha)

 

Počet obetí zemetrasenia v Nepále stúpol na 3617, Ázijská rozvojová banka dá na pomoc 200 miliónov

Počet obetí ničivého zemetrasenia, ktoré v sobotu 25. apríla zasiahlo himalájsky štát Nepál, stúpol na 3617. Informovala o tom dnes nepálska polícia, ktorá však vo vyhlásení neposkytla ďalšie podrobnosti. Záchranári sa zo všetkých síl pokúšajú dostať do odľahlých oblastí krajiny, a tak sa dá predpokladať, že počet mŕtvych ešte stúpne.

Reklama
Na snímke príslušníci Indických záchranných síl (NDRF) stoja v rade na medzinárodnom letisku v Kalkate

Zatiaľ je potvrdených 18 mŕtvych, ktorých si vyžiadala lavína vyvolaná zemetrasením na najvyššej hore sveta Mount Everest. Lavína sa prehnala cez základný tábor na Evereste.

Ďalších 61 ľudí zahynulo v susednej Indii a 20 osôb v Tibete, približuje agentúra AP.

Reklama

Ázijská rozvojová banka (ADB), s ústredím vo filipínskej metropole Manila, prisľúbila Nepálu v prvej fáze obnovy po ničivom sobotňajšom zemetrasení pomoc vo výške 200 miliónov dolárov.

Banka uviedla, že posiela tri milióny dolárov núdzovej pomoci na stany, lieky, potraviny a pitnú vodu.

Táto regionálna banka takisto oznámila, že je pripravená presnejšie prerozdeliť existujúce finančné zdroje na nutnú prestavbu a zotavovanie Nepálu, keď už bude hodnotenie škôd dokončené, píše agentúra DPA.

 

Záchranári a humanitárni pracovníci zo všetkých síl pomáhajú tým obyvateľom, čo prírodnú katastrofu prežili

Reklama

Takmer milión detí “kruto postihlo” mohutné sobotňajšie zemetrasenie v Nepále, ktoré usmrtilo celkovo vyše 3200 ľudí. Oznámil to dnes hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) Christopher Tidey. Záchranári a humanitárni pracovníci zo všetkých síl pomáhajú tým obyvateľom, čo prírodnú katastrofu prežili.

Na snímke záchranári vynášajú telo zo zrútného kostola po zemetrasení v nepálskom Káthmandu

Státisíce Nepálčanov prespávajú v provizórnych podmienkach v stanoch alebo pod holým nebom na otvorených priestranstvách. UNICEF uviedol, že humanitárni pracovníci sú v strehu, pretože hrozia choroby šíriace sa vodou a tiež nákazlivé choroby.

“V tejto chvíli vieme zatiaľ to, že je takmer milión detí, ktoré katastrofa kruto postihla. Našou najväčšou starosťou v prípade detí teraz je, aby mali prístup k čistej vode a hygiene. Vieme, že zásoby vody a potravín už dochádzajú,” uviedol agentúre Reuters telefonicky hovorca UNICEF-u Tidey.

Na snímke záchranári vyťahujú telo z trosiek budovy

Po zemetrasení s magnitúdou 7,8 zo soboty 25. apríla je potvrdených celkovo 3218 mŕtvych, informovala dnes polícia. Išlo o najhoršie zemetrasenie v Nepále od roku 1934, keď zahynulo 8500 ľudí. Vyše 6500 ďalších osôb utrpelo v sobotu zranenia. Po mohutnom zemetrasení však nasledovali ďalšie otrasy.

 

Reklama

Z Maďarska do Nepálu smerujú záchranári Baptistickej charitatívnej služby

Záchranári špecializovanej jednotky “Rescue 24” maďarskej Baptistickej charitatívnej služby (Baptista Szeretetszolgálat) čoskoro dorazia do Nepálu, aby sa zúčastnili záchranných prác po sobotňajšom ničivom zemetrasení. Oznámil to dnes v maďarskej štátnej televízii šéf tejto organizácie Sándor Szenczy.

Pripomenul, že kvôli dozvukom zemetrasenia neprijímalo tamojšie letisko lietadlá, avšak záchranári budú na mieste už v priebehu niekoľkých hodín.

Maďarskí záchranári budú viesť medzinárodnú skupinu baptistických záchranárov, ku ktorej sa v Káthmandu pripoja kolegovia z USA, Austrálie, Japonska a Indie. Táto skupina už podľa Szenczyho dostala od príslušnej organizácie OSN usmernenie, v ktorej oblasti má spolupracovať s miestnymi záchranármi.

Baptistická charitatívna služba sa riadi princípmi náboženského protestantského hnutia novokrstencov. Patrí medzi päť najväčších humanitárnych organizácií v Maďarsku a získala uznanie aj vo svete.

Jej záchranári už 19 rokov pomáhajú v mnohých katastrofami sužovaných krajinách celého sveta. V Maďarsku má 1000 spolupracovníkov na plný úväzok a prevádzkujeme vyše 100 inštitúcií v rôznych oblastiach sociálnej práce. Špecializovaná záchranárska jednotka Rescue 24 je schopná zasiahnuť na ktoromkoľvek mieste sveta do 24 hodín.

 

V Nepále vrtuľníky evakuujú horolezcov uviaznutých na Evereste

Záchranné vrtuľníky využili dnes jasný deň a začali evakuovať horolezcov uviaznutých už dva dni vysoko na Mount Evereste po tom, ako silné zemetrasenie spustilo lavínu, ktorá zabila najmenej 17 ľudí.

Na snímke evakuácia horolezcov a nepálskych šerpov zo základného tábora na Mount Evereste

Rumunský horolezec Alex Gavan informoval na Twitteri, že do táborov 1 a 2, ktoré sa nachádzajú vo výške 6000 metrov nad morom, dorazili tri vrtuľníky. Každý z nich je vzhľadom na riedky vzduch schopný odviezť vždy naraz len dvoch horolezcov, citovala Gavana agentúra Reuters.

Reklama
Na snímke evakuácia ťažko zranených ľudí zo základného tábora na Mount Evereste

Dánsky horolezec Carsten Lillelund Pedersen zavesil na Facebook videozáznam, na ktorom pristáva vrtuľník, aby evakuoval dvoch horolezcov, a o 30 sekúnd na to opäť vzlietne. Poveternostné podmienky sú dobré.

Na snímke evakuácia ťažko zranených ľudí zo základného tábora na Mount Evereste

Preživší na Evereste opísali, ako základný tábor zasiahla v sobotu lavína z kameňov a ľadu, ktorú spustilo zemetrasenie. Vyše 60 ľudí utrpelo zranenia, čo prinútilo horolezcov, aby poslali žiadosť o naliehavú evakuáciu zranených vrtuľníkmi.

Odhadom 100 horolezcov a ich sprievodcov je v bezpečí, ale po sobotňajšom zemetrasení s magnitúdou 7,9 uviazli v táboroch 1 a 2, pretože cesta k nim zo základného tábora cez ľadopád Khumbu je nepriechodná.

 

Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia stúpol na 3218 mŕtvych

Reklama

Na 3218 mŕtvych stúpol dnes počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v sobotu postihlo Nepál. Ďalších 6538 ľudí utrpelo v dôsledku otrasov pôdy zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nepálsku políciu.

Na snímke starenku odvádzajú domov po ošetrení v traskách domov v Bhaktapure neďaleko Káthmandu

Sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktorého epicentrum ležalo západne od nepálskej metropoly Káthmandu, bolo najhorším v chudobnej himalájskej krajine za vyše 80 rokov. Zničilo mnoho budov v starých štvrtiach Káthmandu vrátane historických pamiatok a bolo dosť silné na to, aby ho pocítili v susednej Indii, v Bangladéši, v Tibete i v Pakistane.

 

Zemetrasenie zabíjalo aj v Tibete

Najmenej 20 ľudí zahynulo v tibetskej oblasti v juhozápadnej Číne v dôsledku silného zemetrasenia, ktoré v sobotu zasiahlo susedný Nepál. Ďalších 54 ľudí utrpelo zranenia a štyri osoby sú nezvestné. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Reklama

V dôsledku zemetrasenia došlo k zosuvom pôdy, ktoré zavalili jednu z ciest spájajúcich Tibet s Čínou. Podľa agentúry Sinchua je v Tibete najhoršie postihnuté mesto Si-ka-ce.

Na tibetskej strane najvyššej hory sveta Mount Everest zostúpilo do základného tábora viac ako 400 horolezcov z 20 krajín, z ktorých podľa agentúry Sinchua nikto neutrpel nijaké zranenia.

Čínske ministerstvo dopravy poskytlo Tibetu na likvidáciu škôd po zemetrasení 10 miliónov jüanov (približne 1,5 milióna eur). Peking taktiež vyslal dnes ráno do Nepálu 58 zdravotníckych pracovníkov.

ml

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali