Pedagóg: Dvojročné dieťa do škôlky nepatrí, potrebuje milujúcu matku a otca, ktorý určuje pravidlá

Pedagóg: Dvojročné dieťa do škôlky nepatrí, potrebuje milujúcu matku a otca, ktorý určuje pravidlá

Česká republika 9. augusta 2017 (HSP/Foto: TASR – Milan Kapusta)

 

Marek Herman pôsobí na Palackého univerzite v Olomouci a a celý život sa zaoberá výchovou detí. Spolu s kolegom Jiřím Haldom spísal petíciu „Dvojročné deti do škôlok nepatria“. Herman chce totiž presvedčiť politikov, aby zrušili nárok na miesto v škôlke pre deti od dvoch rokov, ktorý bol pretlačený do zákona. Podľa neho deti do troch rokov totiž potrebujú byť predovšetkým s milujúcou mamou a otcom.

Ilustračné foto

V rozhovore pre český portál Aktuálně.cz Herman vysvetlil, že ak rodičia dajú dieťa do škôlky skôr, hrozí, že bude mať celoživotné následky. Podľa jeho slov rodičia nemajú informácie o tom, aké dôležité je pre dieťa obdobie do troch rokov, pretože práve v tomto veku sa na 90 percent rozhoduje o tom, aké dieťa bude.

Reklama

V čom teda robia rodičia chybu? Herman tvrdí, že rodičia majú naivné predstavy. „Žijeme v dobe, keď sa všetko točí okolo dieťaťa a ono to nefunguje. Predtým sa rodičia báli, či budú deti počúvať, dnes sa boja, či ich budú mať rady,“ vysvetlil.

Rodičia sa zároveň snažia, aby sa dieťa malo dobre, aby malo blahobyt. Avšak dieťa potrebuje najmä disciplínu. „Vstávanie, zaspávanie, jedlo, to musí byť zautomatizované. Dnes je to cochcárna. Deti jedia v rôzny čas, niekedy pokope, inokedy samé. Výchova sa strašne uvoľňuje. S deťmi sa donekonečna diskutuje, mamičky im všetko vysvetľujú, a rovnako to nefunguje. Potom máte nahnevané agresívne decká, ktorá si líhajú na zem a kopú okolo seba. Takéto deti sú nešťastné a len volajú: prosím vás, zakážte mi už niečo a trvajte na tom. Ja sa upokojím. Dieťa potrebuje nežnú milujúcu mamu, dotyky, vôňu, nehu a pevného otca, ktorý dáva limity, poriadok,“ ozrejmil Herman.

Reklama

Pedagóg je stúpencom konzervatívnych názorov a preto považuje otca na „materskej dovolenke“ za nezmysel. „Môže to fungovať u 0,1 percenta rodín, problém je, že si všetci povedia: Tak to sme my, to je v pohode. Ale dieťa sa rodí z tela mamy a potrebuje mamu. Výchovné štýly muža a ženy sú úplne odlišné. Dieťa do troch rokov potrebuje bezpodmienečné prijatie. Mama ho má rada, pretože je jej, a než zaspí, všetko mu odpustí. A zároveň potrebuje otca, ktorý povie: Tak to teda nie, najprv si to uprac a potom sa budeme baviť.“

Muži sú tiež nežní, ale mužská neha je iná ako ženská a zároveň „žena za deň povie sedem až desať tisíc slov a musí ich povedať. Muž ich povie tri až päť tisíc a nemusí ich povedať. A dieťa potrebuje podnety, všetko vníma.“

Herman pre český portál uviedol aj svoju skúsenosť s učiteľkou z materskej školy. „Riaditeľka jednej škôlky sa ma pýtala, či môžu mať deti ochabnuté mimické svaly v tvári. Že ich vychovávajú dvaja oteckovia gayovia a jej sa zdá, že deti nereagujú. A ja hovorím, je to možné, pretože chlapi sa prejavujú inak. Nerobil by som tretiu svetovú z toho, keď si mama s otcom vymenia role, ale držal by som sa vyskúšaných vzorcov.“

„Nevidím dôvod, prečo by žena nemala dostať za rovnakú prácu rovnako peňazí ako muž, prečo by nemohla vykonávať rovnaké profesie, ale na druhej strane vždy ženu pustím do dverí, a keď pôjdeme do reštaurácie, zaplatím za ňu. Verím na základné konzervatívne veci, pripúšťam nové, ale úplne by som to neotáčal. To môže byť strašne nebezpečné,“ vysvetlil.

 

Reklama

Dvojročné deti do škôlok nepatria

Herman je iniciátorom petície „Dvojročné deti do škôlok nepatria,“ ktorú už podpísalo viac ako 11 000 ľudí. Upozorňuje, že dvojročné deti do škôlky nepatria, pretože dieťa do troch rokov vníma seba a mamu ako jednu bytosť.

„Dieťa si vytvára svoje ja cez mamu, keď odíde, dieťa si myslí, že je s ním niečo zle. Pochopí to len v prípade, keď to bude nevyhnutné. Ale nie ak to bude z rozmaru. Bavíme sa o priemernom dieťati. S niektorými deťmi to neurobí vôbec nič. Ale keď dáte dieťa do škôlky pred tretím rokom, máte veľkú pravdepodobnosť, že urobíte chybu. Hrozí, že bude mať celoživotnú ujmu. Čím neskôr ho dáte, tým menšia je pravdepodobnosť tej chyby,” zdôraznil český pedagóg Herman.

 

Mama je lepšia ako jasle

Reklama

Podobnú petíciu má aj Slovensko. Mamičky ako aj 40 organizácií premiéra a vládu v júni žiadali, aby nediskriminovala mamy, ktoré sa osobne starajú o svoje deti a nedávajú ich do jaslí.

Dňa 1. júna 2017 mamičky odovzdali premiérovi Ficovi podpisy pod ich výzvu “Mama je lepšia ako jasle“. Túto výzvu zverejnili 2 dni pred Dňom matiek a do Dňa detí, teda za 20 dní, ju podpísalo viac ako 15 000 občanov SR (viac TU).

„Pre vývoj detí je dôležité, aby mohli v prvých rokoch života vyrastať pri mame. Je preto veľmi dobré, že sa v súčasnosti môžeme o deti starať tri roky počas rodičovskej „dovolenky“. Túto dobrú slovenskú prax nám závidia aj v zahraničí, máme byť na ňu hrdí a chrániť ju,“ povedala Annamária Cerovská z inicitívy mamičiek.

„Nesúhlasíme s diskriminačnou politikou vlády, keďže na jasľovú starostlivosť dáva príspevok až do výšky 280 eur, pričom matkám, ktoré sa osobne starajú o deti, necháva rodičovský príspevok len vo výške 213,20 eur. To si naozaj štát cení osobnú starostlivosť mamy na mínus 66,80 eur? My, matky, sme predsa lepšie ako jasle!” dodala Renáta Ocilková z občianskeho združenia Ženy ženám.

Deti sú naša budúcnosť. Preto slovenské matky žiadajú premiéra Roberta Fica ako aj vládu, aby podporovali ten najlepší štart do života pre deti – mamu na plný úväzok. Oplatí sa to nám všetkým a najmä budúcim generáciám.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali